Skocz do zawartości

14 pal wielkopolska - szlak bojowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !
Zna ktoś może szlak bojowy tego 14 pułku arteleri lekkiej wielkopolski ?? Wchodził w skład 14 dp. Czy ten pułk posiadał rezerwę ?? Moj pradziadek był w tym pułku ale nie dostał podobno nawet munduru, to możliwe ? Ten pułk jak był w armii Poznan to walczył nad bzurą a pradziadek dostał sie do niewoli pod Równem ( wszpółczesna ukraina ) Tam też robili selekcje do katynia i na sybir, skazali go na sybir ale uciekł z transportu i szedł do Poznania do mojej babci i prababci 3 miesiące.
Pozdrawiam i proszę o info
Napisano
Cześć.
Kiedyś tez zastanawiałem sie nad losami mojego krewniaka, który także należał do poznańskiego pułku artylerii, a po kampanii Wrześniowej dostał sie do niewoli w okolicach Równego.
Poszperałem trochę w literaturze i doszedłem do tego, że w tamtych okolicach znalazł sie ośrodek zapasowy 14 PAL-u, więc stąd jego obecność tam. Jest jeszcze inna możliwość. Nadwyżki z 7 Dywizjony Artylerii Ciężkiej z Poznania takze dotarły tam w oklice Lwowa i dalej. Wiec możliwe, ze i Twój pradziadek, jak i mój krewniak byli żołnierzami 7 DAC-u.
Mi osobiście pasuje bardziej 7 DAC. Miałem kiedyś zdjęcie mojego krewniaka w mundurze. Miał on charakterystyczny długi płaszcz (chyba tylko w artylerii ciężkiej takie były - nie mam tu jednak pewności)na odwrocie zdjęcia był podpis artyleria ciężka - Poznań"
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki za odp. A żołnierze z ośrodka zapasowego 14 palu dostawali mundury czy pozostawali w cywilnych ubraniach ?? Twój krewny także został skazany na sybir ???
Pozdrawiam
Napisano
To był brat mojego dziadka. nie rozmawiałem z nim osobiście, więc szczegółów nie znam. Wiem tylko tyle, że do niewoli wzieli go Rosjanie pod Równem. Później pracował ciężko gdzieś w lesie i gdy tylko była mozliwość zapisał się do Wojska Polskiego. Razem z Andersem przebył szlak II Korpusu. Wojne zakończył gdzieś we Włoszech. Do Polski wrócił 1947, lub 1948. Po powrocie był przesladowany przez władze komunistyczne. Zmarł około 30 lat temu.
Pozdrawiam
Napisano
7 Dywizjon Artylerii Ciężkiej to jednostka we Wrześniu 1939r. walcząca w składzie 7 Dywizji Piechoty z Częstochowy, 7DAC dzielił razem z 7PAL koszary na częstochowskim Zaciszu.

7. Dywizjon AC był mobilizowany dla 7DP przez 4. Pułk Artylerii Ciężkiej z Łodzi.

(4 PAC mobilizował 4 DAC i 7 PAC).

W Poznaniu natomiast - stacjonował 7. Pułk Artylerii Ciężkiej, który mobilizował 14. DAC i 25. DAC, dla 14 i 25 Dywizji piechoty.

Manierkarz, w to że artylerzysta, nawet podczas mobilizacji - nie dostał munduru - nie uwierzę.. choć cuda pewnie się zdarzały..

w sprawie 14 i 25 DAC - książka - P. Zarzycki - 7. Pułk Artylerii Ciężkiej.
14 PAL - chyba nie doczekał się monografii (przynajmniej mnie nie udało się nic znaleźć).
pozdrawiam.
Napisano
Podobno był w rezerwie pułku więc może nie dostał munduru ( nie wiem ) Informacje czerpie od wujka, który się tym też interesuje. Mój pradziadek ma zdjęcie na koniu, ten pułk był konny ??
Pozdrawiam
PS: Rezerwa pułku nie brała udziału w walkach ?
Napisano
Manierkarz najpierw poczytaj o organizacji pułków, a potem zastanów się o co pytasz, bo nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
pozdro.
Napisano
8total4 masz oczywiście radcję. Chodziło o nadwyzki 7 PAC, a nie 7 DAC.
Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
  • 7 months later...
  • 2 months later...
Napisano
Witam !
Znalazłem książeczkę pradziadka i był on jezdnym artylerii w plutonie łączności ( 14 pal )
Był podobno w jakimś ośrodku zapasowym bądź rezerwie pułku. Nie miał szansy walczyc.
Istniała taka rezerwa pułku ?
Pozdrawiam
Napisano
Były Ośrodki Zapasowe Artylerii. Dla 14pal takim ośrodkiem był mobilizowany przez 17pal Ośrodek Zapasowy Artylerii Lekkiej nr 7.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie