Skocz do zawartości
  • 0

niesmiestelnik SS

DES

Pytanie

Napisano
Witam! Wybrałem się z moją drugą połówką w miejsce walk X KA. Celem zapoznania jej z obsługą piszczałki. A ona po Kilkunastu minutach wyciągnęła z pod drzewa depozyt (a ja głupi rok temu to drzewo obadałem tylko z jednej strony!) zawierający miedzy innymi blachę:

San.E.Batl.d.Waffen SS 4. Komp
720 A

SS w formie błyskawic. Litera A" nabita dość mocno, tak, że przebija na drugą stronę wypukłość. Blacha cała, nie przełamana.
Pozostała zawartość depozytu na pewno wyklucza podrzucenia tego przez kogoś dowcipnego.
Miedzy innymi były tam sygnatury hlb S* 14 43 i reszta kompletu do tego.

Jako, ze nie specjalizuję się w blaszkach proszę o identyfikację.

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam! Wybrałem się z moją drugą połówką w miejsce walk X KA. Celem zapoznania jej z obsługą piszczałki. A ona po Kilkunastu minutach wyciągnęła z pod drzewa depozyt (a ja głupi rok temu to drzewo obadałem tylko z jednej strony!) zawierający miedzy innymi blachę:

San.E.Batl.d.Waffen SS 4. Komp
720 A

SS w formie błyskawic. Litera A" nabita dość mocno, tak, że przebija na drugą stronę wypukłość. Blacha cała, nie przełamana.
Pozostała zawartość depozytu na pewno wyklucza podrzucenia tego przez kogoś dowcipnego.
Miedzy innymi były tam sygnatury hlb S* 14 43 i reszta kompletu do tego.

Jako, ze nie specjalizuję się w blaszkach proszę o identyfikację.
Napisano
W typowych skrótach i związanymi z nimi biciach nr kompanii lub skrót Komp albo jedno i drugie występują na początku.
Sprawdź jeszcze raz odczyt.
W podanej treści jest to 4 batalion sanitarny zapasowy Waffen SS lub batalion zapasowy sanitarny Waffen SS /bez n-ru/,4 kompania
Napisano
Batalion uzupełniał pododziały sanitarne w dywizjach W-SS,ale teoretycznie typ z takową blachą mógł trafić jako Sanitätsdienstgrad do jakiegoś koncentraka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie