mcleods Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Zostałam ostatnio szczęśliwą posiadaczką Krzyża Walecznych 1943. Niestety odznaczenie te pokryte jest czarnym takim nalotem, przebarwieniem. Ponadto na kółku i wstążce (raczej nie orginalnej)pojawil się zielonkawy nalot. Całość dość wyraźnie pachnie octem. Może poprzedni właściciel próbował czyścić i nie bardzo mu wyszło? W każdym razie jak powstrzymać taki zielony nalot i ewentualnie usunąć to czarne?Sylwia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 A mogła byś zrobić zdjęcie? ja do powierzchownych ,cieniutkich nawarstwien tlenkow i inych zwiazkow miedzi stosowałem Argentum WD , dobrze sobie z nimi radzi , ale do grubszych nawarstwien sie nie nadaje , wacik nasaczałem preparatem i wcierałem. składa sie z kwasu siarkowego 36 % , inchibilitora korozji ktorym jest tiomocznik i nabłyszczacza. Ale daj fote bo moze nie trzeba wcale czyscic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcleods Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 oto i zdjecie. Zielony nalot pojawia sie przy kółku i na bocznych krawędziach. Ma formę taką do zeskrobania tzn. że jakby narośl. Cięzko mi tak opisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcleods Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 i rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 mozesz kupic ten specyfik co napisałem, mysle ze z tym nalotem ciemnym wrecz przebarwieniem sobie poradzi, ale widze takze na krzyzu grubsze warstewki z nimi moze byc problem. mozesz namoczyc pałeczke do uszu i maznac delikatnie np kant, tak dla proby.jak bedzie dobrze to wtedy mozna działac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcleods Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Dziekuje za pomoc. Jak kupie ten specyfik i oczyszcze to pokaże efekty.PozdrawiamSylwia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 25 Kwiecień 2010 Share Napisano 25 Kwiecień 2010 ostrożnie , najpierw proba o ktorej wspomniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcleods Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Zachwycona nie jestem aczkolwiek efekt jest widoczny. Pozostawilam patyne widoczną u góry. Rewers niestety wygląda jak świńskie nóżki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcleods Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2010 i rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Świńskie nóżki, piszesz... W moim kręgu padło by- świeci się jak ... kotu oczy w nocy ( wersja soft ).Przepraszam za OT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szumsk Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Rewers wygląda przyzwoicie ale czemu zostawiłaś tą patynę?? Mi się wydaje, że odznaka ładniej by wyglądała bez patyny, ale to sprawa gustu ;). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Zniszczyłeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzecho56 Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 http://www.numizmatyka.waw.pl/sklep/krzyz-walecznych-1943-krogulec-l1_odznaczenia-prl_3907---------popatrz sobie tu,tak wyglada oryginalny KW-1943 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sławek1989 Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 czyszczenie było skuteczne, ale efekt jest dziwny(nie naturalny) medale te prawdopodobnie były pokrywane fabrycznie sztuczna patyna. z tym ze w tym wypadku nie wygladała juz estetycznie. sa dostepne srodki do sztucznego patynowania w tym wypadku na brązowo , niestety nie wiem jak działaja bo ich nie stosowałem , naturalnbie tez zciemnieje z tym ze bedzie to troche trwało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcleods Napisano 27 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 27 Kwiecień 2010 WitamTrochę, przyznam się, jestem podłamana. Czyżby była to paskudna podróbka? Z jakiego materiału właściwie wykonywano te krzyże? Czy patynowanie przy pomocy wazeliny i siarki (na forum znalazłam odnośnik do strony o tym temacie) coś pomoże?Sylwia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Nie męcz tego krzyża bardziej. Po prostu zostaw go tak jak jest.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kobieras39 Napisano 30 Kwiecień 2010 Share Napisano 30 Kwiecień 2010 faktycznie jak świnskie nogi , czasem nei wiem czemu każdy tak musi wyczyścić wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 30 Kwiecień 2010 Share Napisano 30 Kwiecień 2010 Ja takie świńskie nóżki" po barbarzyńskim maczaniu w kwasie mocze w nafcie przez dłuższy czas,mosiądz ładnie ciemnieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcleods Napisano 1 Maj 2010 Autor Share Napisano 1 Maj 2010 A czy ten egzemplarz KW wygląda na orginalny? Czy wymagałby czyszczenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mcleods Napisano 1 Maj 2010 Autor Share Napisano 1 Maj 2010 i rewers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebBo21 Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 Mi wydaje się ,że orginalny choć ze zdjęć ciężko wywnioskować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsamotyha Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 Oryginal?????? Daleko mu do oryginalu.To perfidna kopia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebBo21 Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 Gdzie widzisz tutaj kopie?? W którym miejscu ci nie pasuje?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 5 Maj 2010 Share Napisano 5 Maj 2010 Czy czasem komuś nie po... się konserwcja z identyfikacją?Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsamotyha Napisano 7 Maj 2010 Share Napisano 7 Maj 2010 Po co mam tlumaczyc,jak wy i tak wszystko wiecie najlepiej.30 lat w temacie to chyba o czyms swiadczy ,a jesli nadal macie watpliwosci ze to kopie to kupcie monografie p.Krogulca ''Krzyz Walecznych''i poczytajcie sobie.Moze wreszcie przejrzycie na oczy i przestaniecie nabijac kabze tym oszustom ,ktorzy sprzedaja ''oryginaly z kolekcji przedwojennego oficera'' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.