Skocz do zawartości

statyk za 1500 zł

tytantx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam i prosaze o porade z związku z zakupem wykrywacza, chodzi mi o jakis dobry statyk za ok 1500 zł jesli bedzie to 17 to swiat sie niezawali . nieinteresuje mnie zaden monetkowiec bo aktualnie posiadam jeden tzn fishera f5 chodzi mi ocos na naprawde głebokie dolki
Napisano
Kol. Draven... ja jakoś nie nakopałem się kulek szrapnelowych ;) więc albo na moich terenach ich nie ma w co osobiście wątpię, albo jednak salamandra jet dobra, niepozorna ale dobra :-) jak ktoś lubi szybko chodzić i przemiatać energicznie to owszem salamandra się wzbudza dość łatwo... ja chodzę powoli nie śpieszę nigdzie i nawet boratynki trafiam czy urwane uszka od guzików. Ale na ostatnim wypadzie jakim byłem (ze względów zdrowotnych) trafiłem na głębokości 120-140 cm stalowe osłonki zastępcze na saperki, austryjackie, więc zasięg na grubsze rzeczy uważam za wystarczający... Chciałbym kiedyś jeszcze pochodzić z HS-3, wiele dobrego o nim słyszałem (mam parę miejscówek do sprawdzenia gdzie jednak salamandra nie sięgnie) także kolego Tytantx może jednak HS? osobiście skłaniam się ku niemu...
pozdro
Szczurek
Napisano
anRO dyskryminacja wielkościowa ok ale jaki sprzęt w takim razie? Smętek ją posiada ale tyczy się ona żelaza. Czy w takim razie odrzuci kulki szrapnelowe, które żelazem nie są?
Podoba mi się wspomniany już Nowak tylko czy ryzykować bo słuchu o producencie nie są zachęcające ;)
Jest jeszcze Taktyk ciekawe czy już ktoś posiada ten sprzęt i może się wypowiedzieć o nim?
pozdrawiam
Napisano
szczurek_1979 masz może możliwość zrobienia testu z kulkami? Sprawdzić kiedy są odrzucane i jaki to ma wpływ na zasięg na większe przedmioty?
pozdrawiam
Napisano
Kulki od szrapneli znikają na sondzie 30cm przy dyskryminacji między 2 a 3 - wiem to na 100% bo znajomy kiedyś to testował.
Wychodzi na to że HS nie tylko dyskryminuje stal ;)
Odnośnie zasięgów na stal jak spadają się nie wypowiem bo nie wiem.
Napisano
Jeśli miejscówka jest zasiana kulkami szrapnela ,to najlepszym rozwiązaniem jest użycie statyka , lub dynamika z sondą snajperką np.15 cm.Kilkanaście sezonów szukałem statykiem , z taką właśnie sondą.Duże sondy nie zdają egzaminu w tym przypadku.Teraz zmieniłem wykrywacz na dynamika i też z sondą 15cm i jest OK.Ogólnie na tereny silnie zaśmiecone drobnicą , polecam wykrywacz z małą sondą.
ALL.
Napisano
Damiani stawiam duże piwo jeżeli udowodnisz mi że na dyskryminacji między 2 a 3 Hs-3 wycina kulki szrapnelowe. Nie bądź w 100% pewien bo ja sam jestem pewny że tak nie jest.
Właśnie z sondą 30.
<pozdro
Napisano
Kol. pawel888
Postaram się poprosić kolegę o nakręcenie filmu chociażby telefonem i wrzucenie na internet. U niego bynajmniej standardowe od AW bądź Rosji Carskiej wycinał - po prostu on na to sygnałów nie miał.
Chodzi o tryb Disc , Manual czy jak to się tam zwie - statyk z dykskryminacją.
Napisano
Przy ustawieniu odpowiednio dużej dyskryminacji NIEKTÓRE wykrywacze wytną chętnie kulki szrapnelowe, ale przy okazji wytną Wam monety i biżuterię.
Zwiększając dyskryminację, zwiększa się powierzchnię wycinanego przedmiotu żelaznego, przy jednoczesnym wycinaniu małych kolorków.
Czy tego na pewno chcecie? Wg mnie takie postępowanie to kanał" mówiąc Waszym językiem :)
A tak na marginesie, to jak Wy chodzicie ze swymi ukochanymi wykrywaczami, krytykujecie inne, a nie macie najmniejszego pojęcia jak działają Wasze wykrywacze i jak w nich działa dyskryminacja?
ALL ma rację, że mała sonda jest lepsza do drobnicy, ale nie powiedział Wam, że dla małej sondy zasięg na duże przedmioty jest mniejszy.
Najlepiej mieć dwa wykrywacze, jeden na kolorki [zaśmiecone pola] z małą sondą, drugi na militarkę [okopy] z większą sondą, jeżeli kogoś jeden i drugi temat kręci.
I nie czytajcie wzajemnych fantazji na forach, tylko TESTY wykrywaczy, jakie są publikowane w miesięczniku Odkrywca przez Proscana i Sapera. Odkrywcę można zamówić w prenumeracie.
Napisano
hm,co do kulek z hsem,łażąc po polu z patelnia 37cm nastawiałem się na kolorki,więc dyskryma na 7.
i te cholerne kulki wyłaziły(pawel mi swiadkiem(pawełku,jak z Lelowa wracalim,i na polu gdzie 5gr z dziurką trafiłeś)

