Skocz do zawartości

Niebezpieczne odkrycie na plaży w Dziwnowie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opalał czy nie opalał dziwi mnie tylko ta panika medialna.Mina na plazy po 65 latach wciąż groźna.Ha ha ha.
Jakby ktoś nie wiedział jak wygląda metal po 65 latach na plaży proponuję http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=stegna
Fakt moze to było nie miną ale leżało krócej.

Dwa pytania- dlaczego krócej, ewentualnie mina dłużej?

Drugie- masz jakieś dodatkowe informacje, że minę wyciągnięto z piasku a nie np wyrzuciło ją morze? Choć to raczej nie ma znaczenia patrząc choćby na zabezpieczenie saperskie budowy Nord St. Chyba, że ( w co nie wierzę ) znasz się lepiej :-(

Dawno, dawno temu, niedaleko drogi biegnącej łukiem nad morzem w rejonie Dziwnowa, napotkałem płot z siatki z napisem: Teren wojskowy wstęp zbroniony". W płocie była dziura, więc wszedłem. Na wale nadmorskim zobaczyłem dziesiątki zardzewiałych niemieckich hełmów, a pomiędzy nimi 2 szt rozbitych transporterów, które z tyłu miały gąsiennice, a z przodu koła. Gdy spojrzałem dalej, zobaczyłem kolejne rozbite transportery i pola zasłane zardzewiałmi niemieckimi hełmami. Byłem z pewną panią, która wpadła w histerię, dlatego wkrótce wyszliśmy przez tę dziurę. Dopiero po wielu latach mogłem przeczytać, co tam się działo.
Z pewnością w morzu i w piasku jest tam jeszcze wiele zabawek".

Żal nowy wątek zaczynać...:-)

Kolejny niewybuch na plaży nad Bałtykiem

Granat moździerzowy z czasów II wojny światowej znalazł turysta na plaży w Dziwnówku (Zachodniopomorskie). Niewybuch zabezpieczyli saperzy z Marynarki Wojennej - poinformował rzecznik prasowy 8. Flotylli Obrony Wybrzeża w Świnoujściu kmdr ppor. Artur Wasilewski.

To już kolejny niewybuch, który odsłoniły na plaży w okolicach Dziwnówka sztormowe wiatry, które wiały na wybrzeżu w sobotę i niedzielę. Dwa dni wcześniej saperzy zabezpieczyli na tej samej plaży minę przeciwpancerną.

Wasilewski powiedział, że na pocisk natrafił we wtorek koło południa kąpiący się w morzu wczasowicz. Poinformował o znalezisku policję, a ta zaalarmowała Marynarkę Wojenną. Zabezpieczono miejsce znaleziska taśmami.

Przybyli na miejsce saperzy stwierdzili, że 30-centymetrowy obiekt to granat moździerzowy 81 mm z czasów II wojny światowej. - Saperzy zabrali niewybuch i zostanie on zdetonowany na poligonie - powiedział Wasilewski. Dodatkowo saperzy sprawdzili obszar, na którym znaleziono granat, czy nie znajdują się tam kolejne niebezpieczne materiały.

Jak powiedział Wasilewski, podczas II wojny światowej polskie wybrzeże było miejscem intensywnych działań bojowych. Morze i pas wybrzeża nadal może odsłaniać kolejne niebezpieczne materiały. - O każdym takim znalezisku należy natychmiast powiadomić policję - powiedział rzecznik.

Patrol rozminowania 8. Batalionu Saperów z 8. Flotylli Obrony Wybrzeża przeznaczony jest do rozpoznania, rozminowania i oczyszczania terenu z przedmiotów wybuchowych i niebezpiecznych pochodzenia wojskowego. Wielokrotnie zajmował się likwidacją powojennych niewypałów i niewybuchów m.in. w Unieściu, Międzywodziu, Dziwnówku, Dziwnowie, Bagiczu i w Kołobrzegu.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kolejny-niewybuch-na-plazy-nad-Baltykiem-,wid,12514679,wiadomosc.html?ticaid=1a992&_ticrsn=3

Ciągle zastanawiam się nad sensem ( użycia) słów zabezpieczała, zabezpieczyć. (zabezpieczono minę, zabezpieczono odciski palców, zabezpieczono imprezę, zabezpieczono - bezpieczeństwo. ) Ja myślę,że policja zapewnia bezpieczeństwo obywateli , (przynajmniej powinna), zdjęto odciski palców i przekazano do badań, saperzy po rozbrojeniu lub zapewnieniu bezpiecznego transportu - przewieźli minę na poligon celem likwidacji przez zdetonowanie, ochrona imprezy zapewniała bezpieczeństwo zabawy jej uczestnikom. A porucznik Marucha ZABEZPIECZYŁ swój pistolet służbowy, przez przesunięcie skrzydełka bezpiecznika w położenie - zabezpieczony" ( przed przypadkowym odpaleniem).
I to by było na tyle jak mawiał śp. profesor mniemanologii stosowanej - Stanisławski.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie