Rosforek Napisano 4 Maj 2010 Autor Share Napisano 4 Maj 2010 witam,mam pytanie czy czyszczenie monet perhydrolem jest zupełnie bezpieczne? (chodzi o to, żeby moneta nie traciła na wartości). Czytałem o czyszczeniu wodą utlenioną itp. i nawet stosowałem ale szczerze powiedziawszy nie byłem zachwycony z efektu. Czy perdydrolem można czyścić każdą monetę bez względu na metla z jakiego została wykonana czy tylko i wyłącznie miedziane? to samo pytanie odośnie wody utlenionej.poprostu jestem ciekaw, a moczenie w oliwie z oliwek troche już denerwuje;]dodam jeszcze, że wyczytałem o tej metodzie na stronce: http://www.zbieraniemonet.za.pl/czyszczenie%20miedzianych.php która bardzo mi się podoba;]pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Maj 2010 Share Napisano 4 Maj 2010 Mam mieszane uczucia co do tej metody. Niewiele mam niestety fantów do testów. Miedz i mosiądz z wykopu są trudne do rozpoznania. Testowałem na łuskach i nie stwierdzam działania. Podobnie na obiegowych monetach z wykopu, może bardziej z szarych zrobiły się bardziej czerwone. Perhydrol i woda utleniona to to samo z wyjątkiem stężenia. Perhydrol jest 10 x mocniejszy od wody utlenionej.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 4 Maj 2010 Share Napisano 4 Maj 2010 że mocniejszy to fakt,perhydrol farbuje ładnie czarne włosy na blond baaardzo jasny:) polecam uważać by na głowe nie skapło:)z tego co gdzieś czytałem to w rakiecie V2 perhydrol był jednym z paliw napędowych.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janczar Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 PERHYDROLEM tez czyści się trofea myśliwskie a dokładnie czaszki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hebda Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 hehe:)wikipedia:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rosforek Napisano 5 Maj 2010 Autor Share Napisano 5 Maj 2010 może wkrótce sprawdzę czyszczenie za pomocą perhydrolu i dam jakies foty itp.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 6 Maj 2010 Share Napisano 6 Maj 2010 H2O2, czyli nadtlenek wodoru, r-r wodny około 30% - jak działa? Komercyjny perhydrol - ma pH około 5 (lekko kwaśny) w celu jego stabilizacji (w środowisku kwaśnym jest mniej reaktywny). Tym niemniej pod wpływem jonów metali (zwłaszcza ciężkich - Fe, Cu, Mn, ale i Zn) bedzie sie rozkładał z wydzieleniem wolnych rodnikóów (głównie hydroksylowego). Jednoczesnie zajdą reakcje redox - zmiana stopnia utlenienia metalu. Podsumowując, środowiso kwaśne juz może powodowac wypłukiwanie metali z powierzchni monety, a H2O2 bedzie działał aktywnie na produkty korozji starzeniowej metali, czyli tlenki, wodorotlenki ale i ich sole. Mozna zatem spodziewac się oczyszczenia ale i wżerów, wszystko zależy od tego jakie związki chemiczne wystepuja na powierzchni monety, a to dość skomplikowana sprawa, zalęzna nie tylko od stopów, z których wytworzono monete, ale i środowiska, w którym zalegała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 6 Maj 2010 Share Napisano 6 Maj 2010 Ja próbowałem wody utlenionej ale efekty były mizerne-moniaki robiły się jasnozielone... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ivvan Napisano 7 Maj 2010 Share Napisano 7 Maj 2010 Emes dziwne jest to co piszesz. Mi nawet zielone monetki robią się czarne po kąpieli a nie odwrotnie. Może czyścisz je w jakimś naczyniu z którym reagują albo coś w tym stylu. A może kąpiesz monety z rożnych metali razem. Masz jakieś fotki przed i po? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil1994 Napisano 7 Maj 2010 Share Napisano 7 Maj 2010 Kolego emes.Moniaki robiły się jasnozielone. Miałem ten sam problem, a było to spowodowane tym, że moczyłem kilka moniaków w jednym pojemniku. Kiedy moczyłem je pojedynczo nie było zielonego nalotu (z wyjątkiem monet mocno skorodowanych), ale tak było przynajmniej w moim przypadku.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieci3 Napisano 8 Maj 2010 Share Napisano 8 Maj 2010 Przecież monety nie są wykonane tylko z jednego stopu,jednym monetom jakiś zastosowany środek pomoże innym zaszkodzi.Napewno nie kwasy do miedzioniklu np.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 9 Maj 2010 Share Napisano 9 Maj 2010 Hm...spróbuję jeszcze raz pomoczyć i dam fotki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulriś_von_der_śmigło Napisano 10 Maj 2010 Share Napisano 10 Maj 2010 Również stosuję perhydrol do czyszczenia miedziaków (tych bardziej zabrudzonych). Kontroluję przebieg czyszczenia i gdy uznam, że moneta jest już oki, to płuczę ją w wodzie, a na koniec wrzucam na 24 godz. do oliwki by nabrała fajnego wyglądu. Po takim zabiegu, monetki fajnie się prezentują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mecenas12 Napisano 2 Czerwiec 2010 Share Napisano 2 Czerwiec 2010 ulriś_von_der_śmigło-mógłbyś wrzucić fotki czyszczenia przed i po w perhydrolu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 WitamCzy używał ktoś do srebrnych monet jakiegoś z środków, które są na all, np: LIMPINOX lub ARGENTUM? Jakie były efekty? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 ja używałem Argentum Efekt zadowalający ale nie w każdym przypadku. zależy od jakości srebra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
draven85 Napisano 3 Czerwiec 2010 Share Napisano 3 Czerwiec 2010 Właśnie chodzi mi o niską jakość srebra , mam płyn który dobrze radzi sobie z wysokiej jakości próbami, natomiast z monetami słabo sobie radzi i tak np 1 marka z 1924 robi się cała czarna ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ulriś_von_der_śmigło Napisano 21 Wrzesień 2010 Share Napisano 21 Wrzesień 2010 Witam mecenas12 - sorki że nie odpisałem ale po prostu dawno mnie na forum nie było. Moje zdjęcia w niczym Ci nie pomogą, a tym bardziej nie wyczyszczą Twoich monet. Każdy musi poćwiczyć zabawę z perhydrolem jeżeli chce stosować tą metodę.Poniżej kilka wskazówek (z własnego doświadczenia), które powinny pomóc Ci w tej zabawie:- oceniam stan monety - jeżeli cała moneta jest silnie zabrudzona, zaczynam czyszczenie w czystym perhydrolu i później, gdy część osadu już zejdzie, stopniowo zmniejszam stężenie tzn. rozcieńczam perhydrol wodą destylowaną i do takiego roztworu wrzucam już lekko przeczyszczonego moneciaka;- pojemnik na czyszczenie - ja używam niedużej szklanej buteleczki (po jakichś lekach), która idealnie przypasowała mi doo tego zadania;- pojedynczo, pionowo i cała zanurzona - monety czyszczę pojedynczo, tak by stały w butelce pionowo tzn. na rancie; podpieram ją niedużym patyczkiem; roztworu do butelki wlewam tyle by cała moneta była w nim zanurzona;- przecieranie monety w wodzie - podczas czyszczenia, co pewien czas wyjmuję monetę z buteleczki, wrzucam do miski z wodą i przecieram pacami; dlatego w wodzie, by nie wcierać rozpuszczonego syfu w monetę a poza tym to moneta wyjęta z perhydrolu i od razu wzięta w palce, może poparzyć; - płukanie i oliwka - gdy stan monetki mi się podoba, porządnie i dość długo ją płuczę a później wrzucam do ciepłej (a nawet gorącej) oliwki na dobę lub dwie;Mniej więcej tak czyszczę moniaki tą metodą. pozdrówkiCiekawostka: perhydrol chyba* jest dobry na kurzajki! Kiedyś ukułem się w palca drutem i po jakimś czasie, w miejscu ukłucia wyrosła kurzajka. Pani dermatolog przepisała jakieś specyfiki ale nie pomagały. Przypalanie, wyrywanie, obcinanie itp również nie pomagały. Postanowiłem kurzaje potraktować perhydrolem, no i udało się. Teraz nie ma po niej śladu a skóra w tym miejscu jest normalna. *chyba – bo perhydrolu użyłem tylko na jedynej kurzajce jaką kiedykolwiek miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mecenas12 Napisano 24 Grudzień 2010 Share Napisano 24 Grudzień 2010 dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.