Skocz do zawartości

polskie zabytki techniki

s_boj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tyle, że polskie wynalazki są przemieszane z niemieckimi i rosyjskimi.

Stańczyki wybudowali w 1911 Niemcy (jeden most), a drugi nigdy nie został otwarty przez hitlerowców. No nie do końca cud myśli technicznej Polaków.
Napisano
ja mam takie może denne pytanie co do jedenastki,wiem że silnik idzie w niej zapuścić,a kiedy wykonała ostatni lot?
Jakie były jej losy?jak i gdzie przetrwała wojne i okupacje,no i niszczenie pamiątek rządówsanacji"przez czerwonych?
zdrów
Napisano
PZL P-11c nr fabryczny 562, nr seryjny 8.63, został wyprodukowany w pierwszej partii z silnikiem Skoda-Mercury V S2 w 1935r. W 1939r latał na nim por Wacław Król ze 121 Eskadry Myśliwskiej 2 Pułku Lotniczego w Krakowie. Samolot miał znak rozpoznawczy 39K. Wspomnienia W. Króla zostały wydane w formie książki. Samolot ma na koncie zastrzelenie lub udział w zestrzeleniu (zależnie od źródeł) niemieckiego samolotu. Na zdjęciach sprzed remontu z lat 90-tych widać przestrzeliny po pociskach karabinowych w tylnej części kadłuba. Jak znalazł się w Krakowie? Ano tak, jak większość eksponatów tego muzeum.
Napisano
http://dws.kei.pl/phpbb3/viewtopic.php?f=62&t=4491&p=68532

forumowicz Głos z sali napisał tu:
Dwie takie maszyny (P.11) służyły na froncie wschodnim w początkowej fazie kampanii do kierowania ogniem artylerii. Jedna trafiła do berlińskiego muzeum aeronautycznego (to takie moje dość dowolne tłumaczenie), gdzie przetrwałą wojnę i naloty i dziś możemy ją oglądać w Krakowie u p. Hoffmana (wielkie pozdrowienia), choć z kołami od Jakowlewa (oryginałów już raczej nigdy nie będzie). Jest to jedyny PZL P.11 na świecie."
Napisano

Budowa autostrady w okolicach Bobrownik na Śląsku spowoduje że niektóre zabytki architektury obronnej zostaną zniszczone

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie