wojtekA Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Witam kolegów,Przymierzam się do napisania artykułu przybliżającego szaremu obywatelowi temat powrotu do kraju polskiego przedwojennego sprzętu wojskowego, z podkreśleniem ogromnej roli, którą odegrali w tym prywatni kolekcjonerzy i pasjonaci militariów.Artykuł ukaże się na pewnym portalu ogólnoinformacyjnym (gdy to się stanie podam na pewno link), przy czym nie będzie miał specjalistyczno-technicznego charakteru, lecz popularyzujący wysiłek tych ludzi, którzy dokonali tego dzieła ( przed którymi chylę czoła) . Nie będę podawał nazwisk, bo nie każdy sobie tego życzy, natomiast chcę podkreślić, że gdyby nie garstka tych ludzi to-wobec niemocy i biedy państwowych muzeów-prawie nic by sie w temacie nie działo (pomijając TKS w MWP)Ufff !!! A teraz do rzeczy. Dla tego celu potrzebowałbym wykaz takiego sprzętu, który np. po 1990 roku albo powrócił do kraju lub został wynaleziony na terenie kraju (np ciężarówki) plus repliki (w tym sprzet pancerny, samochody, armaty, )http://the.shadock.free.fr/Surviving_Panzers.html wojtek.toon@gmail.comPozdrawiam i liczę na wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Wchodzisz na minę... i to przeciwczołgową :)Ludzie bardzo często nie chcę się chwalić swoimi zbiorami. I to z wielu powodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Wiem, dlatego nie chce personalizować zbiorów, ani pokazywaćcudzego podwórka.Wystarczy mi do artykułu prosty wykaz npTKS-3sztc2P-2sztarmaty przeciwpancerne- sztuk...armatyplot- sztuk...samochodu cięzarowe -sztuk...itp..itd...Niech chcę nikogo stawiać na postumencie. Mam w rodzinie właściciela cennego pojazdu z IIww (niepolskiego) i wiem jak to z tym pozostawaniem w cieniu jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nadwojciech Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Armata polowa-Westerplatte Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Taki temat gdzie są z grubsza wyszczególnione pojazdy juz gdzies istnieje na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 znalazłem tylko z wykazem alianckiego sprzętu w Polsce, ale szukam dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Powstała replika samochodu ciężarowego Ursus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 A więc sumuje, to co na razie ustaliłem:-ciężarowe : Ursus A (replika ), Fiat 508/III Furgon (rekonstrukcja oryginału do wersji wojskowej) ,czołgi : 7 TP- replika z wykorzystaniem oryginalnych części Tankietki TK - 3szt.Ciągniki artyleryjskie: C2P – 3szt ,Citroen Kegresse P17E półgąsienicowy (oryginał) szt 1, Samochody pancerne (repliki): wz29 1szt, wz34 4szt Armaty: ppanc Bofors wz36 kal 37 mm 1szt + ..? polowa Putiłowka wz1902 kal 76,2 mm 1 szt. na razie tyle.(wiem, ze do niektórych replik wz34 jest sporo zastrzeżen, ale to inny temat).szukam dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 25 Kwiecień 2010 Po uzupełnieniu -ciężarowe : Ursus A (replika ), Fiat 508/III Furgon (rekonstrukcja oryginału do wersji wojskowej) ,czołgi : 7 TP- replika z wykorzystaniem oryginalnych częściTankietki TK - 3szt.Ciągniki artyleryjskie: C2P – 3szt ,Citroen Kegresse P17E półgąsienicowy (oryginał) szt 1,Samochody pancerne (repliki): wz29 1szt, wz34 4sztArmaty: ppanc Bofors wz36 kal 37 mm 1szt + ..?polowa Putiłowka wz1902 kal 76,2 mm 3 szt. wz78/09/31 120 mmwz29 105 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infamis Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Cześć. Myślę, że do tego spisu możesz jeszcze dołączyć:-samochód pancerny Peugeot AC 1918 1 szt. (replika-FWP),-co najmniej 2 szt. Fiat 508 Łazik" (1 szt. - byłe Muzeum Przemysłu Warszawa, obecnie chyba Muzeum Techniki, 1 szt. - kolekcja prywatna),-kilka (kilkanaście?)motocykli Sokół" i Harley-Davidson",-ciężarówka Chevrolet 157 1 szt.? (kolekcja prywatna),-wagon pociągu pancernego Poznańczyk" 1 szt. (Muzeum Broni Pancernej Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu),-2 repliki czołgu FT-17 powstające właśnie (mam nadzieję) w Toruniu na potrzeby filmu Jerzego Hoffmana,-polski myśliwiec PZL P.11c 1szt. (Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie)To tyle, co mi przyszło do głowy. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2010 dzieki za wsparcie !częśc z tego sprzetu np P-11c, wagon pociagu pancernego, czy ten Fiat 508 były cały czas w zbiorch muzealnych (ja skupiam sie na okresie po 1990).O tym Peugeocie tez słyszalem, ale nie wiem, czy był on jeszcze na wyposazeniu armii we wrzesniu 1939, czy-podobnie jak w przypadku samochodu pancernego FORD (jest replika), brał udział w wojnie 1920r.Chciaz mysle, że o obu też napiszę, bo to kawał polskiej historii militarnej, przywrócony zyciu przez pasjonatów.pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
infamis Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Witam raz jeszcze. Co do wagonu Poznańczyka", to wg. programu poznańskiego oddziału TVP Strefa militarna" (do obejrzenia w necie), ów wagon został odnaleziony na zapomnianej bocznicy kolejowej właśnie na początku lat 90tych. Samochód pancerny Peugeot AC 1918 brał udział w kampanii wrześniowej, a konkretnie 1 września, podczas zdobywania magazynu kopalni w Michałkowicach na Śląsku. Magazyn ów został wcześniej zajęty przez dywersantów niemieckich. Opis całego zdarzenia można znaleźć u Wańkowicza we Wrześniu żagwiącym". Przypomniało mi się również, że są jeszcze w Polsce repliki taczanek wz.28 i wz.36. Gdybym coś jeszcze skojarzył, to pozwolę sobie dodać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 WitamZastanów się, czy nie usunąć z tego zestawienia większości (wszystkich) replik pojazdów. Moim zdaniem realną, historyczną wartość mają jedynie oryginały, pozostałe tzw. repliki w większości nie posiadają nic z oryginałów (z wyjątkiem 7TP). Repliki, to są zabawki sprawdzające się w inscenizacjach walk z 1939 r. ale ich wartość muzeala jest żadna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 26 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 26 Kwiecień 2010 infamis, dzieki za wyjasnienia.les05: oczywiście, że historyczną wartość mają tylko oryginały, ale gdy ich nie ma to pozostają repliki.Nie każda zapewne jest arcydziełem (wystarczy zauważyć róznice w wyglądzie czterch wz29), ale niektóre z założenia mają tylko robić wrzesniowy klimat" np replika wz34 Dlatego, nie pomniejszałbym wysiłku wniesionego przez pasjonatów w ich skonstruowanie. One przybliżają nam tamte czasy, potwierdzając, że nie walczyliśmy jedynie szablami (co komuna usiłowała nam wmawiać) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klemens Forel Napisano 26 Kwiecień 2010 Share Napisano 26 Kwiecień 2010 Panowie na jakimś greckim czy Bóg wie raczy wiedzieć forum znalazłem zdjęcia działa sygnowane Starachowice 36 chyba 105tka.Ja sie na tym nie znam ale sprawdzic zawsze warto przejrzyjcie ta stronkę i djacie znac o co chodzi z tymi Starachowicami działo gdzieś samopas stoi;http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://img100.imageshack.us/img100/8352/20071208maisonetchat012dt8.jpg&imgrefurl=http://sudwall.superforum.fr/les-associations-f37/musee-de-la-resistance-de-castelanne-04-t1225.htm&usg=__Zx6TipRFxAoWk7apaPuRP6JieCY=&h=480&w=640&sz=77&hl=pl&start=511&um=1&itbs=1&tbnid=KSjb1Fq4wMhpjM:&tbnh=103&tbnw=137&prev=/images%3Fq%3DFeldgendarmerie%26start%3D500%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dopera%26sa%3DN%26rls%3Dpl%26ndsp%3D20%26tbs%3Disch:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nebelwerfer01 Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 To nie forum greckie a francuskie a fotki pochodzą z Muzeum Ruchu Oporu w Castellane, miejscowość w południowej Francji:http://pl.wikipedia.org/wiki/CastellaneCo do armaty, może wypowie się o niej ktoś kompetentny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.