Skocz do zawartości
  • 0

Osłona zaworu wydechowego maski pgaz wz.32

vis1939

Pytanie

Napisano

Wczorajszy wrzesień" interesuje mnie komu konkretnie przydzielano takie wynalazki z gwizdkiem i jak się to prezentowało w stanie przed włożeniem do gleby:)
W necie lipa,praktycznie nic na ten temat nie znalazłem.
Pozdro.

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Swoją drogą, jeśli to jeszcze inny typ jak piszesz, to super, niestety przedmiot ruina, ale jeśli mogę pomóc, czemu nie, żaden kłopot wkleić kilka zdjęć.

Napisano

Wczorajszy wrzesień" interesuje mnie komu konkretnie przydzielano takie wynalazki z gwizdkiem i jak się to prezentowało w stanie przed włożeniem do gleby:)
W necie lipa,praktycznie nic na ten temat nie znalazłem.
Pozdro.

Napisano
pewnie tym samym, którzy gwizdek nosić musieli i bez nakładania maski ? ;-)

W źródłach nie spotkałem, choć pewnie jakaś bardziej rozbudowana instrukcja do wu-es-erki powinna coś powiedzieć..

pozdro z południa.
Napisano
pewnie tym samym, którzy gwizdek nosić musieli i bez nakładania maski ? ;-)"

Tyle to się domyśliłem...

jakaś bardziej rozbudowana instrukcja do wu-es-erki powinna coś powiedzieć.."

Na to liczyłem :)
Pozdro.
Napisano
Lata mijają,a nadal nie trafiłem na żaden opis tego ustrojstwa w instrukcji itp.Może ktoś coś ma takiego?
Od siebie mogę tylko dodać,że istniały dwie wersje - gwizdek jako odlew ołowiany lutowany w otwór blachy osłony i całkowicie stalowy - od dołu blaszana wytłoczka lutowana lub zgrzewana do odpowiednio ukształtowanej blachy osłony.

Tu bliźniaczy wątek - http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=725301
Napisano
Witam.Z tego co mi się obiło o uszy walory tego typu byly przy maskach dowódców drużyn ponoć był opracowany system komend na gwizdek przy użyciu masek.Wrzuce kilka fotek tego typu zaworu.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie