Skocz do zawartości

Hełm Radziecki wz.40

Dragon125

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jako długoletni użytkownik Fosolu wyjaśniam w czym rzecz.Otóż rzeczony hełm jest w zbyt słabym stanie by czyścić go tym środkiem.Nie ma sensu się mordować bo takiej warstwy korozji nie ruszy,a i farby zostanie tyle co kot napłakał.
Pisałem nie raz,że tylko do MAŁEGO NALOTU RDZY...
Czyszczenie tego przypadku metodą którą opisałem w podanym linku to syzyfowa praca.
Oczywiście można zanurzyć dziada całego i wyjmować po dłuższym czasie,wtedy nie osadza się trudny do usunięcia osad jak po smarowaniu.Ale podliczając ile trzeba kupić butelek by tego dokonać,zgubne działanie na metal kwasu o tym stężeniu przy dłuższym moczeniu,to zdecydowanie lepiej użyć kwasu szczawiowego-z pożytkiem dla zdrowia psychicznego i hełmu.

tyż piknie:) visku:)

mój sasza po szczawiowym,jak wyglądał z doła jest gdzieś wyżej w wątku.

moczył się w szczawiu ze dwa tygodnie,jak sobie przypomniałem to pół wiadra wyparowało(stał pod kaloryferem)
bicia wyszły,farby od cholery,
żółte przebarwienia to wżery w których jest jeszcze kwas który usunę jak znajdę trochę czasu,a najbliższe wolne to święta,więc miast karpia i wódzi będzie sasza i 4pak:)

Panowie,ale dzisiaj wracam sobie kulturalnie z kościoła,wchodzę do piwnicy,a tam miłe zaskoczenie,bo wydaje mi się że i farby trochę wyszło..zaraz idę i robię to do skutku..zależy mi na nim,a szczawiu już nie zdążę zamówić żeby doszedł przed świętami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie