Skocz do zawartości
  • 0

Kopertka zegarka SS-mana?

De Horsting

Pytanie

Napisano

pewien cool dziadek opowiedział mi ,że ta koperta od zegarka należała do wysokiego rangą ss-mana,który rezydował w Szczecinie.nagrałem ta opowieść i chciałbym się dowiedzieć czy to jest prawda czy tylko wymysł tego miłego staruszka?
ta koperta nie jest moja!Zrobiłem tylko zdjęcia i oddałem mu.
Chcę się przekonać czy to nie bujda :)
Szukałem w necie ale jakieś bzdury wychodzą

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
w Moskwie...
na Placu Czerwonym...
rozdają wołgi...

pewien cool dziadek opowiedział mi ,że ta koperta od zegarka należała do wysokiego rangą ss-mana,który rezydował w Szczecinie. - i miał zakład zegarmistrzowski...
:))

ale to nie jego zegarek...
bo dla siebie by z robił z inicjałami WW"

a nie CS" lub ES"...

co oznacza Remontoir"?
i po co w dedykacji (od kogo komu) 10 rubinów"
i skoro dedykacja - to gdzie zwyczajowa data?
- jak staw - to czołg
- jak czołg - to tygrys
- jak Niemiec - to esesman..
Napisano
Breslau74 ja może i mam problemy z czytaniem - nie zaprzeczam - ale ty chyba nie masz nic pomiędzy uszami sądząc po tym jak reagujesz :)widziałem już to paru pyszałków na forum , a ile jadu w tych paru twoich słowach .... mam nadzieje że jesteś tu przejazdem - szerokiej drogi Breslau :):):)

........... a to parę skreślonych słów do nas czyli miernot tego forum przez Her.Breslau ! :):):)

No i właśnie dlatego czekałem z odpowiedzią HAHAHA!!!
Właśnie dla takich głupich i idiotycznych odpowiedzi."

Ja odpowiedź już znam,ale poczekam jeszcze chwile aby poczytać komentarz w stylu
"należał do żydowskiego sprzedawcy czosnku albo elektryka HAHAHA!!!"
Napisano
tomala_kikol ,Dlaczego wrzuciłeś zdjęcie jakiejś stalowej tandety?To jest Twoja ID?
Nic nie wnosicie piszą bzdety koledzy moi,nic.
Vorax, znawco wszelkiej materii zegarkowej" jak piszesz sam o sobie.Napisałem,że to zegarek typowo OKOLICZNOŚCIOWY,to Ty znowu swoje i swoje.
Bazarowa tandeta?HAHAHA!No to już świadczy o braku jakiejkolwiek wiedzy.Taki zegarek w 30 latach kosztował tyle co 1/3 Waszej wypłaty.A po drugie ,to nie koperta się liczyła,tylko MECHANIZM Panie Vorax.Mam rację?
A Ty adek_ masz jakiś problem dot. mojego pochodzenia?
Napisano
Breslau - wyluzuj trochę...

czy widzisz różnicę między : azarową tandetą" a bazarową tandetą ?

większość zauważyła....ty chyba nie - więc wyjaśnię.

dla wysokiego rangą ss-mana, który mógł sobie grabić do woli - to takich zegareczków mógł mieć całą szufladę i nie ważne ile to kosztowało.

nie sądzę jednak by na grill-party do Adolfika poszedł z akim zegareczkiem" w kieszeni, bo towarzycho by się obsiurało ze śmiechu.

i to na tyle z mojej strony :)
Napisano
Breslau:
Na temat tego mechanizmu ktory byl w tym zegarku napisalem dosc sporo w tym watku i byl on tak samo tandetny jak i caly ten zegarek(mechanizm cylindrowy).
Zamiast sie perzyc i stroszyc przeczytaj ze zrozumieniem jesli to wogole potrafisz.
To NIE jest zegarek okolicznosciowy tylko zwykly zegarek na ktorym ktos wydrapal imie i nazwisko na srodkowym deklu i prymitywnie wygrawerowal inicjaly na tylnej kopercie(to miejsce bylo do tego przygotowane jako gladkie juz w fabryce w wiekszosci zegarkow).

Zegarki okolicznosciowe to zupelnie inna materia.

Poza tym tomala nie wrzucil zdjecia stalowych zegarkow ale wykonanych ze srebra i to wyzszej klasy niz ten zaprezentowany w watku(w zegarkach Tomali np drugi dekiel jest takze ze srebra a ten reprezentowany w watku jest wykonany z mosiadzu.
Nie jestem znawca wszelkiem masci zegarkowej" i tak o sobie nie pisze ale mysle ze mam o nich wieksze pojecie jak Ty.

Pozdrawiam Vorax
Napisano
Breslau74 ty się tu marnujesz !! po co wchodzisz tu na forum ? wiesz że już wszystkim wisi ten zegarek i twoja wiedza ? bo po co nam ona jak nie potrafisz jej przekazać jak biały człowiek ,kończ waść wstydu oszczędź - żegnam sie wrocławskim zawołaniem HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Napisano
primo:
ile stron" ma zegarek w podwójnej kopercie, zapisywalnych"?
1 zewnętrze pierwszej zewnętrznej
2 wnętrze pierwszej zewnętrznej
szkiełko - dwie strony niezapisywalne
mechanizm - niezapisywalny
3 wnętrze drugiej wewnętrznej
4 zewnętrze drugiej wewnętrznej
5 wnętrze drugiej zewnętrznej
6 zewnętrze drugiej zewnętrznej

secvndo:
która strona zwyczajowo używana jest na dedykację?
czyli - najbardziej reprezentacyjna, bez naruszania charakteru obiektu
nr 2
z naruszeniem - nr1
z przymusem umieszczenia na zewnątrz dużej ilości treści nr 6

tertio:
w jakim celu umieszcza się dedykację?
zapewne by obdarowany ją czytał używając obiekt ...

quatro:
kiedy otwiera się tył koperty - (widoczna strona 4 i 5)?
sprawdzając godzinę - nie ma takiej potrzeby
jedynie czynności regulacji - konserwacji mechanizmu to wymuszają

quinto:
co znajduje się na stronie 4?
ano typ mechanizmu
inf. o ilości kamieni"
nazwisko
miejscowość

czyli dyskutowane - nazwisko - miejscowość - znajdują się w rzadko odwiedzanym miejscu zegarka, w otoczeniu informacji technicznych zawartych przez producenta...
i w tym świetle interpretacja nazwiska i miejscowości jak najbardziej kieruje nas do autora montażu tego zegarka...

----------
no i jeszcze ten monogram...

------------------------------
Ziemia jest płaska, Ziemia jest płaska, Ziemia jest płaska, Ziemia jest płaska, Ziemia jest płaska, Ziemia jest płaska,
Napisano
Nie do końca...

Jest tak:

iemia ma kształt dysku, spoczywającego na grzbietach czterech słoni: Berilii, Tubula, Wielkiego T’Phona i Jerakeena, stojących na skorupie A’Tuina – wielkiego żółwia płynącego przez wszechświat"
Napisano
coś zgubiłeś...
...plaska Ziemia, w ksztalcie kwiatu lotosu symbolizujacego strony swiata, spoczywala na grzbietach czterech sloni, które z kolei staly na skorupie zólwia plywajacego w nieskonczonym oceanie...

:)
...cztery słonie...
:)))
Napisano
W takiej kopercie (nr.489970) z tak pieknie wygonanym grawerem i 10-cioma kamieniami to tylko mechanizm patka philippe wkladali.
A okolicznosc wydania tego zegarka to prawdopodobnie moment kiedy ten SS-man Wolter stal sie wraz z innymi (Ohlersem, Lübowem i Fahrenwirstem) gruppenführerem Wolf. (http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawka_wi%C4%99ksza_ni%C5%BC_%C5%BCycie#Poszukiwany_Gruppenf.C3.BChrer_Wolf).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie