Skocz do zawartości
  • 0

Dwa nieśmiertelniki SS

torba5

Pytanie

Napisano

Witam dwie blaszki do identyfikacj jeśli to oczywiście oryginały i w tej kwestji też prosze o komentarz (może głównie)
pozdrawiam

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dirlewangery występują zwykle na takich blaszkach - samoróbkach z 2 nabitymi szczelinami do łamania,trafiają się zarówno z blachy cynkowej jak i aluminiowej .Oczywiście nie znaczy to w 100 proc. że każdy egzemplarz z 3 szczelinami jest kopią,a każda samoróbka oryginałem (w końcu fałszerze też się uczą)ale wszystkie udokumentowane oryginały (8 szt.) które dotąd widziałem były bite na samoróbach.Oryginał jest pokazany także na fotografii w artykule o blaszkach w którymś z
Odkrywców jak i w książce Hojdala o E-marken.

Napisano
torba5 nie ma problemu aby stwierdzić orgyginał,ale potrzebny namacalny dowód i kilku znawców,furażerka nie moja ale dobra.
Napisano
torba5 prowokujesz,wrzucasz ciekawy materiał ,mało osób ma coś do porównania,może inaczej osobiście to trafiłeś, spotkałem się z tym że ktoś robi wrzuca na forum i czeka na opinie,potem jako oryginał na allegro,blaszki LAH. wychodziły w lubuskim .
Napisano
torba5 blaszki o które pytasz to koszt każdej ponad 1000 zł,lassh ostatnio poszła za około 1400zł,a KL jeszcze nie widziałem na allegro dobrej ale myślę że cena na pewno przekroczy 2 tyś.doskonale zdajesz sobie sprawę że wszyscy dobrzy fałszesze walą w cynku na oryginlnych żetonach,i posiadają numeratory takie jak wh i ss wyszły w pudełkach w okolicach ściborza,dobre numeratory.
Napisano
Pierwsza wygląda nie źle ale nie jestem dobry w ocenie oryginalności, co do jednostki...
http://pl.wikipedia.org/wiki/36_Dywizja_Grenadier%C3%B3w_SS_Dirlewanger
Napisano

tu na tym zdjęciu przedstawiam,kopię blaszki volksturmu z breslau,ładnie wykonana,,była na waf i tylko jedna poprawna odp.aleksandra pana blaszki,a tylko dlatego że znał temat i miał porównawczy oryginalny materiał ,reszta milczała ,właściwie nikt nie odpisał.

Napisano
Witam
u nas to bym wogóle nie myślał o ich zakupie zdając sobie sprawe z naszego specyficznego rynku :)
wszystkie blachy są z kolekcji niemieckich od ludzi teoretycznie pewnych na wszystkie mam jakąś tam gwarancje i moge dostać czas na ich sprawdzenie tylko jak.....
pytam bo błądze :)
pozdro
Napisano
Hłe hłe tiaaaaa oczywiście dobra :)
co do blach temat właśnie ciekawy o tyle że co do tego typu blach jest strach, w temacie kolekcjonowania blaszek jestem dość nowy zacząłem bo pare wykopałem coś niecoś już wiem ale temat nieśmiertelników SS jest śliski i dlatego postanowiłem zaciągnąć opini Blachy nie są na sprzedaż chodzi o to że sam mam zamiar kupić pare ale są one w dużych cenach i staram sie nabrać wiedzy zanim będe miał pare kopii za kupe kasy,mam jeszcze pare zdjęć ciekawostek jesli chodzi o SS ale nie chce już zamieszania robić
pozdrawiam
Napisano
Jeśli to naprawdę nieśmiertelnik jednego z ludzi Dirlewanger'a to masz wielką rzecz w rękach. Oddział morderców słynny , nawet w podręcznikach do historii w gimnazjum można było o nich poczytać.
Napisano
co do blaszek to jestem ostrożny ,spotkałem się osobiście 2 krotnie się że kl.auschwitz myślę ze dobry materiał porównawczy posiada pan,aleksander myślę że się odezwie.
Napisano
.......no wiem ale każda najmniejsza sugestia ,własna wtopa mały szczegół..... i każdy z nas będzie mądrzejszy
pozdro
Napisano
witam na blachach nie znam sie zupełnie - ale nurtują mnie cyfry na tej blaszce tak jakby były wybite na utlenieniu -korozji a cyferki w środku nie ruszone - to tylko takie tam moje gadanie -pozdro :)https://forum.odkrywca.pl/uploads/forum_old/photos/picsforum24/3698455.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie