lew_1988 Napisano 14 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2010 mam pytanie takie sondażowe otóż zastanawiałem się ostatnio (ponieważ istnieje w Polsce już wiele bardzo różnych grup) czy istnieje grupa odtwarzająca jednostkę wojska polskiego we francji w 1940 r. Przeglądając ostatnio ksiązkę Wojsko polskie 1939-45. Barwa i broń" Zygmunta Bieleckiego natknąłem się na rysunki przedstawiające właśnie żołnierzy tych jednostek. Dosc interesujaco przedstawia sie sprawa ich umundurowania i wyposazenia oczywiscie francuskiego. Bardzo zaciekawił mnie ten temat i dlatego chciałbym zapytac czy jest gdzies taka grupa, bo przynajmniej ja o takiej nie słyszałem a szkoda , bo mamy juz przymiarki do rekonstrukcji z roku 1920 a ten epizod jest chyba troche po macoszemu traktowany. Co o tym sądzicie czym to jest spowodowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 W Polsce jest to temat wciaż czekajacy na poważne zajęcie sie nim.Nie ma takiej takiej grupy w naszym kraju. W sposób godny naśladownia postaci żołnierzy 1 D. Gren. odtwarzają koledzy-rekonstruktorzy w Chicago.Pytanie o powód nieobecności tej rekosntrukocji w Polsce?Dwie zasadnicze sprawy: - cudze chwalicie, lesz swego nie znacie" - trudność w realizowaniu jednoczesnie kilku projektów rekonstrukcyjnych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Najprawdopodobniej jest powodowane wzgledami utylitarnymi, myśle że nie ma zapotrzebowania na ten temat, bo nie ma w zasadzie inscenizacji gdzie taka grupa mogla by się pokazać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 inscenizacje" są tylko efektem pasji ludzi, nie zaś siłą sprawczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Myślę,że jeżeli są ludzie,którzy odtwarzają armie niemiecka, polska z róznych okresów bardzo różne inne armie zagraniczne to i ten temat w końcu ktoś ruszy. Ja sam raczkuję dopiero w polskiej rekonstrukcji wrzesnia i mysle,że w końcu sie ktos i za to weźmie. Moze nawet kiedyś ja sam bo to bardzo wdzięczny i interesujacy temat do rekonstrukcji, chociaz w naszych realiach moze byc bardzo trudny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Argonauta Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Niekoniecznie Artur, swojego czasu bardzo powaznie zastanawialem sie nad tematyka Austrowegier, ale uznalem angazowanie sie w ten temat na chwile obecna za bezcelowe, wlasnie ze wzgledu na brak inscenizacji w tej tematyce ( a te bardzo nieliczne ktore sie odbywaja w moim odczuciu są puki co słabe) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArturSz Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Lew - trzymam kciuki. Pokonanie spraw trudnych i zrobienie tego, co wydawało się z początku marzenim tylko przynosi zawsze duzo satysfakcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lew_1988 Napisano 14 Kwiecień 2010 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2010 Budzet skromny więc pewnie narazie pozostaje temat września, z którym zacząłem sie bawic kilka miesiecy temu i powoli elementów wyposazenia przybywa. Moze za kilka lat, własnie rusze ten francuski watek jak juz skończe studia i wezme sie za konkretniejsze zajecie. Dzieki za dobre słowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 14 Kwiecień 2010 Share Napisano 14 Kwiecień 2010 repliki umundurowania i ekwipubnku francuskiego są dośc drogie i nie tak powszechnie dostepna. w dodatku jezeli - jak piszesz - czytałes ksiażkę p. Komornickiego - to jestes zorientowany,że w Armii Polskiej we Francji stosowano różne rodzaje umundurowania i ekwipunku jednocześnie - często każda dywizja miała inaczej" - w dodatku wszystko zmieniało się z tygodnia na tydzien - ...A to utrudnia kompletowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario33 Napisano 19 Kwiecień 2010 Share Napisano 19 Kwiecień 2010 Dziadkus - a nie masz wrażenia, że o ironio... ułatwia ??? Wybór jest większy, bo więcej kompletów 'przchodzi'. To tak off-top.Czekam na dobrą grupę rekonstruującą żołnierzy polskich we Francji. Kiedyś ten Narvik trzeba pokazać :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.