Damian84 Napisano 29 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Witam mam takie pytanie: własciciel firmy, w ktorej pracuje wymyslił, iz codziennie bedziemy dojeżdżać na miejsce pracy (120 km) od miejsca zamieszkania ... Czy nalezy mi się dieta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Ty się dietą nie przejmuj. Ty pomyśl i sprawdź w Prawie Pracy ( i u właściciela" ), czy te 3 godziny będą się w dzień roboczy liczyć, czy też spędzisz w pracy" np 11 godzin... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian84 Napisano 29 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2010 to będzie liczone jako nadgodzina... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian84 Napisano 29 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2010 oczywiscie 8 plus te 3h dodatkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 roczna norma - 150 nadgodzin n jednego pracownika...Co potem zrobi z Toba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy84 Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Woytas, tylko 150???U nas limit na rok to coś ponad 370h... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Normalnych nadgodzin 150 - wg kodeksu pracynie licza sie awaryjne - i tu jest pole do przekretow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 29 Wrzesień 2010 Share Napisano 29 Wrzesień 2010 Sam już nie wiem, ile nadgodzin w roku można mieć ( 384 ? ), ale odnoszę wrażenie, że wg PP nie możesz pracować dłużej niż 48 godzin w tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suchy84 Napisano 30 Wrzesień 2010 Share Napisano 30 Wrzesień 2010 W firmie o której już kiedyś wspomniałem w jednym z postów produkujących pewne jamerykańskie helikoptery często pracujemy po 12h na tydzień... Wychodzi 60h. A żeby było zabawniej zmianę zaczynamy o 3-ej rano do 15-ej albo od 15-ej do 3-ej w nocy...Cudownie:-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian84 Napisano 30 Wrzesień 2010 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2010 a co z moim pytaniem? nie chodzi mi o nadgodziny ale czy sie nalezy dieta, niektorzy twierdzą, ze tak inni ze nie i sam juz niewiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kicereb Napisano 30 Wrzesień 2010 Share Napisano 30 Wrzesień 2010 Zadzwoń do Państwowej Inspekcji Pracy i wszystkiego się dowiesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 30 Wrzesień 2010 Share Napisano 30 Wrzesień 2010 Dieta należy się tylko wtedy, gdy jedziesz w delegację i spędzasz w niej pewną minimalną, określoną ustawowo, ilość godzin, a do tego nie masz zapewnionego posiłku.Firmy bardzo różnie podchodzą do diet. Jak jadę w delegację, to powyżej iluś tam godzin system elektroniczny zwyczajnie nalicza mi dietę i już. Natomiast u mojej żony, w naprawdę dużej firmie, w ogóle nie płacą żadnych diet, ale za to zachęcają do zjedzenia czegoś a mieście" czy po trasie" i przedstawienia rachunku do rozliczenia, który następnie bez szemrania pokrywają (oczywiście w granicach rozsądku). Ale to wszystko wyłącznie wtedy, gdy pracę wykonujemy w delegacji.A z opisu wynika, że w Twoim przypadku nie ma mowy o żadnej delegacji - po prostu masz bardzo daleko do/z pracy... A to jeszcze nie delegacja...M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian84 Napisano 1 Październik 2010 Autor Share Napisano 1 Październik 2010 już wiem jest tak:od 8 do 12 h polowa stawki (diety)powyżej 12 h cała czyli 23 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.