Doliniak Napisano 24 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2010 Witam.Proszę o pomoc w określeniu okres, z którego pochodzi krzyżyk ze zdjęcia.dzięki i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 24 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 24 Lipiec 2010 jw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 można rewers?Najpewniej piękny przykład krzyża trójlistnego z XVIIw.to odwrócone N jest ciekawe, może wykonany na wschodzie albo przez niepiśmiennego.. ?pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 24 Lipiec 2010 Share Napisano 24 Lipiec 2010 a jaki metal?mosiądz?tył gładki?wym.9,5x4cm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 25 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2010 wymiary 5x3, tył gładki jak na zdjęciu.mosiądz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 25 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2010 dzięki 8total4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Podobny kościak znalazłem w książce PAMIĄTKI POWSTAŃ NARODOWYCH" poz.255 XVII wiek ok ale do XIX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Czołem.Myślę że stylistyka ta sama, ale krzyż Doliniaka jest wykonany ciut inną techniką, bez nitowania.Te nitowane - zaczęły się prawdopodobnie pod koniec XVIIIw.tutaj widzimy ewidentny odlew.pozdrav. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 25 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2010 dzięki banderas i 8total4, te informacje rozjasniają troszkę historię miejsca trafienia, a ten wątek z odwróconym N", ciekawy jest, może ktoś sie spotkał z tym wcześniej?Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario7813 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Cześć trafił mi się identyczny jak twój faktycznie to N a w rosyjskim I może mieć jednak coś wspólnego z kulturą wschodnią.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario7813 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 fot2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario7813 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Tył gładki.Z której części Polski ten krzyżyk wyszedł???:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 25 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2010 cześć Mario7813.centralna Polska, 10 km od Modlina... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 25 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2010 kropka w kropkę, ten sam odlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario7813 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 Moje trafienie z okolic Lubelszczyzny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 25 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2010 Mario, a twój gdzie wyskoczył??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 faktycznie oba wyglądają na tę samą formę..Wschód mógł je pewnie produkować, ale cyrylica to nie jest.Ktoś w dobie cyrylicy mógł się po prostu machnąć i zrobić krzyż łaciński z takim N".takie moje zdanie.oczywiście mogę się mylić.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 25 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 25 Lipiec 2010 dzięki 8Total4.Morał z tej historii taki;MAŁY TEN NASZ ŚWIAT!!!Ciekawe ile jeszcze takich z tej samej manufaktury leży w szufladach z wykopków??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stg1971 Napisano 25 Lipiec 2010 Share Napisano 25 Lipiec 2010 około 18 wieku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
banderas Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Zmyliła mnie ta kropka na krzyżyku Doliniaka-myślałem, że to nit,że Jezus nakładany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 STG, w XVIIIw znacznie więcej było krzyży prostych, wraz z wzrostem liczby bractw religijnych.Chodzi mi o produkcję, natomiast nosić taki krzyżyk mogli ludzie przez kilka pokoleń.Krzyże trójlistne tego typu są charakterystyczne dla XVIIw, w XVIIIw produkowano podobne ale nieco mniej masywne, często nitowane, występowało kilka charakterystycznych wzorów.Szkoda że strona krzyżyki.pl już nie istnieje od jakiegoś czasu, tam było to dość fajnie zobrazowane.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 Przez kilka pokoleń, to chyba by się uszko przetarło ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 to zobacz jakie wytarte są np niektóre carskie krzyżyki z modlitwą, od tego że tradycja nakazywała pocieranie ich.Na pamiątkę mogły być przekazywane z Rodzica na dziecko itp.To luźna dywagacja, ale bynajmniej ja tak myślę.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doliniak Napisano 26 Lipiec 2010 Autor Share Napisano 26 Lipiec 2010 dzięki za ciekawe informację, mam prośbę do tych kilkuset osób, które się zainteresowały linkiem, zerknijcie w swoje szkatułki", może jeszcze ktoś ma taki krzyżyk z tej samej manufaktury. skoro są dwa identyczne, może jest jeszcze kilka w naszych zbiorach...Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
latający holender Napisano 26 Lipiec 2010 Share Napisano 26 Lipiec 2010 tylko połówka w tym temacie:(Ale ma fajną minę ten Chrystusik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.