Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Ps powinno być swoich ofiar zagospodarować" A ty nie troluj na forum werfer bo nigdzie nikt nie namawia do mszczenia się na szczątkach... Niech se spoczywają gdzie są, a jak ktoś znajdzie i będą mu przeszkadzać; wysłać ciupasem za zach. granicę i tyle a nie stawiać im jeszcze pomniki za podatki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Marian podoba ci się turystyka pogrzebowa?Ok, już czekam jak Niemcy i Rosjanie wysyłają nam ciała (resztki) naszych poległych i zabitych, którzy leżą na cmentarzach położonych na ich terytoriach.To jest bardzo dobra koncepcja, samodzielnie to wymyśliłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 A ty rozróżniasz zło od dobra i winnego od sprawcy??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 ofiarę od sprawcy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Odnośnie czy sam wymyśliłem to Amerykanie byli pierwsi i im nie przeszkadza jak to ująłeś turystyka.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Marian kości od kości są bardzo podobne :)Podziwiam cię, że prezentujesz tyle emocji względem ludzkich resztek.Amerykańskich emocji :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Jedynie znam historię i wolę honorować mordowanych nie mordujących i nie uprawiam tu relatywizacji historii co ty tu czynisz. Niedługo dojdzie do tego, że dzięki takim splendorom i takim osobnikom jak ty w społeczeństwie zatrze się obraz zeszłej wojny... A pochowany wraz honorami i asystą harcerzy wachmann z obozu stanie się dobrym wojakiem Szwejkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Matko i córko, a co ma większość wpisów wspólnego z Majorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Już śpieszę z odpowiedzią;) 1. Historia usłyszana w Mysiakowcu i zacytowana przeze mnie wyżej2. Częściej się słyszy o znalezieniu i potrzebie godnego pochówku żołnierzy niemieckich niż polskich, w tym partyzantów, cywilnych ofiar zbrodni niemieckich w Polsce 3. Nie można znaleźć mogiły Majora4. W tymże Mysiakowcu zasłyszałem też wiarygodną opowieść o zemście polskich partyzantów na bandytach z jakiegoś ostlegionu. Wszyscy wiedzą gdzie są zakopani i im to nie przeszkadza, bo gwałcili, zabijali, okradali bezbronnych w tym dzieci... Gdzieś tam nad Pilicą gniją... Jakoś ci co to pamiętają, przeżyli i opowiadali zbytnio ich nie żałują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Yeti dyskusja rozwija się przybierając nieprzewidziane kierunki. ;)A ja tylko jeszcze wyrażę podziw do kol. Mariana, że odróżnia kości (lub ich resztki) wachmana SS mordującego Polaków od np. kości Polaka z Pomorza lub Śląska, którego zmuszono do służby w Wehrmachcie.A dla rozluźnienia polecam kol. Marianowi aby w necie poszukał jak wyglądają cmentarze poległych wszystkich walczących stron w czasie II w. św. np. w Normandii.Dla ułatwienia dodam: Niemcy w 1940 r. też napadli na Francję a i namordowali sporo niewinnych Francuzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Nebel- to Ty nie wiesz, że na elektrykach są runy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Nie bądź żałosny z porównaniami zachowania Niemców w Polsce i we Francji lub gdzie indziej oprócz może jeszcze zsrr. Jeśli nie wiesz to w czasie wojny Polska poniosła najwiekszy odsetek strat... Widać, że werfer nie masz wiedzy nawet na poziomie podstawówki z historii, jeśli takie porównania robisz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 No zeby porownywac to co Niemcy wyrabiali w Polsce z tym co we Francji to trzeba miec odwage.Albo cos innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Widzę, że kol. Marian przechodzi do argumentów ad personam. Skoro nikt na to nie reaguje (nie nowość) to może i mi wolno?Marian: Różne rzeczy są dla ludzi żałosne. Dla mnie jest żałosne to, że ktoś odmawia w imię zbiorowej odpowiedzialności prawa do normalnego pochówku resztkom człowieka dlatego, że nosił on niemiecki mundur. Taką zbiorową odpowiedzialność stosowali wobec Polaków hitlerowcy a teraz kol. Marian postanowił im za to odpłacić. Zaiste żałosne...Moderator Woytas i Marian: Może łaskawie mi wskażecie gdzie to ja niby porównywałem okupację w Polsce i we Francji?Stwierdziłem jedynie:Niemcy w 1940 r. też napadli na Francję a i namordowali sporo niewinnych Francuzów."Czyż nie jest to fakt? Oczywiście przy tym popełniłem łąd" zapominając podkreślić, jakie Polska odniosła straty z powodu hitlerowsko/sowieckich okupacji.W naiwności swojej pomyślałem, że w końcu jest to forum historyczne i jego użytkownicy mają podstawową wiedzę na temat II wojny światowej i wiedzą, że nieporównywalnego nie da się porównać.Pozdrawiam wszystkich dyskutantów. :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 bo nosił niemiecki mundur...http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.naszawitryna.pl/images/niemiecki_scenariusz_eksterminacji_2.jpg&imgrefurl=http://www.naszawitryna.pl/jedwabne_684.html&usg=__jmOQ6FyMiPnzQnkcA4PkzPWUISI=&h=355&w=452&sz=50&hl=pl&start=68&um=1&itbs=1&tbnid=5jKtpYn4xLgH1M:&tbnh=100&tbnw=127&prev=/images%3Fq%3Drozstrzeliwania%2Bzdj%25C4%2599cia%26start%3D54%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26ndsp%3D18%26tbs%3Disch:1 no i po za tym znajdziesz jeszcze tysiące przykładów jak nie miliony na ten niemiecki mundur...Ps Dla niektórych chyba nawet niemieckie kości spod Grunwaldu na zawsze pozostaną śmiertelnymi wrogami" Kolego najpierw wyjeżdżasz z imputacjami do niektórych a później piszesz jeszcze kilka ad personam, ale jak ktoś do ciebie to samo to lament robisz na 102... Nie bądź baba i nie płacz . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Same OT, ale trudno.Nebel- co rozumiesz ( ale w liczbach, nie moralnie ) namordowali sporo niewinnych Francuzów."? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 A gdzie tu mój argument ad personam łaskawco?Natomiast ty sobie nie żałujesz:A ty nie troluj", dzięki takim /.../ takim osobnikom jak ty w społeczeństwie zatrze się obraz zeszłej wojny", Nie bądź żałosny" i ie masz wiedzy nawet na poziomie podstawówki"Dyskusja a la Martian" w całej krasie :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 http://odkrywca.pl/plona-w-stodole-zbrodnia-w-cecylowce-glowaczowskiej-,670460.html#670460 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miszka7-1 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Luuuudzie ! Kłóćcie się w osobnym wątku, a nie w tym o majorze DobrzańskimSzkoda, że pod Szańcem w Anielinie prawie nikogo nie było. Trochę cywilów-odwiedzających... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Yeti oczywiście zdaję sobie sprawę, że tych dwóch okupacji porównać nie można. Pisząc zaś o niemieckich zbrodniach myślałem choćby o masakrze we wiosce Oradour-sur-Glane gdzie SS wymordowało 642 mieszkańców w tym kobiety i dzieci.Temat ten jest w Polsce mało znany i ja też niewiele o tym wiem. Jednak uważam, że Francuzi mieli istotne powody aby nienawidzić Niemców a jednak nikt o zdrowych zmysłach nie odmówił prawa do pochówku zabitym wrogom.Nawet tym z SS. To kwestia kultury i stopnia rozwoju cywilizacyjnego. Poza tym nawet w Rosji powstają niemieckie cmentarze wojenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Sorry, chciałem jedynie zwrócić uwagę werfrowi, że ten entuzjazm w wynajdywaniu niemieckich pochówków i stawianiu im pomników mógł by spożytkować w podobny sposób, tyle że w szukaniu mogiły Majora i innych pomordowanych Polaków. Ale widać obraził się na mnie i na Woytasa mnie nazywa Marianem... Woytasowi per moderator pisze;) Widać jakiś uraz ma... może zadawniony...;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Owszem mam uraz: Na brak kultury w dyskusji. Owszem można czasem pokopać się po kostkach ale nadużywanie tego świadczy o słabości innych argumentów bądź o ich braku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Mimo uznanego przez sądy i społeczność międzynarodową zbrodniczego charakteru wielu działań Wehrmachtu, w powojennej historiografii niemieckiej, książkach autobiograficznych i publicystyce byłych niemieckich oficerów i żołnierzy dochodziło do prób rehabilitacji Wehrmachtu – m.in. budowania wokół tej formacji legendy rycerskości i uczciwości, z jednoczesnym przemilczeniem i ignorowaniem faktów o jej zbrodniczej działalności w czasie II wś. Strukturę dowództwa i wyroki na jej przedstawicielach pewnie znasz. To mniej więcej tak jak jakby za zbrodnie organizacji przestępczej odpowiadał jedynie szef mafii a cyngle już nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 Nebel- i masz rację, i jej nie masz... Każda z ofiar II WŚ była tragedią.Ale - Masakra-ludobójstwo spreparowane przez Dickmanna może zrobiło wrażenie na Francuzach- obawiam się, że w okupowanej Polsce 642/648 zamordowane osoby nie były aż takim osiągnięciem".Z drugiej strony Dickmannowi groził sąd wojenny, a po wojnie wydano kilka a wykonano JEDEN wyrok śmierci na oprawcach.Podać Ci, może, jakieś zestawienie najliczniejszych aktów ludobójstwa w Polsce? Czy wystarczy porównanie c.a. 500 tys Francuzów ( zarówno cywilnych jak i wojskowych ) będących ofiarami II WŚ ( liczę zabitych i zamordowanych, bez innych poszkodowanych )? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 3 Maj 2010 Share Napisano 3 Maj 2010 U nas to modelowe pojednanie to Erica, wypędzeni, roszczenia, relatywizacja historii, wojna ekonomiczna, hasła żeby zatrzymać Polaków. Itp itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.