rudy992 Napisano 22 Wrzesień 2010 Autor Napisano 22 Wrzesień 2010 Proszę o pomoc w ustaleniu przynależności mężczyzny ze zdjęcia.
rudy992 Napisano 23 Wrzesień 2010 Autor Napisano 23 Wrzesień 2010 A więc, Polskie Kompanie Wartownicze czy 19/29 Zgrupowanie Piechoty ?
Jedburgh_Ops Napisano 18 Styczeń 2018 Napisano 18 Styczeń 2018 Ja też zgadzam się, że zdjęcie z pierwszego postu raczej pokazuje żołnierza z kompanii wartowniczej z amerykańskiej strefy okupacyjnej.Natomiast ciekawe zdjęcie powyższe jest już z okresu przymusowego przefarbowania amerykańskich sortów mundurowych olive drab na kolor czarny, aby zdecydowanie odróżnić US Army od tych międzynarodowych kompanii wartowniczych.Powód przefarbowania mało chwalebny i taki, do którego nie chcą się dotknąć historycy.
Azbest Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 Przepraszam ale ja nie napisałem ,że jest to Polak tylko , że jeżeli jest to Polak to może być z tych formacji . Zakładam być może błędnie , że pan , który wstawił na forum zdjęcie tego żołnierza znalazł je gdzieś w rodzinnym albumie i chce po prostu zidentyfikować formację w której służył jego przodek . Więc chyba Polak ? Dlatego skojarzyło mi się z tymi formacjami wojskowymi . Po pierwsze Francja . Po drugie amerykański hełm i mundur a takich właśnie używano . Po trzecie niemiecka broń ( na zdjęciu faktycznie nie widać jej za bardzo ale po tym okuciu kolby sądzę , że jest to broń niemiecka ) , którą też używano . Aczkolwiek muszę przyznać , że nie pasuje mi ten malunek na hełmie . Te formacje miały orzełka na czerwonej tarczy . I to na tyle ode mnie w tym temacie .
rudy992 Napisano 22 Wrzesień 2010 Autor Napisano 22 Wrzesień 2010 Proszę o pomoc w ustaleniu przynależności mężczyzny ze zdjęcia.
rudy992 Napisano 26 Wrzesień 2010 Autor Napisano 26 Wrzesień 2010 Chyba wszystko pasuje do kompanii wartowniczych (Zdjęcie znalezione w internecie). Bardzo dziękuję za pomoc
Azbest Napisano 22 Wrzesień 2010 Napisano 22 Wrzesień 2010 Jeżeli jest to Polak z niemiecką bronią ( wygląda na mausera k98 ) to myślę , że może to być żołnierz z 19 bądź 29 Zgrupowania Piechoty Polskiej . Oddziały komunistyczne .
8total4 Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 a nie jest to czasem amerykański mundur ?pas parciany z metalowymi okuciami, hełm przypomina M1, a KB/KBK prawie nie widać..ps. Azbest, możesz powiedzieć po czym wnosisz że to Polak, że 19/29 Zgrupowanie Piechoty, i jaki ma w.g. Ciebie na sobie mundur?pozdrawiam.
Kobieras39 Napisano 23 Wrzesień 2010 Napisano 23 Wrzesień 2010 jak dla mnie to jest żołnierz z http://pl.wikipedia.org/wiki/Polskie_Kompanie_Wartownicze
Pytanie
rudy992
Proszę o pomoc w ustaleniu przynależności mężczyzny ze zdjęcia.
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.