Skocz do zawartości
  • 0

oznaczenia na skrzynce

maciu4

Pytanie

Napisano

Witam jakiś czas temu miałem na Id skrzynke drewniana lecz dzisiaj przy czyszczeniu pokrywy wyszły inne napisy a mianowicie Patr. 7,5cm Pan i na koncu prawdopodobnie 9 ale pewien nie jestem te napisy były zamalowane a farba czesciowo zeszla.
Od jakich pociskow to bylo? i dlaczego 2 rozne napisy były na skrzynce?
pozdrawiam

21 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
z fota ciężko bo to ledwo tak idzie przeczytać a co dopiero na fotce a kartka była od środka na pokrywie ale już z niej nic nie było.
a mi chodzi jakie to pociski te 7,5 mogły być?
Napisano
Kolego maciu4 na wieko zapewne są oznaczenia: Patr. 7,5 cm Pak.40, skrzynka była najpierw używana do tego typu amunicji, później napis ten zamalowano i używano skrzynki do transportu zdobycznej amunicji rosyjskiej stąd napisy z boku. Czyszcząc wieku odsłoniłeś jej pierwotne przeznaczenie. Jest to częsty proceder, po co produkować nowe skrzynki lub pojemniki jak można stare powtórnie wykorzystać.
Napisano
kolego, jak do Ciebie trzeba przemawiać?!!!!

Dostałeś linka ze stroną Wehrmacht Kisten, masz tam wszystko!!

Nie żadne 7,5 tylko 7,62

i nie Pan tylko Patr. od niemieckiego Patrone (nabój, ładunek).

Ile można...
Napisano
no wiem!!!!!
że tak jest bo na skrzynce na boku pisze ale drugie napisy są 7,5 i tak jak pisałem!
i pytanie czy były takie pociski czy to może pomyłka malującego?!!
Napisano
http://wehrmachts.kisten.free.fr/762mm_r_2.htm

napisy były różne bo skrzynki były wykorzystywane po kilka razy i trafiała do nich amunicja z różnymi typami pocisków, zapalników itp, itd. ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie