Skocz do zawartości

Guzik Pruski ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !
Do identyfikacji oddaje guzik, który znalazłem niedaleko kąpieliska nad jeziorem Maltańskim, zupełnie przypadkowo gdy szedłem siusiu :). Moje podejrzenia są takie, że to guzik pruski. Jaki to wzór i czy normalny czy jakiś oficerski.
Prosiłbym takżę o wycenę, chce wiedzieć ile zł znalazłem ale go nie sprzedam bo to moje pierwsze tego typu znalezisko.
Pozdrawiam

Napisano
Wymiary by się przydały... Bo takie do płaszcza zimowego były trochę większe od munduru letniego. Bynajmniej tak mi się wydaje. Puki co wiem tylko tyle, że na pewno jest to Pruski guzik zapewne I wojenny.
Napisano
co do wartości to moim zdaniem one takowej nie posiadają, najwyżej kilka zł. Poczytaj sam na allegro. Do tego jeszcze w takim stanie no to raczej nic, ale za to ma wartość historyczną:)
Napisano
żeby nie być gołosłownym, tutaj masz ich kilka, i do tego jeszcze 150 innych, a złotówkę stoją

http://www.allegro.pl/item1091090212_ponad_160_guzikow.html
Napisano
No więc guzik Pruski z okresu I wojennego pewien nie jestem ale chyba od płaszcza zimowego. Nie mogę określić czy oficerski ale raczej nie bo trafiłem kilka takich samych na jednej miejscówce. Jakby to był mniejszy guzik to zakładam, że by był od munduru letniego. Bynajmniej tak mi się wydaje i tak słyszałem ;)
Napisano
Na forum jestem od chyba 3 lat, szukałem na forum i w jakimś wątku było, że takie guziki z koroną są oficerskie ale mniejsza z tym :) Dzięki za odpowiedź. Pewnie pochodzi z powstania wielkopolskiego jak od płaszcza zimowego, może mój pradziadek go miał jak sciągnął z jakiegoś Niemca.
Pozdrawiam
Napisano
Nie było takiego czegoś że guzik z koroną to oficerski.
Zwykły guzik ogólnowojskowy.
Wartość jakieś max 1 zł ;)

Wzór guzika M1910 ale z tego co ostatnio wyczytałem był zastosowany ciut starszej bluzie... więc nie wiem czemu akurat M1910 ;)
Napisano
Guzik od bluzy mundurowej,oficerskiej i żołnierskiej. Używany w armii pruskiej przez oficerów i szeregowych. Wprowadzony w 1907.Jednowarstwowy, guzik z rantem, na groszkowanym" polu korona królewska.
Tutaj masz pokazany przy mundurze :http://www.kaisersbunker.com/gtp/m10feldrock.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie