bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Ostatnio zagłębiam się w zagadnienia związane z ekspertyzą broni i amunicji (chodzi głównie o dochodzenie po śladach - łuski, pociski, uszkodzenia - do rodzaju broni, ilości egzemplarzy, odległości itp.) posiadam również świetną książkę o tych zagadnieniach S.Kustanowicz Badania broni palnej" z 1959r ale niestety, cała pozycja jest tylko o broni radzieckiej (nie ma nawet słowa o Mauserach, Lebelach i innych). Czy posiadacie namiary na jakąś pozycję lub linki traktujące o broni np. niemieckiej (przecież sporo tego było w użyciu po wojnie)? potrzebuje przede wszystkim info o śladach na łuskach od amunicji 7,92x57 zostawianych przez wyrzutnik łusek, grot igliczny w rozbiciu na rodzaje broni używających tego samego naboju.Korzystając z okazji proszę o ID manierki aluminiowej (armia, producent) nie jest to mój konik. Na manierce widać też 3 ślady po pociskach, prawdopodobnie od 7,62x25TT. Pytanie jest moje takie: jak daleko musiał stać gość z manierką od pistoletu (prawdopodobnie maszynowy - seria) aby cienka blacha aluminiowa zatrzymała pociski i jakim cudem doszło do takiego uszkodzenia manierki (musiała najpierw zostać zgnieciona a dopiero później przestrzelona o czym świadczy ślad pocisku po drugiej stronie manierki). Czy jest możliwe wywołanie powyższych uszkodzeń tylko strzałem z pistoletu?
bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Druga strona - ślad po pocisku jest mniej więcej w 40% wysokości i 40% szerokości od lewej strony
Nadwojciech Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Wydaje mi się że to nie ślady ostrzału z broni palnej,To aluminium więc nawet strzał z dużej odległości by ja przedziurawił na wylot.
bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Jaki wzór, i producent? Nie jest to przydadkiem Feldflasche M31?
bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Kształt dziur ewidentnie pasuje do 7,62x25 ale zastanawia mnie w sumie to, że faktycznie strzelec musiał stać bardzo daleko więc ciężko byłoby uzyskać taki promień skupienia 3 pocisków, chyba, że Helmut stał za np kawałkiem deski lub innej przeszkody co spowalnia pocisk, nie rozpłaszczając go zupełnie
Nadwojciech Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Aż tak się na tym nie znam ale zakładam że deska wystarczy by pocisk 7,62 uległ deformacji.
jacenty2004 Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 jak to są ślady po kulach to ja jestem święty turecki ... chyba że ktoś nimi rzucał :)
bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Dodam tylko, że wszystkie dziury mają sferyczne dna, do tego na środkowej widać ślad po ześlizgu jakiegoś kawałka metalu (też z czubkiem raczej okrągłym) co to zrobiło
jacenty2004 Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 a może kamyczki gdy coś robiło z niej płaską blaszkę ?
bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 gdyby to byłyby kamyczki to moim zdaniem okolice otworu też byłyby wklęsłe, w przypadku gdy coś uderzyło w manierkę dość szybko powstał wypukły pierścień wokół dziury, poza tym w ich pobliżu nie ma śladów innych kamyczków czy też podłoża. Spójrz na krawędzie otworów - są raczej gładkie i takie same, poza tym widać ślad oderwania kawała aluminium. gdyby to był kamyczek, nawet szybko wciskany miałbyś schemat zniszczenia taki: kamyk wchodzi, powoduje pęknięcie materiału ale brzegi otworu zawijają się do wewnątrz manierki, nie następuje ich zerwanie (ścięcie). Ale to moje zdanie
tadziu6 Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Według mnie są to ślady po strzałach z broni pneumatycznej i to z bliskiej odległości.Pozdrawiam.
Skok Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Pocisk 7,62 mm z naboju 7,62x25 jest w stanie przebić hełm stalowy a Ty nam tu próbujesz wcisnąć, że nie przestrzelił aluminiowej manierki. Aluminium jest dość miękkie i łatwo się odkształca. Jak powstały te ślady już nie dojdziesz. Możesz być jednak pewien, że nie są to ślady po pociskach.
bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 No dobra a co więc z odległością? Czy wobec tego należy wykluczyć strzał z odległości powyżej zasięgu skutecznego broni (kiedy pocisk leci już ostro w dół, z dużo mniejszą szybkością a więc i posiada zdecydowanie mniejszą energię) Każdy pocisk traci prędkość i moc obalającą po przebyciu pewnej trasy
bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Albo jeszcze inaczej. Załóżmy, że to są ślady po kulach od strony wewnętrznej - pocisk przeszedł przez ciało Niemca nie napotkał przy tym kości co mogłoby spowodować deformację pocisku a jednocześnie wytracił prędkość...
steell Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 manierka mogła być pełna wody i zakręcona, to też warto uwzględnić
bassista Napisano 6 Maj 2010 Autor Napisano 6 Maj 2010 Nie wiem czy jakby była pełna wody to na skutek ciśnienia nie doszłoby do większych zniszczeń (chociaż pęknięcia) ale z drugiej strony to właśnie korek mógł być najsłabszym ogniwem
Skok Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 Może manierka była zalana stalą pancerną, ostrzelana i pozbawiona stali pancernej za środka. To by tłumaczyło takie małe uszkodzenia. Może Rosjanin strzelał z pepeszy w wersji ASG? Albo z braku amunicji strzelał ze dmuchawki pociskami od ppszy niczym amazońscy Indianie?
Daro Shadow Napisano 6 Maj 2010 Napisano 6 Maj 2010 a może coś ją najpierw zgniotło i jak se leżała na ziemi to ktoś puścił serie w górę no i pociski spadły na manierkę :)
Speedy Napisano 7 Maj 2010 Napisano 7 Maj 2010 HejA skąd właściwie wiadomo, że to ślady po pociskach amunicji 7,62x25? Może np. po 7,65x17SR? Może po naganowych 7,62x38R? A może w tych warunkach w takiej manierce po słabych pociskach w rodzaju 6,35x16SR pozostają właśnie 7-milimetrowe wgłębienia?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.