Kiczka1111 Napisano 12 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 12 Czerwiec 2010 Witam niedługo jadę do Niemiec do pracy. Chciałem tam kupić samochód do 1000 euro w grę wchodzi tylko silnik diesela.Zastanawiam się nad Oplem Corsą B i VW Polo III. Jednak nie mogę się zdecydować. Z tego co czytałem to VW jest bardziej awaryjny od Opla, a mi chodzi głównie o ekonomiczność ;) co możecie mi poradzić, może ktoś z was ma taki samochód? A może oprócz tych dwóch jakiś inny samochód jest godny polecenia ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 12 Czerwiec 2010 Share Napisano 12 Czerwiec 2010 Teść ma Opla Corsę z 1999 roku, przejechał nią w miarę bezawaryjnie ok. 350 000 km, ale niestety strasznie już mu rdza zżera blachy, chociaż samochód był od nowości garażowany. Plusem Corsy są stosunkowo niedrogie części zamienne i eksploatacyjne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon_rybnik Napisano 12 Czerwiec 2010 Share Napisano 12 Czerwiec 2010 Polo z silnikiem SDI, fakt że mułowaty ale oszczędny i klepadło nie do zarżnięcia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf. Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 W tym wypadku jeśli ma to być dizel to tylko VW.Francuzi robią dobre dizelki bierz pod uwagę Peugeota 206 to też takie maleństwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiczka1111 Napisano 13 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 13 Czerwiec 2010 czytałem, że Polo ma silnik nie do zajechania mniej spala ale pozostałe rzeczy częściej się psują niż w Corsie. Słabym punktem Opla są blachy a przed rokiem 1997 jeszcze gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 13 Czerwiec 2010 Share Napisano 13 Czerwiec 2010 Moja rodzina ma Corsę z 1999 roku i nie narzekają, a blachy trzymają się bardzo dobrze a nawet rewelacyjnie.Same silniki VW (zwłaszcza te z połowy lat 90) mają opinie są bardzo dobrych, i trwałych przy normalnej eksploatacji, nie ma zbyt dużo zbędnej elektroniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filixxx Napisano 17 Czerwiec 2010 Share Napisano 17 Czerwiec 2010 Witam...Kup sobie Forda Mondeo mk2. Mam takiego i nie narzekam, przez 2 lata wymieniłem tylko klocki... Mój ma silnik 1.8 disel i spala 6 litrów na 100 km. W lesie też daje rade....:PPozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nahm01 Napisano 17 Czerwiec 2010 Share Napisano 17 Czerwiec 2010 Opele Corsa B miały japońskie silniki ISUZU 1.5 TD lub 1.7 D. silniki nie do zajechania, części tanie, jak najbardziej polecam. sam miałem z silnikiem 1.5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 17 Czerwiec 2010 Share Napisano 17 Czerwiec 2010 Mój teść ma Corse,jeździ nią ponad 10 lat i nic się nie psuje.Chodź trzeba przyznać że rdza ją bierze to mechanicznie jest bez zarzutu.Ja mam Astre 1.7 TDI z tym samym silnikiem co w Corsach i jest nie do zajechania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiczka1111 Napisano 20 Czerwiec 2010 Autor Share Napisano 20 Czerwiec 2010 a co myślicie o golfie III 1.9 TDI 90 KMNa prawdę nie wiem co kupić ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stolica1 Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Na pewno VW nie jest bardziej awaryjny od opla wręcz przeciwnie szczególnie jesli chodzi o auta z silnikiem disla ,a golfa 3 jak najbardziej polecam choc czesto leca progi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleeberczyk Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 To zależy czy samochód jest wart swojej ceny i czy nie jest ajeżdżony" Golfy to dobre samochody... Sąsiad z naprzeciwka ma ponad 15 letniego golfa III i poza wymianą klocków hamulcowych i innymi delikatnymi czynnościami nic z z nim nie robił, bak remontów itd, samochód od nowości widział mechanika tylko na przeglądach. Osobiście mogę Ci polecić samochody z Niemiec... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Blachy oczywiście też zdrowe,bez purchli?Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kleeberczyk Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 No fakt trochę go wzięło" ale cóż wóz ma 15 lat i się nie dziwię... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Fakt faktem,że trójki kiepściutkie mają blachy,ale reszta może być wzorem dla innych.Jezdziłem rok III.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Moja Astra jest z 2000go i 0 rdzy.Nawet tłumik na jeszcze oryginalny.Jak kupisz zadbany to nawet Oplem pojeździsz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Kwestia czasu - gnija nadkola i progi - niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 W 2ce jest ocynk.Może trochę jeszcze posłuży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Nad- jeden z moich Łopli, Astra I, jest z końca 1999 roku. Znam całą jego historię- parę tygodni temu zauważyłem, że bez reperaturek wlewu paliwa sobie nie poradzę, progi również ( ale tylko przy przednich drzwiach ) rudą się chwalą...Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 21:26 20-06-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Opel to Opel,trudno.Ja chce moim pojezdzić 2-3 lata do tego czasu go nie zerze rdza a o mechanike jestem spokojny.W razie co części tanie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Zawsze mi się Volvo marzyło,ale teraz jak wszystko wewnątrz jest na częściach Forda to nam nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Generalnie gnije powoli. A czesci rzeczywiscie niezbyt drogie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Kup Trabiego z silnikiem z polówki :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Móje cacuszko :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 20 Czerwiec 2010 Share Napisano 20 Czerwiec 2010 Niestety do lasu się nie nadaje :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.