Skocz do zawartości
  • 0

Zawartość polskiej ładownicy.(strychowej)???

darek033

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To mogą być zakończenia sznura do czyszczenia karabinu.

http://www.2mps.org/images/rekonstrukcja/utrzymywanie_broni/sznur.jpg
Napisano
Nie ma tam ani gwintu ani zawleczki ani nic prochowego wygląda to tak jakby tam tabaka albo jakieś zielsko było.Jest to kawałek blachy miedzianej zgnieciony w 2 miejscach..identycznie w obu przypadkach..Dziwne....
Napisano
To będzie ten sznur co wstawił fiku najprędzej, jeżeli mamy się kierować w stronę wojskowego przeznaczenia.
Co do miejsca w ładownicy, to myślę, że żołnierze nie zawsze mieli je pełne :)
Napisano
ale los żeby się rozwodzić nad kawałkeim mosiężnej blachy , jak by to było wojskowe coś a w szczególności polskie było by sygnowane jak wszystko co było związane z bronią w wojsku a tu nawet odbiorów nie ma , a na czym by miały być jak nie na metalu ?na sznurku?w ładownicy jeśli była na strychu mogło być wszystko i nie koniecznie związane z wojskiem , czy jak by była w środku temperówka z mosiądzu to też by była wojskowa?
Napisano
możliwe że to aglety z naszego skuwki. Sznurki były z materiałów naturalnych (często roślinnych) więc może dlatego to wygląda tak a nie inaczej. pzdr
Napisano
Kobieras39. 3 sprawy..1 zapoznaj się z całym wątkiem i dopiero wtedy zacznij mi radzic.2 wytłumaczę ci to łopatologicznie, leżała ta ładownica w ziemni z jej zawartością.3 mam elementy terlicy czyli 2 łęki od siodła żołnierskiego wz 27 i żadnej sygnatury tam nie ma.Troszeczkę POWAGI Panowie .Nie wszyscy tu mają po naście lat.Temat zamykam..............
Napisano
chłopie nie bierz tego co brałes jak zakładasz wątkiawartość polskiej ładownicy.(strychowej)??? " strychowej sam napisaleś a terlice i łeki od nich zawsze są sygnowane wystarczy wyczyścić lub się wytarły sygnatury z drewna lub je ktoś usunął , to ja ci mogę wytlumaczyć coś łopatologicznie poczytaj troche o wytwórcach w IIRP i o odbiorach wojskowych
Napisano
zresztą szkoda wogóle gadać o tym co piszesz chyba że strychowa to dla ciebie coś z ziemi ale dla mnie to coś ze strychu ! postawiłeś znaki zapytania a teraz piszesz że z ziemi?
kończe ten śmieszny off top
Napisano
Człowieku strychowa było w nawiasie (........).Może od razu sam zgłoszę się do smutnych panów .I powiem WYKOPAŁEM /to logiczne że nie wszystko złoto co się świeci...Nie denerwuj się tylko dokładniej czytaj wątki.. Pozdrawiam
Napisano
Nie tylko sznurowadła zakończano metalowym zakuciem... Nikt nie powiedział, że te przedmioty trafiły do ładownicy podczas wojny... żołnierz też mógł sobie do niej wcisnąć co chciał...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie