Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Witam,Proszę o identyfikacje wynalazku z fotek. Pierwszy raz spotykam się z takim wynalazkiem. W necie i w literaturze mi dostępnej głucho.
tyfus Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Grzesio - powiem szczerze, że twoje stwierdzenie nie posunęło sprawy ID do przodu....może coś więcej ? działko jest wielce intrygujące....-pozdro-
seeker Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 Coś podobnego: http://vincesgallery.smugmug.com/History/empty/1331090_qRzEw#62773616_ybwsf
Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Witam,Proszę o identyfikacje wynalazku z fotek. Pierwszy raz spotykam się z takim wynalazkiem. W necie i w literaturze mi dostępnej głucho.
Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Lufa gładka kal ok 7,5cm. Widać wyrzutnik łusek i miejsce na kryzę.
Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Zamek i osłona z rurek osłaniająca strzelca przed wyrzucanymi łuskami (?)
Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 jw inny rzut. Widać, jak ładowana była amunicja.
Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Mechanizm odpalający. Widać, ze amunicja odpalana za pomocą iglicy. Zapłon centralny.
Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Mocowanie lufy do reszty. Pomiędzy musiało znajdować się drewno o czym świadczą jego resztki. Widać też szczerbinę. Musiała służyć do wstępnego naprowadzania działa na cel.
Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Jedyne wyraźne bicia jakie udało się na razie znaleźć. Czyżby waffenamt LW?
Skok Napisano 15 Czerwiec 2010 Autor Napisano 15 Czerwiec 2010 Miejsca zaznaczone na czerwono były jakby w otulinie drewnianej. Nie wykluczone ze lufa także.Czy ma ktoś jakiś pomysł co to za cudo? Wygląda na niemczyznę. Może jakiś wynalazek dla spadochroniarzy (mała masa i WaA LW)? Może jakiś wynalazek z końca wojny? Proszę o identyfikacje.Pozdrawiam
Skok Napisano 16 Czerwiec 2010 Autor Napisano 16 Czerwiec 2010 Grzesio jeśli wiesz coś więcej to proszę o info. Tyfus dzięki za przeniesienie :-)Seeker - to nie to chociaż podejrzewam, że działa na podobnej zasadzie.Pozdrawiam!
skyluke Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 Konstrukcja zamka wydaje się bardzo podobna do tego z linku.
seeker Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 Podałem to jako trop. To nie jest działo ale raczej wyrzutnia rakiet. Lufa nie gwintowana, komora nabojowa jakoś specjalnie nie wzmocniona. Takie tylko moje spostrzeżenia.
Grzesio Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 Ależ proszę uprzejmie... Szukacie na niewłaściwym końcu III Rzeszy i niepotrzebnie pośród zaawansowanych broni. :-)To nie jest prawdziwe działo, ale ćwiczebna atrapa przeznaczona do ciągania na manewrach i symulowania wystrzałów. Cienka i słaba lufka bez oporopowrotnika, obudowana z zewnątrz drewnem do bardziej szacownych kształtów.Konstrukcja jeszcze z czasów Reichswehry - skądinąd nader ciekawe znajdki.PzdrGrzesiu
Grzesio Napisano 16 Czerwiec 2010 Napisano 16 Czerwiec 2010 Tak więc można powiedzieć, że działo bardzo niskociśnieniowe.PzdrGrzesiu
Skok Napisano 16 Czerwiec 2010 Autor Napisano 16 Czerwiec 2010 To jest to :-)Waffenamt Weimaru jakoś nie chciał mi pasować. Prosta konstrukcji przywodziła na myśl raczej końcówkę wojny. Grzesio jeśli miałbyś jakieś fotki oraz oficjalną nazwę tego cuda to proszę podrzuć albo w tym wątku albo na priv. Może wiesz gdzie w literaturze można to spotkać? Zastanawiam się czy warto pokusić się o pełną rekonstrukcję.Dziś znalazłem numery. Jedno działo ma nr 121 a drugie 122Pozdrawiam i dziękuję Grzesiowi za identyfikację
Pytanie
Skok
Proszę o identyfikacje wynalazku z fotek. Pierwszy raz spotykam się z takim wynalazkiem. W necie i w literaturze mi dostępnej głucho.
20 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.