Skocz do zawartości
  • 0

Działo niskociśnieniowe?

Skok

Pytanie

Napisano
Witam,

Proszę o identyfikacje wynalazku z fotek. Pierwszy raz spotykam się z takim wynalazkiem. W necie i w literaturze mi dostępnej głucho.

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Grzesio - powiem szczerze, że twoje stwierdzenie nie posunęło sprawy ID do przodu....

może coś więcej ? działko jest wielce intrygujące....

-pozdro-
Napisano
Witam,

Proszę o identyfikacje wynalazku z fotek. Pierwszy raz spotykam się z takim wynalazkiem. W necie i w literaturze mi dostępnej głucho.
Napisano

Mocowanie lufy do reszty. Pomiędzy musiało znajdować się drewno o czym świadczą jego resztki. Widać też szczerbinę. Musiała służyć do wstępnego naprowadzania działa na cel.

Napisano

Miejsca zaznaczone na czerwono były jakby w otulinie drewnianej. Nie wykluczone ze lufa także.

Czy ma ktoś jakiś pomysł co to za cudo? Wygląda na niemczyznę. Może jakiś wynalazek dla spadochroniarzy (mała masa i WaA LW)? Może jakiś wynalazek z końca wojny?
Proszę o identyfikacje.

Pozdrawiam

Napisano
Grzesio jeśli wiesz coś więcej to proszę o info.

Tyfus dzięki za przeniesienie :-)

Seeker - to nie to chociaż podejrzewam, że działa na podobnej zasadzie.

Pozdrawiam!
Napisano
Podałem to jako trop. To nie jest działo ale raczej wyrzutnia rakiet. Lufa nie gwintowana, komora nabojowa jakoś specjalnie nie wzmocniona. Takie tylko moje spostrzeżenia.
Napisano

Ależ proszę uprzejmie...
Szukacie na niewłaściwym końcu III Rzeszy i niepotrzebnie pośród zaawansowanych broni. :-)

To nie jest prawdziwe działo, ale ćwiczebna atrapa przeznaczona do ciągania na manewrach i symulowania wystrzałów. Cienka i słaba lufka bez oporopowrotnika, obudowana z zewnątrz drewnem do bardziej szacownych kształtów.
Konstrukcja jeszcze z czasów Reichswehry - skądinąd nader ciekawe znajdki.

Pzdr

Grzesiu

Napisano
To jest to :-)

Waffenamt Weimaru jakoś nie chciał mi pasować. Prosta konstrukcji przywodziła na myśl raczej końcówkę wojny.

Grzesio jeśli miałbyś jakieś fotki oraz oficjalną nazwę tego cuda to proszę podrzuć albo w tym wątku albo na priv. Może wiesz gdzie w literaturze można to spotkać? Zastanawiam się czy warto pokusić się o pełną rekonstrukcję.

Dziś znalazłem numery. Jedno działo ma nr 121 a drugie 122

Pozdrawiam i dziękuję Grzesiowi za identyfikację

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie