Skocz do zawartości

Hełm M42

ktos451

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chciałbym odrestaurować hełm niemiecki M42, na razie zamówiłem postarzane kalki i nity, fasunek wyciągnę od wz. 50, nie chcę niszczyć tego hełmu więc wyciągnę tylko skórę. Ale nie wiem jak i z czego zrobić obręcz.
Napisano
Po cholere kłaść na niego farbę itd? Ładna sztuka ,,morderstwem'' jest upiększanie takiego hełmu, do takich operacji są szroty z wykopu. Jeśli ten chcesz odrestaurować z sensem, to tylko oryginalne części w niego pchaj fasunek nity etc. W malowanie się nie baw. Za parę lat sam zobaczysz ,że wyjdzie to na dobre.
Napisano

zostaw jak jest!!! Sam zniszczyłem piękny fant, za jakiś czas sam zobaczysz:

KU PRZESTRODZE był taki (tylko przeciągnięty szczotką na wiertarce)

https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum23/zdj._205.jpg

a teraz, szkoda gadać sztuczny badziew

• 11 months later...
Napisano
Ostatnio przyglądałem temu hełmowi i zauważyłem że od wewnątrz wychodzi rdzawy nalot, czy kwas szczawiowy zrobi z tym porządek raz na zawsze? I w jakich proporcjach mam go sporządzić.
Napisano
Natłuściłem go trochę, i stwierdziłem że za mojego życia ten nalot go nie zje, i po mnie jeszcze parę lat blacha przetrwa, a tak przy okazji ma ktoś na zbyciu fasunek, ten od wz. 50 już mnie nie bawi, na reko. go nie męczę, ma ładnie wyglądać na półce - a z tym fasunkiem wygląda, bardzo nie ładnie na półce.
Napisano
Ale jednego sobie nie wybaczę, zamiast najpierw poczytać o czyszczeniu, i dowiedzieć się czegoś od mądrych ludzi to czyściłem go papierem ściernym 240 i teraz zostały tylko śladowe ilości farby apfelgrun lub feldgrun - a mogło być więcej.
  • 5 months later...
Napisano
tak czytam forum na temat renowacji hełmu ,
i myślę czy kolega groszek37 nie powinien pomyśleć nad postarzeniem swojego hełmu bo w sumie szpachel wyszedł całkiem ładnie tylko te kalki.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie