Skocz do zawartości

Hełm Radziecki wz.40

Dragon125

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co z tym fantem zrobić? jak sądzicie,jak zabezpieczyć,jest szansa,że jest tutaj jakaś farba jeszcze?. Czy po prostu czyścić papierem ściernym ?

Proszę o pomoc:)

Bartek

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Można próbowac kwasem szczawiowym i w zależności co z niego wyjdzie konserwowac np. olejem. Chyba za nie chce Ci się bawic w chemie to po prostu elektroliza i już :) pozdr
Napisano
A możecie mi powiedzieć czym będą się różnić efekty po danych sposobach konserwacji,czyszczenia ? poprzednie czyściłem właśnie szlifierką...a i jakie jest wasze stanowisko ? lepiej trzymać w stanie naturalnym,czy bawić się w szpachlowanie,malowanie itp ?
Napisano
Z fotek nie wynika czy są resztki farby. Jakieś bardzo mizerne mogą być. Dość niewygodnie czyści się od środka szlifierką. Jak masz zamiar malować to piaskowanie polecam.
Wojtek
Napisano
Właśnie zamierzam zostawić go w naturalnym stanie:) taki pomalowany moim zdaniem straci nieco swój klimat..a czyszczenie od środka jest trudniejsze,ale wykonalne(3 sztuki już tak czyściłem)

Pzdr
Napisano

swojego po wykopaniu zostawiłem jak jest,tylko glinę wydłubałem polewająć wrzątkiem.
i tak stoi na szafce:)
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=672379#1077580

Napisano
Dokładnie Cyro ma rację, możliwe, że są resztki farby, szczoty nie polecam bo są trudności z dokładnym wyczyszczeniem środka. Szpachlowanie i renowacja hełmów wychodzi z mody, teraz zostawia się eksponaty w naturalnym stanie dla oddania klimatu:) Po namyśle polecam kwas szczawiowy. pozdr
  • 2 months later...
Napisano
Odświeżam temat,bo po pewnym czasie,zająłem się na poważnie moim hełmem.Po leciutkim przetarciu papierem ( od razu mówię,że przetarłem jedynie z 3 razy i to leciutko) wyłania się zielona farba.Wydaje mi się,że jest jej na prawdę sporo.Co powiecie na fosol ? łatwiej będzie mi go dostać,a kwas szczawiowy-teraz wolę nie ryzykować z pocztą.Kolejne pytanie,to w jakich proporcjach rozcieńczać z wodą ?

Bartek
Napisano
Kwas szczawiowy 10% roztwór czyli na 1kg kwasu 10 l wody.Najlepiej rozpuszczać w ciepłej(gorącej)Fant do kwasu-co godzinkę wyciągasz ,szorujesz szczotą(np ryżową) i do skutku. Co ma wyjść wyjdzie do ok 24 godz potem niema sensu moczyć. Kwas możesz zlać i używać powtórnie tyle że wolniej działa. WAŻNE! Bezpośrednio po zakończeniu czyszczenia dobrze wymyj wodą z płynem do garów i zaraz zabezpiecz bo szybko łapie korozję.Polecam ten sposób do fantów z niezbyt grubą warstwą korozji.Fajna zabawa- często wychodzą kalki i farba. No i nie żre za bardzo wręce. Fosol wg mnie działa bardziej inwazyjnie i używam go do bardziej zardzewiałych fantów.Napisz co wyszło.Pozdro!
Napisano
Wpisz w wyszukiwarkę w dziale konserwacja" Fosol to Ci wszystko wyskoczy.Generalnie i szczaw i fosol to kwasy z tym że Fosol działa bardziej inwazyjnie niż szczaw - żre metal jeśli się moczy za długo.Weź posmaruj za pomocą pędzla fosolem zardzewiałego fanta i posłuchaj jak żre-aż syczy...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie