arturborat Napisano 28 Sierpień 2010 Autor Napisano 28 Sierpień 2010 W blachach nie siedzę, a ten krzyż nie ma żadnych napisów, żeby dało się zidentyfikować przez googla, dlatego uderzam w prośbę na forum. Wymiary 5x5 cm, wypukły, mosiądz malowany na złoto, mocowany na nakrętkę (tej brak). Na bocznych ramionach rzymska I oraz III,na pionowych: 4 i 6. Sygnatur żadnych się nie dopatrzyłem. Artur
pawelsamotyha Napisano 28 Sierpień 2010 Napisano 28 Sierpień 2010 To druga wersja przedwojennej zolnierskiej odznaki 6 pulku strzelcow konnych,powinna byc wykonana z tombaku posrebrzanego.
arturborat Napisano 28 Sierpień 2010 Autor Napisano 28 Sierpień 2010 Może i posrebrzany, a nie malowany na złoto, jak pisałem, tylko patyna tak to wyżółciła . I że tombak też możliwe. Jeszcze nie czyściłem. A gdzie ten pułk stacjonował? Krzyż znalazłem niedaleko domu, na czystogermańskich" ziemiach koło Kostrzyna nad Odrą. Artur
arturborat Napisano 28 Sierpień 2010 Autor Napisano 28 Sierpień 2010 Już wiem, już wiem - w Żółkwi:http://www.pik.jor.pl/-znak-6_Pu%C5%82k_Strzelc%C3%B3w_Konnych_im._Hetmana_Stanis%C5%82awa_%C5%BB%C3%B3%C5%82kiewskiegoDzięki wielkie. Bez Twojej pomocy pewnie bym nigdy nie rozszyfrował. Bardzo mnie ta odznaka cieszy, bo w moich rejonach tylko niemieckie rzeczy się zdarzają, a przedwojenna II RP to praktycznie rarytas. Jak widzę na zdjęciu pod powyższym linkiem - pierwsza wersja odznaki miała emaliowane ramiona. Ale wiesz może, której było więcej: pierwszej czy drugiej i kiedy druga została ustanowiona?Artur
leonard17 Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Taka żona to dopiero SKARB !!!! Moja jak słyszy wykopki to już wiem że obiadu nie będzie przez tydzień. Szacun dla Twojej żony !!! Pozdrawiam no i gratuluje znaleziska .
pawelsamotyha Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Odznaka pamiatkowa wraz ze statutem zatwierdzona zostala przez Ministerstwo Spraw Wojskowych w 1921 r.Do 1929 roku odznaka miala wymiary: 60X60mm.nastepna 50X50.Dla oficerow wykonana w srebrze i emaliowana,a dla zelnierzy w tombaku srebrzonym.
arturborat Napisano 29 Sierpień 2010 Autor Napisano 29 Sierpień 2010 Paweł, dzięki raz jeszcze za dodatkowe wyjaśnienia. Lubię wiedzieć o znajdce jak najwięcej.Leonard - połowica podzielająca hobby to istotnie dobra sprawa. Ale są też minusy. Moja też lubi pochodzić z wykrywką i najgorzej jest, gdy mi czasem wlepia do rąk wiadro, kozik i każe zbierać grzyby, a sama śmiga po okopach. A nie daj Boże jak coś znajdzie - wykrywacz odda dopiero jak jej się odciski zrobią. Rozglądanie się za grzybami gdy ktoś koło ciebie wyciąga z gleby fajne fanty to tortura...Artur
8total4 Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Wieczorem wrzucę na numizmatyczny, tam umieszczamy odznaczenia.Gratuluję trafienia!pozdro.
pawelsamotyha Napisano 29 Sierpień 2010 Napisano 29 Sierpień 2010 Fajna masz zone hahaha.Moja to najchetniej sprzedalaby wszystko co mam a w swoim zbiorze posiadam ponad 300 orderow i odznaczen.
arturborat Napisano 23 Październik 2010 Autor Napisano 23 Październik 2010 Już mi się ta odznaka opatrzyła i mam zamiar ją wystawić na Allegro. Czy w związku z szalonymi pomysłami tagowania wątków słowami a sprzedaż":http://odkrywca.pl/identyfikacja-dla-allegro-,678247.html#678247mogę prosić o odpowiednie otagowanie w tytule? Czy w przyszłości, kiedy wpadnie mi do głowy dać coś do identyfikacji, ale chęć sprzedaży jeszcze się wtedy nie narodziła, a przyjdzie później, to można się jakoś dogadać czy ban, czerwonka, pręgierz? ArturPS. Ile ta odznaka jest realnie warta?
tyfus Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 coś bym napisał, ale ...... się powstrzymam .....
arturborat Napisano 24 Październik 2010 Autor Napisano 24 Październik 2010 No, ja się właśnie staram być na bieżąco i wcale nie żartuję tylko zupełnie poważnie proszę o odpowiednie otagowanie w związku z niedawno wprowadzonym do regulaminu działu Identyfikacja:http://odkrywca.pl/regulamin-przeczytaj-przed-dodaniem-tematu-,654705.html#654705punktem 6:Każdy post mający na celu identyfikację pod kątem odsprzedaży musi zostać oznaczony tagiem [id do odsprzedaży]. W ten sposób osoby które poświęcają czas na identyfikację będą mogły same podjąć decyzję czy chcą pomóc czy nie. Jeżeli znajdzie się osoba która ten nakaz będzie łamała zostanie usunięta z forum. "Przy okazji prosiłbym o wyjaśnienie:1. Czy powyższy punkt stosuje się tylko do działu Identyfikacja, czy do tego też? 2.Co to znaczy pod kątem odsprzedaży"? Punkt 6 w obecnym kształcie oznacza, że prośba o identyfikację bez tagu do odsprzedaży" to równocześnie zobowiązanie do niesprzedawania przedmiotu w jakimkolwiek terminie w przyszłości po dokonaniu identyfikacji. A to już zdecydowanie przegięcie pały. Na każdym kroku zmuszony jestem borykać się z mętnymi przepisami, a teraz przyszło jeszcze dociekać, co autor miał na myśli na ODK. Jak już wprowadza się jakieś pojęcie, to wypada je maksymalnie sprecyzować i zdefiniować, żeby nie było nieporozumień. Bo tak jak z tym krzyżem, tak i w przyszłości nie będę pewnie w stanie sprostać regulaminowi i określić, czy proszę o id pod kątem odsprzedaży" czy z ciekawości. Zamiar odsprzedaży może się pojawić następnego dnia po identyfikacji jak i w rok po niej. Artur
arturborat Napisano 24 Październik 2010 Autor Napisano 24 Październik 2010 I ponieważ jestem szczególarzem i lubię, gdy używa się słów w ich poprawnym znaczeniu, chciałem prosić o wyjaśnienie jeszcze jednej kwestii.1. Odsprzedaż to sprzedaż czegoś wcześniej kupionego. Słownik języka polskiego PWN:http://sjp.pwn.pl/slownik/2493773/odsprzeda%C5%BC2. Ponieważ na forum Identyfikacja i Monety pojawiają się przeważnie prośby o identyfikację przedmiotów znalezionych, a autorzy wątków weszli w ich posiadanie poprzez objęcie w posiadanie samoistne w rozumieniu art. 181 kc a nie kupno i tym samym nie może być w takich przypadkach mowy o odsprzedaży, rozumiem, że punkt 6 się ich w ogóle nie tyczy? Artur
kopijnik2 Napisano 24 Październik 2010 Napisano 24 Październik 2010 Ależ Arturze...Paremia lex retro non agit...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.