vis1939 Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 Wczorajszy wrzesień" interesuje mnie komu konkretnie przydzielano takie wynalazki z gwizdkiem i jak się to prezentowało w stanie przed włożeniem do gleby:)W necie lipa,praktycznie nic na ten temat nie znalazłem.Pozdro.
vipiusz Napisano 20 Sierpień 2017 Napisano 20 Sierpień 2017 vis1939, wedle życzenia dodaję foty. Sorki, że dopiero teraz - konserwacja trwała.
vipiusz Napisano 20 Sierpień 2017 Napisano 20 Sierpień 2017 Swoją drogą, jeśli to jeszcze inny typ jak piszesz, to super, niestety przedmiot ruina, ale jeśli mogę pomóc, czemu nie, żaden kłopot wkleić kilka zdjęć.
vis1939 Napisano 20 Sierpień 2017 Autor Napisano 20 Sierpień 2017 Ruina czy nie, ważne że coś wnosi do tematu.Dzięki!
vis1939 Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 Wczorajszy wrzesień" interesuje mnie komu konkretnie przydzielano takie wynalazki z gwizdkiem i jak się to prezentowało w stanie przed włożeniem do gleby:)W necie lipa,praktycznie nic na ten temat nie znalazłem.Pozdro.
vis1939 Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 Gwizdek zadziałał jak nówka od razu po wyciągnięciu z gleby ku mojej wielkiej uciesze i zwierzyny leśnej pewnie też... :)
8total4 Napisano 10 Październik 2010 Napisano 10 Październik 2010 pewnie tym samym, którzy gwizdek nosić musieli i bez nakładania maski ? ;-)W źródłach nie spotkałem, choć pewnie jakaś bardziej rozbudowana instrukcja do wu-es-erki powinna coś powiedzieć..pozdro z południa.
vis1939 Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 pewnie tym samym, którzy gwizdek nosić musieli i bez nakładania maski ? ;-)"Tyle to się domyśliłem...jakaś bardziej rozbudowana instrukcja do wu-es-erki powinna coś powiedzieć.."Na to liczyłem :)Pozdro.
vis1939 Napisano 19 Kwiecień 2017 Autor Napisano 19 Kwiecień 2017 Lata mijają,a nadal nie trafiłem na żaden opis tego ustrojstwa w instrukcji itp.Może ktoś coś ma takiego?Od siebie mogę tylko dodać,że istniały dwie wersje - gwizdek jako odlew ołowiany lutowany w otwór blachy osłony i całkowicie stalowy - od dołu blaszana wytłoczka lutowana lub zgrzewana do odpowiednio ukształtowanej blachy osłony.Tu bliźniaczy wątek - http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=725301
polska1 Napisano 10 Październik 2010 Napisano 10 Październik 2010 Witam.Z tego co mi się obiło o uszy walory tego typu byly przy maskach dowódców drużyn ponoć był opracowany system komend na gwizdek przy użyciu masek.Wrzuce kilka fotek tego typu zaworu.Pozdrawiam
Pytanie
vis1939
Wczorajszy wrzesień" interesuje mnie komu konkretnie przydzielano takie wynalazki z gwizdkiem i jak się to prezentowało w stanie przed włożeniem do gleby:)
W necie lipa,praktycznie nic na ten temat nie znalazłem.
Pozdro.
12 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.