ktos451 Napisano 17 Październik 2010 Autor Share Napisano 17 Październik 2010 Chciałbym odrestaurować hełm niemiecki M42, na razie zamówiłem postarzane kalki i nity, fasunek wyciągnę od wz. 50, nie chcę niszczyć tego hełmu więc wyciągnę tylko skórę. Ale nie wiem jak i z czego zrobić obręcz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 17 Październik 2010 Autor Share Napisano 17 Październik 2010 http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=677177#1128491 zdjęcia tego m42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
samter Napisano 17 Październik 2010 Share Napisano 17 Październik 2010 Można wziąć od 50-tki albo zrobić z aluminiowej taśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 18 Październik 2010 Share Napisano 18 Październik 2010 Po cholere kłaść na niego farbę itd? Ładna sztuka ,,morderstwem'' jest upiększanie takiego hełmu, do takich operacji są szroty z wykopu. Jeśli ten chcesz odrestaurować z sensem, to tylko oryginalne części w niego pchaj fasunek nity etc. W malowanie się nie baw. Za parę lat sam zobaczysz ,że wyjdzie to na dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
groszek37 Napisano 24 Październik 2010 Share Napisano 24 Październik 2010 zostaw jak jest!!! Sam zniszczyłem piękny fant, za jakiś czas sam zobaczysz: KU PRZESTRODZE był taki (tylko przeciągnięty szczotką na wiertarce)https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/zdj._205.jpga teraz, szkoda gadać sztuczny badziew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 13 Październik 2011 Autor Share Napisano 13 Październik 2011 Ostatnio przyglądałem temu hełmowi i zauważyłem że od wewnątrz wychodzi rdzawy nalot, czy kwas szczawiowy zrobi z tym porządek raz na zawsze? I w jakich proporcjach mam go sporządzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 13 Październik 2011 Share Napisano 13 Październik 2011 Jak nalot to fosolem smaruj.Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Fosolem a po fosolu olejem do konserwacji broni (Brunox,Balistol) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karabin Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Oczywiście po zmyciu fosolu i wyschnięciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 Odpuść mu :( zostaw go jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Natłuściłem go trochę, i stwierdziłem że za mojego życia ten nalot go nie zje, i po mnie jeszcze parę lat blacha przetrwa, a tak przy okazji ma ktoś na zbyciu fasunek, ten od wz. 50 już mnie nie bawi, na reko. go nie męczę, ma ładnie wyglądać na półce - a z tym fasunkiem wygląda, bardzo nie ładnie na półce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ktos451 Napisano 14 Październik 2011 Autor Share Napisano 14 Październik 2011 Ale jednego sobie nie wybaczę, zamiast najpierw poczytać o czyszczeniu, i dowiedzieć się czegoś od mądrych ludzi to czyściłem go papierem ściernym 240 i teraz zostały tylko śladowe ilości farby apfelgrun lub feldgrun - a mogło być więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansior Napisano 14 Październik 2011 Share Napisano 14 Październik 2011 groszek37 uratowałeś i mój garnek swoją fotografią .Idż zakop swój pod rynną może za parę lat będzie ładny rdzawy z ładną kalką pozdo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRAGONIDAS Napisano 3 Kwiecień 2012 Share Napisano 3 Kwiecień 2012 WITAMpowiem wam że coś w tym jest....dopóki nie widziałem zdjęcia to też chciałem pobawić się ze swoim hełmem, ale teraz,,,,, dzięki panowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DRAGONIDAS Napisano 3 Kwiecień 2012 Share Napisano 3 Kwiecień 2012 tak czytam forum na temat renowacji hełmu ,i myślę czy kolega groszek37 nie powinien pomyśleć nad postarzeniem swojego hełmu bo w sumie szpachel wyszedł całkiem ładnie tylko te kalki..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.