Skocz do zawartości
  • 0

Dziwny orzeł luftwaffe.

feld

Pytanie

Napisano

Wykopałem nakładke na klamre luftwaffe.ale cos mi nie pasuje.Czy ten orzeł nie jest jakis dziwny?Wykop na lotnisku luftwaffe.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie chodzi mi o to-czy walczyc czy nie-chodzi o zamazanie kolejnego mitu-zaczeło sie od tego ,ze wpadł do mnie gosc -mozna powiedziec fachowiec od klamer pierwszej reki-człek zbierajacy klamry i handlijacy nimi od paru dekad-i on mi tak powiedział.Lekko zaskoczony byłem.W naszej mitologii mówi sie,ze klamry groszkowane bez nakładki były klamrami uzywanymi przez legion Condor.Koles bardzo szybko obalił w swojej wersji ten mit(podkresla w awojej wersji)Wyjasniał,ze czyste klamry nie sa jakas rewelacja,[poniewaz były znajdywane i sa w hiszpani itd,ale powiedział mi ze tu chodzi o producenta-podobno klamry czyste condoru nie miały bite producenta itd.Czesto klamry bez nakładek uzywały wojska inzymieryjene i podobno...sic-według niego klamry czyste były czesto produkowane pod koniec wojny-i wydawane wojsku.Rozumiem zazenowanie co niektórych,ale akurat w tej branzy koles działa od tylu lat,ze niektórzy z nas nawet tylum lat nie maja.A klamry jak klamry odmian,i rodzajow jest cala masa-nie wiem,czy ktos faktycznie jest w stanie ogarnac dokładnie ten zakres wiedzy.
Napisano

normalnie się nie poznaje :):) ale się wyprodukowałem :) zapraszam feld i twojego kolegę na forum - wymienimy doświadczenia - ja też mogę się mylić i wszystkiego też nie wiem -pozdro

Napisano
A faktycznie jak kolega Danieloff twierdzi klamry tzw pierwszego wzoru były wydawane legionowi pod koniec jego istnienia,poniewaz wiadomo juz było jakie wojska biora udział w walkach.Wiec celowa dezinformacja juz nie była potrzebna.A zwyciestwo wiadomo juz po której miało byc stronie.Pozdro.
Napisano
a ta klamra którą pokazałeś drugą to najprawdopodobniej kopia :):) https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum24/dscn01201.jpg
Napisano
Wiedzę o niemieckich klamrach czerpię głównie z pracy Thomasa Reida German belt buckles", tam te klamry opisane są po prostu jako early type", nie ma żadnej wzmianki o legionie Condor. Poza tym, widziałem osobiście kilka takich klamer wykopanych w Polsce - aż tyle Kondorów by do nas zleciało:-)? Dlatego sceptycznie odnoszę sie do ich hiszpańskiej prowienencji, chociaż oczywiście nie rezerwuję sobie monopolu na rację - jak już kolega feld napisał, klamry to szeroki temat i może o czymś nie wiem.
Napisano
oczywiście jest to pierwszy wzór nakładki do klamry paradnej - masz tu moje -

http://myvimu.com/exhibit/1140-klamra-niemiecka-pierwszego-wz
Napisano
Kolego Huk przede wszystkim nawet nie zadełes sobie trudu dokładnego przyjzeniu sie tej nakładce .....Bo niestety rozni sie szczegółami od pokazanej przez ciebie-małymi szczegółami ,ale jednak sie rozni.Podałem ten temat,aby spytac sie i poradzic na temat tej nakładki.Ogólnie mam to w uchu,czy jest to klmra legionu,czy nie-sprawa została podana na przykładzie jakiegos tam katalogu,których jest wiele(a kazdy wie jak sie róznią).A ocena tego przez osobe,która niezadała sobie nawet trudu,zeby porównac te klamry,chocby z samego wygladu(bo róznia sie)chyba nie jest ocena zbyt -delikatnie mowiac-w miare rzetelna.Dzieki w zasadzie za opis działalnosci Le3gionu Condor,ale jest on ogólnie dostepny-dla majacych choc troszke oleju w głowie-Ale niestety nic wnoszacy do sprawy.Niczyich argumentów nie mam zamiaru podwazac.Kazdy ma prawo sie wypowiedziec(czyt.Z gory nie nazucac swoich twierdzen)Temat uwazam za zamkniety.
Napisano
Ps.i co do tego szanowny kolego-nie jest sprawa chyba mało wiadoma,ze wielu z pilotów legionu Condor walczyło jeszcze długo na wielu frontach 2 WS,dlatego opcja o zagubieniu klamry(wylecenia z samolotu)wcale nie musi byc az taka utopią.....A w sasadzie to siedze w temacie dopiero ponad 20 lat tom jeszcze młokos i głupol....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie