Skocz do zawartości

Ural Schneeleopard

Czlowieksniegu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
12,9 tys euro i nawet nie dostajesz kopii BMW R71 , tylko zmodernizowanego Urala. Zobacz na ten link
http://www.ob-scooter.com/sdp/58670/4/cp-1088139/0/XJ-750_BMW-R71.html
Chińszczyzna" ale w sumie wolał bym tego bo wygląda bardziej rasowo. No i cena 5 tys $ i w górę.
http://www.youtube.com/watch?v=7t6ZtUkPDZU&feature=related
Napisano
Jest to chinska wersja radzieckiego Urala M-72 podarowana Chinczykom w 1950 roku. Niemcy sprzedali licencje BMW R71 (M-72) Rosji w 1941 roku. Dlatego w Chinach produkowane jest BMW" do dnia dzisiejszego.
Napisano
Ani to klasyk, bo za dużo w nim współczesnych udziwnień, ani to nowoczesny motocykl, bo pomimo bajerów w większości przestarzałe rozwiązania
taki bękart nie za bardzo wiadomo do czego - w teren za ładny, do lansowania się zbyt wieśniacki", szczególnie ta śnieżna pantera na wózku (z te pieniądze mogłaby przynajmniej być namalowana a nie chamsko naklejona)
Napisano
Kubulek, a co to jest Ural M72? Chłopak, poczytaj trochę, a potem pisz.

Pozdrawiam, Łukasz /kierowca, mechanik, fanatyk radzieckich motocykli ciężkich/
Napisano
CJ-750 na pewno nie jest robiony od 1950 roku. Chińczyki wała Amerykańcom wkręcają... Można kupić nówkę funkiel motocykl z datą produkcji do wyboru... Takie realia.
Napisano
Co do CJ750 to faktycznie pierwszy motocykl zszedł z taśmy w 1957 roku. Tylko ja mówiłem o przekazaniu dokumentacji . Wielki Brat obdarowywał" swoich sprzymierzeńców takimi prezentami. To jest strona o CJ750 znajdziesz tam troszkę o tym motocyklu.
http://www.changjiang750sidecar.com/history.html
Napisano
Nie sugeruj się PolskąJazdą, ani www z Chin. Admini PolskiejJazdy tworząc poszczególne działy nie mieli chyba większego pojęcia o radzieckiej motoryzacji. Ural i M-72 to dwa różne motocykle. Urale miałem dwa, M-72 mam aktualnie. Mam wrażenie, że wiem o czym gadam.

WWW o Cj się nie sugeruj- brednie dla nowobogackich- taki kraj /Chiny/ taki obyczaj. :-)
Napisano
Zagłębisz się w temat radzieckiej motoryzacji- zrozumiesz. Nie, będziesz upierał się przy swoim i dziwolągom wypisywanym w popularnych wortalach.

Osobiście polecam:

oppozit.ru, polskie redmotorz, czy kolaske - tam doczytasz z grubsza z czym to wszystko się je. Ja wracam do garażu.
Napisano
:-)

M-72 pojawia się już w 1941roku by rok później masowo trafić na front wschodni II wojny. Z czasem ulega modyfikacjom. Na początku lat 60. UM3 /IMZ- Irbicka Fabryka Motocykli/ można powiedzieć, że na zmodernizowanej bazie M-72 wypuszcza pierwszego górnozaworowego boksera- Irbita M-61 /taki pierwszy Ural/. Następnie pojawia się Irbit M-62 i Urale M-63, M-66, M-67, M-67/36, IMZ-8.103 i mamy lata 90. :-) W między czasie wychodzą jeszcze wersje milicyjne, krosowe itp. Do tego dochodzi manufaktura z Kijowa produkująca prawie równolegle podobne motocykle /M-72 także była tam składana/.

Natomiast kwestia CJ to już w ogóle jedno wielkie bagno ładowane na wagony z napisem DO HAMERYKI, które wracają do Chin wyładowane $$. A jak wiadomo, za kasę to da się wszystko. Chcesz fabrycznie nowy motocykl z datą 1959? Proszę bardzo! Naś kliiiijynt naś pan!

Pozdrawiam, Łukasz

P.s. Fajny motocykl balansie! Silnik uralowski, błontik jak w WLce, lampy jak z Electry! Dobry stary klimat!
Napisano
No cóż chłopcy dorastają , a marzenia pozostają. Na mojej ulicy jedynymi pojazdami kiedy biegałem w krótkich spodenkach były Żuk A 03,Syrena 101 i motocykl M72.Całe godziny spędzaliśmy na tym władcy dróg i poboczy. Właśnie szukam czegoś takiego.
Napisano
P.s. Fajny motocykl balansie! Silnik uralowski, błontik jak w WLce, lampy jak z Electry! Dobry stary klimat!".

To był Ural kupiony na początku lat 70-tych z milicyjnego demobilu [przechodzili wtedy na NRD-wskie MZ-tki].

Przez kilka lat był stopniowo przerabiany na współczesną BMW-icę, tak że pod koniec lat 70-tych budził dość powszechny podziw. Szczególnie gdy bak został, na wzór tej ostatniej, ręcznie zrobiony przez tzw. złotą rączkę".

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie