koras11 Napisano 1 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 1 Sierpień 2010 czy tyko szwedzki zespół Sabbaton uczcił utworem Powstanie Warszawskie nikogo z naszych nie było na to stać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomala_kikol Napisano 1 Sierpień 2010 Share Napisano 1 Sierpień 2010 No niestety... Sabaton słynie z piosenek o Polskich Bohaterach z okresu 2WŚ.Zdrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 1 Sierpień 2010 Share Napisano 1 Sierpień 2010 Nie przesadzajmy Powstańcy Warszawscy są stale w sercach i umysłach naszych władz i nie małe pieniądze już wyłożono ,żeby takiego jednego powstańca udupić. A teraz jak już usłyszał ile to miał nielegalnej broni w swoim muzeum to się dopiero wszyscy zdziwią ile jeszcze pójdzie państwowej kasy żeby mu dowalić do spodu . Więc może lepiej niech już nikt się powstańcami nie zajmuje w tym kraju ,bo Niemcom i ruskim wszyscy nie dali się wybić ,ale nasze debeściaki od pilnowania Bierutowsko-Gomułkowskich paragrafów wykończą ich w try miga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 1 Sierpień 2010 Share Napisano 1 Sierpień 2010 Panowie- już się kłaniajcie i wdzięczcie Sabaton'owi. Na tej samej płycie, na której śpiewają (?) o Wiźnie czy PW potrafią wstawić kawałek wychwalający rycerski Wehrmacht... Chłopcy mają dziwną słabość do wojska, wojny, munduru- nie ma dla nich widoczne znaczenia kolor mundury i idee wojny.http://www.youtube.com/watch?v=OvJoUvEe8qAhttp://www.youtube.com/watch?v=lB5VKJwRV-0&feature=relatedhttp://www.youtube.com/watch?v=8e6jkl8_kQA&feature=relatedI jest wystarczająco dużo polskich zespołów, które o PW ( np ) śpiewają, aby się nad Sabatonem masturbować ( sorki za określenie ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastlegion Napisano 1 Sierpień 2010 Share Napisano 1 Sierpień 2010 A Lao Che i ich Powstanie warszawskie"? Bije Sabaton na łeb. Szwedki grają raczej przeciętną muzykę, a dzięki historycznej podkładce chcą sobie kupić" fanów i zapewnić rynek zbytu ich płytom... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 witam nie wiecie z jakiego filmu sa urywki w 2 liku ?? w tej piosence White Death" ( nie chodzi mi oczywiście o kroniki ;) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Stalingrad" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Poszukiwacz bunkrów Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Z filmu Stalingrad" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 oj sorki :(( zmyłka :( chodziło mi o 3 link Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Wojna Zimowa " Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek-stg Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Lao Che, cóż to jest? Więszość o nim nie słyszała, a większa część z tych co szłyszeli ich nie słuchała. Sabaton trafia do ludzi, bo jest przeznaczony dla mas i uświadamia masy. A Lao Che posuchają wybrańcy, którzy już wiedzą co to PW. Nie ma się co jarać Sabatonem z wymienionych wyżej powodów, ale cieszmy się, że ktoś tak w miarę sławny śpiewa, bo kto ma to robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 Tia...A widziałeś kiedyś ( poza ubiegłorocznym koncertem z okazji rozpoczęcia PW ) Lao Che w TVP? A ja, choćby wczoraj, muzyków" z Sabatona widziałem w TVP dwa razy...PS A od kiedy Sabaton jest sławny? Ewentualnie gdzie jest sławny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miko Napisano 2 Sierpień 2010 Share Napisano 2 Sierpień 2010 @CzłowiekśnieguNie opowiadaj, że wychwalają wehrmaht bo tak nie jest. Prawda jest taka, że tam to też byli ludzie, młodzi i często jak to określali sami alianci, tuz po wojnie jak i współcześnie, w wspomnieniach weteranów - Byli to zwykli młodzi ludzie....tacy jak my" Ta piosenka nie opiewa żołnierzy jako że niby zostali wkręceni w to wbrew woli, czyli wina po stronie wyzszych oficerów, czasów, chorej idei. Nie, po prostu jest to rodzaj refleksji, który każe sie nad tym zastanawic, bo jak juz napisalem, byli tam młodzi ludzie, którzy szli na wojnę nie wiedząc co będą musieli robić...