pikpok44 Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Kiedys pracowałem przy budowie kanalizacji w mojej wsi a ze wies popruska wiec pełno spalonek przez ktore przedzieralismy sie koparką. No wiec pewnego dnia zaczęlismy w centrum wioski, poczatkowo znalezlismy smietnik z setkami butelek niestety centralnie trafiony przez koparke, tak wiec kilka tylko ocalało w całosci. Ludzie sie zeszli i zaczeli opowiadac gdzie co bylo. Nastepnego dnia nadszedł czas na miejsce gdzie była karczma, z opowiesci starego człowieka który mieszkał naprzeciwko dowiedziałem sie ze to były pierwsze tereny zajęte przez Rosjan. Mężczyzna szedł razem z Rosjanami ktorzy z zemsty palili, mordowali... Opowiadal ze zdążył zgasic ogien w masarni i tam zamieszkał, a karczma spłoneła doszczętnie. Kiedy zaczęlismy kopac odrazu pojawiały się rózne rzeczy od porcelany po elementy zastawy stołowej, sztućce srebrne, spalona drewniana szkatułka z bizuterią i monetami, stara kasa fiskalna, jakas lodówka albo cos w tym rodzalu-kilkadziesiąt albo kilkaset kilo miedzi(zostało w ziemi), hełm niemiecki i wiele innych rzeczy. Przekopalismy 20% terenu. W innej wiosce trafilismy na całą piwnice kowala. Widocznie schował tam wszystkie narzędzia. Wydaje mi się ze te miejsca są warte uwagi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Swiety82 Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Mam KVK po spaleniu", całkiem ładny stan jak na pogorzelisko, czasem warto szukać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lain Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Spalona drewniana szkatułka powiadasz?:) Kilkaset kilo miedzi zostało?No to się wam powodzi na tych biednych kresach :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikpok44 Napisano 19 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 19 Kwiecień 2010 w masarni jest teraz sklep spożywczy ktory jest własnością policjanta, jak również ziemia naprzeciwko. Przyjade do Polski to tam wejde po te lodówke chociaz i reszte zastawy stołowej. Ludzie mówią ze tam sa piwnice z winami jeszcze pełne nie odkopane. Kto wie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikpok44 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 laina no sie powodzi. Majac pełne kieszenie złota i srebra nie bardzo myslałem o miedzianej lodówce, kasie fiskalnej, hełmie niemieckim, porcelanie francuskiej i wielu innych fantach ktore tam zostały a kto inny je wziął. Poza tym byłem w pracy, czas gonił, ktoś uprzejmy" zadzwonił do firmy, przyjechał dyrektor i nie było miło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CiepłeLody Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 miedziana lodówka rządzi ! kilkaset kilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hansdekawka Napisano 24 Kwiecień 2010 Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Taaaa,nooooo.Pozdrowionka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikpok44 Napisano 24 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 24 Kwiecień 2010 Hansdekawkawystarczy wiedziec co stało sie z Ostródą po zajęciu przez wojska rosyjskie. A to co działo sie w okolicach ho ho wiedza tylko najstarsi. Moze to i nie lodówka ale chłodnia jednak dobrze pamiętam te miedziane radiatory przygniecione ciosanymi kamieniami z wrosniętymi korzeniami drzew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michałsz123 Napisano 15 Grudzień 2017 Share Napisano 15 Grudzień 2017 może wiecie gdzie niemcy ukrywali zrabowane łupy wojenne na terenie prus wschodnich { obwód kaliningradzki } [ antyki , kosztowności , precjoza , obrazy , kolekcje prywatne , oraz tajne archiwa ss ? za odpowiedzi z góry dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 15 Grudzień 2017 Share Napisano 15 Grudzień 2017 Michałsz123- czy mógłbyś, choć spróbować, ogarnąć swój słowotok?Pytanie tej treści wkleiłeś w ciągu dwóch dni na Forum kilkadziesiąt razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 15 Grudzień 2017 Share Napisano 15 Grudzień 2017 A Bursztynowa Komnata interesuje, czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.