zdrów
Napisano
Można pokonać barierę zasięgu z sondą 15cm w wykrywaczu statycznym z dyskryminacją.Bez strat na stabilności jego pracy,a wręcz przeciwnie.Z sondą 15 cm , statyk mniej reaguje na efekt gruntowy.
http://www.youtube.com/watch?v=kYmtGGuzZMM
ALL.
Napisano
ALL nigdy nie widziałem tego wykrywacza na żywo więc zadam pewnie banalne pytanie ale trudno. On jakoś rozróżni , odrzuci szrapnelówki? Wykrywacz wygląda bardzo ciekawie jeśli chodzi o zasięg. Jaka jest jego cena?
pozdrawiam
Napisano
Draven daj sobie spokój z VLF ,chyba ze TM 808.Zostaje PI Nowaka z dużą sondą lub Taktyk najlepiej z 18''.Tylko że ta 18'' dopiero na wiosne.Natomiast jeśli użyjesz 15 cm sondy to będziesz się musiał przenieść do lasu na pół roku.
Napisano
Mała sonda [np.śr.15 cm] działa wybiórczo i bardziej selektywnie ,w przciwieństwie do sond o większych średnicach.Z czasem nawet nie używając dyskryminacji , da się odróżnić często powtarzające dźwięki np. szrapneli od innych przedmiotów zlegających w ziemi ,to tylko kwestia wprawy i sztuki opanowania wykrywacza , wiem to z swojej 40-letniej praktyki poszukiwacza.Dyskryminacja również staje się wtedy bardziej użyteczna, bo wpływ gruntu na nią jest o wiele mniejszy, niż przy większych średnicach.Nie gustuję w statykach, choć moje konstrukcje tych wykrywaczy sprawdziły się w exploracji.Napisz do firmy DEMET , oni zajmują się ich produkcją.Ja pozostaje przy konstrukcjach wykrywaczy dynamicznych.
Reasumując :
Nie ma takich wykrywaczy, które wykrywały by tylko to co nas interesuje.Mając do dyspozycji wykrywacz trzeba go dobrze opanować i osłuchać jego reakcję na metalowe fanty.Napewno pomoże w tym odpowiednio dobrana sonda i pozostałe jak np. elektronika współpracująca z nią, oraz skuteczny zasięg, przy tak małej sondzie.
ALL.
Napisano
Damiani za cholerę nie można wyciąć kulek szrapnelowych w hs 3 nawet na dużej cewce. Owszem przy nastawie Disc: na 10 zasięg na nie derastycznie spada jednak dalej są sygnalizowane. Przed chwilą to sprawdziłem. To tyle z mojej strony.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie