Skocz do zawartości
  • 0

Maleństwa artyleryjskie

traper6

Pytanie

Napisano

Co to jest i z czego tym pstrykano ? Kal. ok. 200 mm. jest niemieckie i waga 80 kg.Dla porównania wielkości jest szpadel Fiskarsa i pocisk kal. 88 mm. Wypełnione były smołą. Pochodzi z poligonu Kruppa, a więc amunicja doświadczalna, lub eksperymentalna.

Nie mam takiej suwmiarki żeby zmierzyć średnicę. Wiem że jest taka możliwość obwinięcia tego sznurkiem, następnie zmierzenie jego długości i podstawienie do wzoru z którego można wyliczyć średnicę. Niestety, w szkole najbardziej z matematyki to lubiłem historię :)
Proszę o pomoc

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Serwus Traper. Widzę, że nie odpuszczasz tematu. Ta ostatnia miejscówka rzeczywiście już pusta jak bęben Rolling Stonesów ale chyba już wiem gdzie jechać po moniaki w okolicy T. Darz dół! Butch.
Napisano
Zmierz obwód pomiędzy pierścieniami wiodącymi i podziel go przez 3.14. Będziesz miał średnicę pocisku ale zrób to czymś cienkim np. taśmą lub jeśli sznurkiem to żeby był małej średnicy i nierozciągliwy. Ja nie pomogę w id tych ogórków ale po kalibrze spece na pewno coś znajdą.
Pozdrawiam.
Hubert
Napisano
Jak waga ok 80 kg, to to będą 170mm, one puste z 60 kg mają.

pierscienie KPS były takie jak na Twoich zdjęciach,
stalowe FES nieco inne:
http://amunicja.nazwa.pl/amunicja/niemcy/170.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie