Skocz do zawartości
  • 0

Ząbkowane mosiężne odłamki

zainak

Pytanie

Napisano
Witam!
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tych fragmentów, kawałków czy też odłamków. Wg mnie jest to wykonane z mosiądzu, bo jest dość twarde, ale najbardziej ciekawią mnie te ząbki na jednej ze stron. Nie mam pojęcia z czego to pochodzi, co to jest?
Dodam że znalazłem je w lesie, było ich kilka sztuk i co ciekawe znajdywałem je w miejscach odległych od siebie ładnych parę kilometrów.

Pzdr.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pierścień z miękkiej miedzi uszczelniał pocisk w przewodzie lufy, pozwalając mu też gładko przez nią przejść. Rowki" to po prostu wyciśnięty ślad gwintu z lufy.
Napisano
Uszczelniały i nadawały ruch obrotowy wokół osi pocisku,a czy akurat ząbki od tych pierscieni( ze zdjęcia) nie są ząbkami wewnętrznymi? spotyka się takowe,troche to za małe na gwintowanie lufy,po drugiej stronie pewnie są wieksze.

Pozdro
Napisano
Do kol. Maćko - ruch obrotowy pocisku wymuszał gwint lufy kolego. A pierścień wiodący tylko uszczelniał lufę podczas wystrzału, żeby zminimalizować straty energii powstałej podczas wybuchu ładunku miotającego i jednocześnie zapobiec przyspieszonemu zużyciu lufy.
Pzdrm
Napisano
pierscien wiodący pełnił role uszczelniacza ,ale współpracując z gwintem lufy wprawiał pocisk w ruch wirowy. pocisk bez niego mogł by zdecydowanie szybciej uszkodzic lufe a pocisk nie obracał by sie tylko przeslizgiwał by sie przez lufę. a gwint nic by nie pomogł poniewaz nie było by punktu zaczepienia.
Napisano
Dokładnie jak napisał Sławek.SZZ taka sytuacja o jakiej piszesz zachodzi w zwykłej broni strzeleckiej, gdzie pocisk ma powłokę z materiału o znacznie mniejszej twardości niż stal lufowa.W przypadku pocisków Art. masz stalowe korpusy,jak by tylko gwint decydował o wprawianiu w ruch obrotowy to po kilku strzałach trzeba by wbyło wymieniać lufę ;].

pozdro.
Napisano
http://weapon.friko.pl/slownik/p.htm
cytuję
,,PIERŚCIEŃ WIODĄCY[2] - wąski pierścień z materiału plastycznego o średnicy nieco większej od kalibru lufy ,odciśnięty w rowku wykonanym na obwodzie części cylindrycznej pocisku , służący do nadania mu prędkości kątowej niezbędnej do stabilizacji na torze lotu . P.w. wykonuje się najczęściej z miedzi , rzadziej ze spieków metali na bazie miedzi . Podczas strzału p.w. wrzyna się w bruzdy lufy , wprowadzając pocisk w ruch obrotowy dookoła osi podłużnej . P.w. spełnia ponadto funkcję uszczelniacza , ograniczającego przedzieranie się gazów pomiędzy pociskiem i powierzchnią przewodu lufy. W przypadku zbyt dużych obciążeń działających na p.w. może nastąpić naruszenie połączenia wciskowego między pierścieniem i korpusem pocisku i utrata stabilizacji pocisku . Z tego względu niektóre wzory pocisków są wyposażone w dwa lub trzy p.w. Innym rozwiązaniem , zmniejszającym obciążenie działające na p.w. jest zastosowanie zmiennego skoku bruzd lufy.''
Napisano

dorzucę fotkę z odwrotną stroną pierścieni, ten kawałek po lewej jest zapewne od innego pocisku ( kalibru ) tzn. jest mniejszy niż ten po prawej,
czyli jedno dzięki Wam już wiem, że po moich" lasach też podczas wojenki coś się działo

Napisano
Witam!
Proszę o pomoc w zidentyfikowaniu tych fragmentów, kawałków czy też odłamków. Wg mnie jest to wykonane z mosiądzu, bo jest dość twarde, ale najbardziej ciekawią mnie te ząbki na jednej ze stron. Nie mam pojęcia z czego to pochodzi, co to jest?
Dodam że znalazłem je w lesie, było ich kilka sztuk i co ciekawe znajdywałem je w miejscach odległych od siebie ładnych parę kilometrów.

Pzdr.
Napisano
ok, dziękuję tyfus
więcej w wolny czasie znajdę w necie na ten temat, ale chciałbym jeszcze tak szybko dowiedzieć się z jakiej broni są te pierścienie ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie