egonxx Napisano 13 Czerwiec 2010 Autor Napisano 13 Czerwiec 2010 Do posiadaczy Minelab, Ile czasu potrzebowaliście żeby obeznać sie z quattro/explorer? Od paru dni chodże z nim w miejscach gdzie wcześniej wychodziły mi monetki na Tekneticsie Delta a teraz Nic.... kompletnie Nic nie licząc jednej monetki PRL i jakiś 2 kilogramów łusek i paru guzików z mundurów PRL. Wiem ze trzeba sie z nim osłuchać ale liczyłem ze chociaż cokolwiek w tym czasie znajde. Ustawienia mam myśle ze OK. Czułość na 15 i chodze na trybie all metal kopiąc to co daje wysoki sygnał i w miare wysokie identyfikacje cyfrową. Sprzęt jest czuły jak cholera bo musze uwazać jak w rece trzymam łopatke. Ale Jakoś nie moge zobaczyć nim Monet. W sumie na jakies 20 godzin szukania.... Jedna Monetka .Proszę o rade a najlepiej gdyby ktoś z okolic Poznania pomógł mi w terenie.Pozdr
honker Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 cześć chodzę z explorerem od wiosny i w zasadzie nie wiem o co mu chodzi.Kopię każdy sygnał który się powtarza.Raczej nie licz na sygnały z prawej powyżej 30,do tej pory mignęły mi tylko ze dwa-trzy razy.wszystkie wykopki były w przedziale z lewej max.10 a z prawej max.30.Nawet złota za rany po wyjęciu pokazała 00 26 stałym wskazaniem.standardowo chodzę z czułością na 28 ale jak nie widać linii wysokiego napięcia to podciągam czułość do 30,tylko po każdym regulowaniu muszę dostroić go do gruntu bo wyje jak podniesie się cewkę do poziomu.pozd.marek
sla1971 Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 Ja posiadam EXPLORERA od roku,na poczatku chodzilem na programie fabrycznym COIN (jesli sie nie myle),dopiero po kilkunastu wyjsciach zaczalem kombinowac z ustawieniami i teraz jestem z niego w pelni zadowolony.Powiem ci tylko ze czulosc 15 jest stanowczo za mala podniesc na conajmniej na 22.Mozesz tez zresetowac go do ustawien fabrycznych,poprostu przy wlaczaniu przytrzymaj przycisk przez kilka sekund i wykrywka powroci do ustawien fabrycznych (nie sa one najlepsze ale zawsze cos znajdziesz).Gdy sie troche zaprzyjaznisz z tym sprzetem to podesle ci jakies ustawienia.POZDRO.
panadam12 Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 Witam,przez jakiś czas miałem Quattro,najlepiej chodziło mi sie na programie Relic lekko zmodyfikowanym,z czułością w okolicach 20,w zależności modyfikowaną,i wtrybie trash Low,czyli ogólnie kopałem wszystkie stabilne odczyty powyżej zera sugerując sie bardziej dźwiękiem niż identyfikacja cyfrową,Qattro fajny sprzęt tylko niestety dla cierpliwych:)pozdrawiam
panadam12 Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 acha,zapomniałem dodać że jestem z Poznania,jak co to pisz na priv
egonxx Napisano 14 Czerwiec 2010 Autor Napisano 14 Czerwiec 2010 Panowie... w explorerze jest chyba zakres czułości do 30 a w quattro do 20 wiec pewnie jak ustawiam na 15 to jest to raczej w górnym zakresie. Ogólnie z tego co wiem to są to sprzety baaardzo podobne Większej czułości na razie nie chce ustawiać bo z tą łopatką co mam to mogę pogrzebać w grządce z pietruszką a i tak mi łapie sygnały dosyć głęboko i kopie do 30 cm za łuskami;) Staram się bardziej zwracać uwagę na dźwięk niż na numeracje. Problemem jest dla mnie ocena co może być pod cewką. czasami te dźwięki bardzo szybko sie zmieniają i są bardzo niejednoznaczne. Parę razy kiedy miałem wrazenie ze to zardzewiały złom... okazywało się ze to kolor i odwrotnie. Pewnie błędem jest tez moje przyzwyczajenie z poprzedniego wykrywacza do szybkiego machania cewką... a ten żółw wymaga iście emeryckiego" podejścia. Mimo wszystko już go polubiłem i mam nadzieje ze w końcu zacznie do mnie gadać po polsku. Panowie liczę na rady i wasze doświadczenie. Pozdr
maru10 Napisano 14 Czerwiec 2010 Napisano 14 Czerwiec 2010 Dołączam się do prośby o podesłanie ustawień do Explorera XS/II.
adam793 Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Mi Minelaby pasują jak najbardziej opanować ich nie jest trodną sztuczką ważne są ustawienia,posiadam explorera i jestem zadowolony poprzednik quattro też był dobry lecz boratynki słabo widział,dlatego przesiadłem sie na exa,wcale nie sa to podobne wykrywacze do siebie chyba że z nazwy explorer ma większą gamę ustawień nie to co quattro,w starszych postach też pytałem o ustawienia do quattro i co????malo dały.
karpik Napisano 15 Czerwiec 2010 Napisano 15 Czerwiec 2010 Opanowanie exa(tj.znalezienie dobrych dla mnie ustawień których chodzę do teraz) zajęło mi dwa wypady:) Reszta to przecież za każdym razem, włączenie wykrywki w terenie, poczekanie 11 pipnięć przy ustawianiu noise i jazda.
samgnus Napisano 17 Czerwiec 2010 Napisano 17 Czerwiec 2010 Witam! Co prawda mam E-traca,ale ustawienia i obsługa są zbliżone do Explorera i wg.mojej oceny Karpik ma całkowitą rację.Praktycznie od pierwszego kopania wykrywka nie sprawiała trudności (oczywiście wcześniej znałem menu i obsługę z symulatora Minelaba).Wbrew pozorom Explorer,E-trac,a tym bardziej Quattro to bardzo proste w ustawieniach wykrywacze.Co mogę doradzić....to na pewno kręcenie czułości na maksa,bo wykrywka będzie nadal stabilna,a zasięg wzrośnie.Pozdrawiam!
egonxx Napisano 21 Czerwiec 2010 Autor Napisano 21 Czerwiec 2010 Witam.W weekend pobiegałem z moim quattro i muszę powiedzieć ze zaczynam go rozumieć. Skubaniec jest bardzo głęboki, jedną monetkę wyciągałem z około 35-40 cm. Az nie chciało mi się wierzyć ze tak głęboko sięgał... niestety okazało się ze to tylko 50gr z PRL ;) Dyskryminacja jest dosyć dokładna i w zasadzie ze 100% pewnością mogę odrzucać kapsle od piwa, folie alu i podobne śmieci. Kopie je tylko po to żeby się przekonać ze się nie pomyliłem. Boratynki i podobne monetki spokojnie wyciągałem z około 15 cm wiec nie wiem czy ma problemy z małymi monetkami tak jak pisał adam793. Może część pominął ale nie mam porównania. Problemem jest czasami załapanie pierwszego sygnału ale jak już złapie to pokazuje go stabilnie dlatego wymaga wolnego prowadzenia. Największą wadą tego wykrywacza jest waga. po 2 godzinach chodzenia łapa odpada i trzeba przekładać sprzęt do lewej reki. Nie należę do dużych facetów wiec te 2 kg przy kiepskim wyważeniu potrafi być meczące. Gdzieś widziałem ze jakaś firma przerabia te sprzęty tak ze elektronika jest na pasie a macha się samą cewką na sztycy. Moze ktoś wie kto sie tym zajmuje? Co do podobieństw do explorera miałem na myśli sygnalizacje dźwiękowa bo na niej staram się opierać.Dzięki wszystkim za odpowiedz i pozdr.... i polecam się jeśli ktoś potrzebuje towarzystwa w poszukiwaniach w okolicach poznania.
adam793 Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Egonxx ale ja nie mówie że nie znajdziesz boratynki quattrem ,tylko że dużo naomijasz rzeczy ja tak miałem przynajmniej,po sprawdzeniu terenów explorerem znajduję to co quattro nie widział a jest tego.
egonxx Napisano 21 Czerwiec 2010 Autor Napisano 21 Czerwiec 2010 Adam793 :)... ja nie twierdze ze tak nie jest... aczkolwiek nie mam porównania i tak jak napisałem nie wiem... ale boratynki tez znajduje. Oczywiście nie upieram się przy swoim.
samgnus Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 Co do wagi i wyważenia...miałem podobny dylemat przed zakupem E-traca(przesiadałem się z X-70).Teraz mogę każdemu polecić ten sprzęt...nawet po 4-5 godzinach machania ręka nie puchnie...wyważenie zdecydowanie przewyższa Explorera.Pozdrawiam!
egonxx Napisano 23 Czerwiec 2010 Autor Napisano 23 Czerwiec 2010 E-track to już inna bajka.... za taką cenę musi być juz dobrze dopracowany wypieszczony i wyważony. Samgnus a jak z szybkością e-tracka?... jest szybszy od explorerow?.. można nim machać normalnie a nie jak w filmach po klatkowych?
karpik Napisano 23 Czerwiec 2010 Napisano 23 Czerwiec 2010 Przeca ex ma tą samą cewke 11 co E-T, ta sama ergonomia. Bardzo chciałbym sprawdzić te wykrywki w terenie bo sądząc po marketingowych" ewolucjach tych minelabów to różnica jest tylko w bajerach E-T.
samgnus Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 Sorry Karpik,ale wbrew pozorom( i ogólnemu wyglądowi),to nie te same wykrywki...Prowadzą się" inaczej,a i w menu są pewne istotne zmiany.Dokonując kiedyś wyboru pomiędzy Ex,a X-70 postawiłem na X-70 z powodu wagi i wyważenia...po wejściu E-traca sprawdziłem go...i nadal mam X-70,bo to super wykrywka(biega z nią teraz żona),ale E-trac leży w ręcę" inaczej od Ex-a...nie czuć wagi.Co do pytania Egonxx-a...cenę można zbić...ja kupiłem 1000 zł taniej full pack z US przez znany portal aukcyjny zimą...co do szybkości...przyzwyczajony do X-70 macham" dość szybko i nie ma problemu (lepszy procesor od Ex-a).Zauważyłem też jedno...to co żonie się urywa na X-70 jako słaby sygnał lub żelazo u mnie albo odrzuca całkowicie,albo wskazuje jako kolor...no i zawsze jest głęboki kolor.POzdrawiam!
karpik Napisano 24 Czerwiec 2010 Napisano 24 Czerwiec 2010 Samgnus- E-T w ręku nie miałem i kolega nie napisał czy SE testował. Gdy będę miał okazje na pewno porównam osiągi i spawdzę jak zachowuję się ta sama konstrukcja" z cięższą(E-T) o 200g elektroniką. Możę będę musiał dociążyć;)
egonxx Napisano 25 Czerwiec 2010 Autor Napisano 25 Czerwiec 2010 Chętnie bym się wybrał z kimś kto ma ET żeby zobaczyć jak to działa w terenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.