hipolit-O4 Napisano 8 Czerwiec 2010 Autor Napisano 8 Czerwiec 2010 Wykonana z cienkiej blachy koloru srebrnego.
traper6 Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 Przeczytaj UWAŻNIE I ZE ZROZUMIENIEM co napisał Gradowski w tej dziedzinie. Rozchodzi mi się o akapit zaczynający od słów: naki nr.28 i 29" i kończący na: ...z lat 1843 i 1886", a w szczególności ostatnie zdanie.Jeżeli nadal się z tym nie będziesz zgadzać, to podważasz opinię wybitnego i powszechnie szanowanego konesera i znawcy sreber. I dalszą dyskusję uważam za zbędną.
hipolit-O4 Napisano 8 Czerwiec 2010 Autor Napisano 8 Czerwiec 2010 Wykonana z cienkiej blachy koloru srebrnego.
hipolit-O4 Napisano 8 Czerwiec 2010 Autor Napisano 8 Czerwiec 2010 Punce.Wyrób stary?Może coś współczesneo?
Czołg_7TP Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 Niestety nie mogę zlokalizować wytwórcy.Jedynie jeszcze raz mogę potwierdzić, że to jest srebrna łyżeczka.Pozdrawiam
feld Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 łyzeczka platerowana srebrem.Nie jest to srebrna łyzeczka .Brak typowych punc srebra wybijanych w tamtym okresie.Nr 57,lub nr 90 w tamtym czasie swiadczył o zawartosci srebra.
Czołg_7TP Napisano 8 Czerwiec 2010 Napisano 8 Czerwiec 2010 Ja jednak obstawiam, że to srebro. Ta cecha na zdjęciu, to punca srebra, z 1857 roku, z miasta Saulgau w Badenii Wirtembergii. hipolit-04 postaraj się zrobić wyraźniejsze zdjęcia tych bić, to może uda się namierzyć wykonawcę rej łyżeczki.Pozdrawiam
Czołg_7TP Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 W jakim okresie i jakiej zawartości srebra? W czym ta zawartość srebra?
zebu74 Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=651147#828224co nieco o platerach.
traper6 Napisano 9 Czerwiec 2010 Napisano 9 Czerwiec 2010 7TPPowiedz w jakim celu wprowadzasz ludzi w błąd ? Dlaczego podajesz błędne ID ? Chcesz się dowartościować, wypromować, bo nie rozumiem tego. Jeżeli nie mam o czymś pojęcia to nie robię z siebie idioty i na dany tamat nie wypowiadam, bynajmniej ja tak robię.Gdzie na tym trupie łyżeczki widzisz puncę Saulgau w Badenii Wirtembergii !!!???Na łyżeczce jest punca miejska Wrocławia (Breslau) z 1857 r.SPRAWDŹ SOBIE.
Czołg_7TP Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 traperCzy ty dążysz do konfliktu?Ja w przeciwieństwie do Ciebie potrafię przyznać się do błędu, nie nazywam nikogo idiotą, itp.Nigdy, nie znając osobiście Osoby, nie neguje jej wiedzy, nie przyjmuję tonu protekcjonalnego itd.Dobrze chociaż, że zgadzasz się ze mną, że to jest srebro, a nie plater. I została wykonana w 1857 roku.Dlatego proponuję zakończyć inwektywne wypowiedzi, a zająć się konstruktywną dyskusją. Bez protekcjonalizmu i negowania wiedzy oponenta.Teraz co do samej puncy, konstruktywnie. Sugerowałem się tymi, zaznaczonymi elementami w rysunku, stawiając swoją teorię. Brałem pod uwagę Wrocław, ze względu na ten owalny obrys, ale brakowało mi daty w okręgu, oraz inicjałów wytwórcy w owalu. Co do cechy Wrocławia z XVIII,XIX w., to mam niewielki materiał porównawczy (zamieszczam poniżej).Dlatego, jeżeli dysponujesz taką cechą, wrocławska, to bardzo chętnie ją zobaczę.
traper6 Napisano 10 Czerwiec 2010 Napisano 10 Czerwiec 2010 naki na srebrze" M. Gradowski. Warszawa 2001.Str. 159 pozycja 25. Opis puncy na str.160.To tyle w temacie.
Pytanie
hipolit-O4
Wykonana z cienkiej blachy koloru srebrnego.
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.