sqr Napisano 25 Sierpień 2010 Autor Napisano 25 Sierpień 2010 Proszę o pomoc i id. tej pieczęci kto mógł jej używać i w jakich latach ??
tyfus Napisano 25 Sierpień 2010 Napisano 25 Sierpień 2010 wiesz co ? wydaje mi się, że ktoś kiedyś tę starą pieczątkę zniszczył - zeszlifowując z niej to co było.Zamiast tego wydrapał znak pacyfistów - tzw. pacyfę.-pozdro-
sqr Napisano 25 Sierpień 2010 Autor Napisano 25 Sierpień 2010 brałem pod uwagę pacyfkę ale chyba nie dokończona... fakt że ktoś to zniszczył nie podlega dyskusji
abcd Napisano 25 Sierpień 2010 Napisano 25 Sierpień 2010 To pewno bardzo prymitywnie wyryty herb jakby podkowa z czymś tam (mieczem,krzyżem).Nie pasuje do estetycznie wykonanego tłoczka ale może faktycznie zrobiono to wtórnie po zatarciu pierwotnego wzorka.
sqr Napisano 25 Sierpień 2010 Autor Napisano 25 Sierpień 2010 możliwe że to miało tak być... ale ktoś musiałby to zrobić bardzo daaaawno tamu bo warstwa patyny była bardzo gruba.Osobiście za bardziej prawdopodobną przyjmuję wersję że ktoś daaawno temu zdobył jakimś cudem czyjąś pieczęć i po usunięciu z niej pierwotnego herbu 'wstawił' tam wersję swojego
sqr Napisano 26 Sierpień 2010 Autor Napisano 26 Sierpień 2010 mam jeszcze takie pytanie... czy po wzorze można określić wiek tej pieczątki?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.