@eastlegion Wiadomo, nie każdy musi ich lubieć ;), oraz nie każdy musi uważać że fajnie śiewają. Ale nie zaprzeczalnym faktem jest to, że robią kawał dobrej roboty, przekazując w ten sposób kawałek historii. I bynajmniej nie zajmują sie tym tylko dla pieniędzy, widać, że chłopaki śpiewają z serca i parają się tym...ale cóż, niech to ostatnie będzie moja subiektywna opinia, bo znajdą się którzy powiedzą nie ;). pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Miko- zapomniałeś w swój wywód wstawić wzmianki o rycerskim Wehrmachcie, tudzież wyciągu" ze statystyki, że oni wszyscy TYLKO w orkiestrze grali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miko Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Najwyrazniej nie zrozumiałeś o co mi chodzi, więc żebys nie miał wątpliwości- NIE pochwalam czynów wehrmahtu i nie jestem jakimś ich fanatykiem, po prostu napisałem co autor miał na myśli. A ta myśl wcale nie była opiewająca wehrmacht... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastlegion Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Kol. Miko, a skąd posiadasz pewność co do intencji autorów? Dla mnie Sabaton to kilku gości, których gra średnią muzykę i robi do tego tendencyjne teledyski. Poza tym nie wydaje mi się, aby członkowie tego zespołu byli w jakiś szczególny sposób poruszeni polskim zrywem patriotycznym sprzed ponad sześćdziesięciu lat. Jest to dla nich niezła historyjka, która ma szanse się sprzedać.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koras11 Napisano 3 Sierpień 2010 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2010 chodzi o to że propagują w europie Polski czyn zbrojny gdyby nie oni Wizna dla młodych Szwedów była by pustym słowem podobnie jak Powstanie Warszawskie i nie ważne czy to metal czy italo disco ważne jest to że pokazują jednak bohaterską walkę Polaków i to się liczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 Propagują dowolny militaryzm lub wojskowość bez względu na sztandar, który powiewał. Ich kręci mundur a nie ideologia.PS A po kiego grzyba młodemu Szwedowi znajomość historii Polski? Może lepiej by było, gdyby marzył o polskim samochodzie, telefonie, komputerze, książce, filmie, itd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srg.steiner Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 ale żeby zaśpiewać piosenkę o choć by powstaniu,to jednak musieli co nie co liznąć naszej historii,a ilu naszym się chce??Po co patrzeć wstecz? wybierzmy przyszłość"! czy jakoś tak...;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 łasne zespoły :)http://www.youtube.com/watch?v=ZJAPH0esit0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sid30 Napisano 3 Sierpień 2010 Share Napisano 3 Sierpień 2010 coś mi literki zjadło :(( mamy własne zespoły :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miko Napisano 4 Sierpień 2010 Share Napisano 4 Sierpień 2010 @EastlegionIdąc twoim tokiem myślenia, nie szczere intencje można zarzucić każdemu. Bardziej liczą sie fakty, które każdy widzi sam. Ja widzę z kolei, że ty po prostu ich bardzo nie lubisz :). pozdo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastlegion Napisano 4 Sierpień 2010 Share Napisano 4 Sierpień 2010 Nie lubię ich militaryzmu", który jest wspólnym mianownikiem większość utworów tej grupy. Militaryzm ów pozwala im na wrzucanie do jednego worka pieśni o walecznym wehrmachcie jak i utworów o polskim zrywie niepodległościowym. Według nich wszystko jest w porządku. Według mnie nie jest.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miko Napisano 4 Sierpień 2010 Share Napisano 4 Sierpień 2010 Nie masz racji, posłuchaj obiektywnie, dobrze tego utworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eastlegion Napisano 4 Sierpień 2010 Share Napisano 4 Sierpień 2010 Słucham obiektywnie - inaczej nie potrafię...Ba! Jako grający na gitarze powiem, że przeciętna to muza. Cóż... Dla średnio rozgarniętych muzyków nie ma już tematów do poruszenia. Fakt, wiele już w muzyce było. Nie zmienia to jednak faktu, chłopaki z Sabatona niezbyt rozumieją za jaki temat się zabrali.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.