Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet z polskim orzełkiem

carnicero

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To ja wstawię fotki mojego krakowskiego '95 :)
Orzełek
Zdjęcia robione telefonem bo moja cyfrówka chwilowo odmówiła mi posłuszeństwa... przepraszam za jakość, mogę wstawić lepsze zdjęcia pod koniec tygodnia

Napisano

Druga strona - Zb.Kr.
Bagnet nie ma innych oznaczeń, został zmontowany z pozostawionych częsci w Krakowie. Warto też dodać ze mannlicher 95 był pierwszym bagnetem na którym pojawiło sie nasze godło państwowe.

Napisano
Według mnie jest składany w polskich zakładach.Może trochę słabę foto ale na środku jest orzeł dwugłowy austryjacki a obok 100% polski orzeł.Ponadto ma jaśniutkie okładziny identyczne jak w polskich mauserach 1898/05.Karzda część jest też sygnowana 4.Opieram sie na ksiażce prószyńskiego Bagnety.Tam jest napisane,że Manlichery z Krakowa były sygnowane Zbr Kr itp,ale nie koniecznie.Część z nich miała poprostu nabitego samego orła.W dotatku jest też napisane ,że podoficer z takim orłem to prawdziwa rzadkosć.Mój egzemplarz był podoficerem(ma strzemiączko),ale zeszlifowano mu chaka.Pewnie w tych samych zakładach,bo nasza armia nie przewidywała podoficerskich bagnetów.Ale to tylko wypowiedź według Prószyńskiego.
Pozdrawiam...
Napisano

Znany kolekcjoner bagnetów austro-węgierskich, którego co niektórzy znają pod nickiem pietka" stworzył kiedyś super fajne zestawienie wieeeeeeeelu oznaczeń z bagnetów M-1895. Było tam kilka wersji austriackiego orła- jeden z nich na fotce.
Kiedyś dał cała swoją pracę w net, ale teraz jej tam nie widzę, więc pozwoliłem sobie wykorzystać tylko pojedynczą sygnaturę (mam nadzieję, że bardzo mu nie podpadłem :)
Ot, taki właśnie austriacki orzeł z pojedynczą głową w koronie ...
Ja w tym wątku nie widzę żadnego polskiego orła, ale to tylko taki mój osobisty punkt widzenia ..

Pozdrawiam,
Piotr.

Napisano
Być może macie racje.Ale pozostaje kwestia odmiennych okładzin.Ponadto wiem,.że ciężko o czymś rozmawiać,jeżeli tego nie widzi sie na oczy,ale ja widzę różnice.Mój jest jajowaty,identyczny widziałem na rączce zamka od mausera .Ale mogę być w błędzie.
Jak wyglądały wtakim razie orły opisane przez prószyńskiegi i Królikiewicza ???
Chciałbym porównać...
Napisano
Prawdę mówiąc nie przypominam sobie, bym spotkał się z tym bagnetem z polskim orłem. Oznaczenia Zbrojowni 4 Kraków owszem, ale najczęściej był to sam sktót literowy b Kr" czasem na jednym progu cały sktót, czasem b" na jednej stronie progu a Kr" na drugiej ...
Gdyby ktoś miał ten bagnecik z tymi literkami i orłem, to chętnie bym choć fotką oko nacieszył.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

Ryc.2 Oto ten orzełek, na zdjęciu wyszedł kiepsko, ale w realu widać wyraźnie że polski. Bagnet ten jest mniejszy i delikatniejszy od mauserowskich.

Napisano
Panowie błagam... żaden z tych mannlicherów nie ma nic wspólnego z przedwojennym WP. Artur Twój bagnet został poskładany /a raczej wyremontowany/ przez Bułgarów w latach 50-tych. Niestety. To właśnie oni ponownie zanitowali jelec - zwróć uwagę na to jakie ma grube nity a także wymienili okładki na nowe, własnej roboty. Potem odstawili bagnet do magazynu, a teraz niedawno zaczeli je sprzedawać - kilka tysięcy sztuk pojawiło się na rynku :)
Napisano
Bagnecik Wz. 1895. Niewielka ilość tych bagnetów rzeczywiście ma oznaczenia polskie, ale możesz się też i rozczarować- po I WW tych bagnetów używała też Austria nabijając swojego orła, którego łatwo pomylić z polskim.
Daj fotki samego orła.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Zerknij pod ten link:
http://www.bayonet.lv/ru/articles/Austria/M1895uo.htm
Jest tam fajny przykład austriackiego orła, którego łatwo pomylić z polskim.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano

artur23_2005 kolega por.pil.020 ma w 100% racje .Zukuri na Twoją prośbę fotkas mojej zbrojowni - stan nie jest magazynowy ale jest na pewno w 100% oryginalny .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie