Skocz do zawartości

Pytanie o GRH

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie takie sondażowe otóż zastanawiałem się ostatnio (ponieważ istnieje w Polsce już wiele bardzo różnych grup) czy istnieje grupa odtwarzająca jednostkę wojska polskiego we francji w 1940 r. Przeglądając ostatnio ksiązkę Wojsko polskie 1939-45. Barwa i broń" Zygmunta Bieleckiego natknąłem się na rysunki przedstawiające właśnie żołnierzy tych jednostek. Dosc interesujaco przedstawia sie sprawa ich umundurowania i wyposazenia oczywiscie francuskiego. Bardzo zaciekawił mnie ten temat i dlatego chciałbym zapytac czy jest gdzies taka grupa, bo przynajmniej ja o takiej nie słyszałem a szkoda , bo mamy juz przymiarki do rekonstrukcji z roku 1920 a ten epizod jest chyba troche po macoszemu traktowany. Co o tym sądzicie czym to jest spowodowane?

W Polsce jest to temat wciaż czekajacy na poważne zajęcie sie nim.
Nie ma takiej takiej grupy w naszym kraju.
W sposób godny naśladownia postaci żołnierzy 1 D. Gren. odtwarzają koledzy-rekonstruktorzy w Chicago.

Pytanie o powód nieobecności tej rekosntrukocji w Polsce?
Dwie zasadnicze sprawy:
- cudze chwalicie, lesz swego nie znacie"
- trudność w realizowaniu jednoczesnie kilku projektów
rekonstrukcyjnych.

Myślę,że jeżeli są ludzie,którzy odtwarzają armie niemiecka, polska z róznych okresów bardzo różne inne armie zagraniczne to i ten temat w końcu ktoś ruszy. Ja sam raczkuję dopiero w polskiej rekonstrukcji wrzesnia i mysle,że w końcu sie ktos i za to weźmie. Moze nawet kiedyś ja sam bo to bardzo wdzięczny i interesujacy temat do rekonstrukcji, chociaz w naszych realiach moze byc bardzo trudny.

Niekoniecznie Artur, swojego czasu bardzo powaznie zastanawialem sie nad tematyka Austrowegier, ale uznalem angazowanie sie w ten temat na chwile obecna za bezcelowe, wlasnie ze wzgledu na brak inscenizacji w tej tematyce ( a te bardzo nieliczne ktore sie odbywaja w moim odczuciu są puki co słabe)

Budzet skromny więc pewnie narazie pozostaje temat września, z którym zacząłem sie bawic kilka miesiecy temu i powoli elementów wyposazenia przybywa. Moze za kilka lat, własnie rusze ten francuski watek jak juz skończe studia i wezme sie za konkretniejsze zajecie. Dzieki za dobre słowo.

repliki umundurowania i ekwipubnku francuskiego są dośc drogie i nie tak powszechnie dostepna. w dodatku jezeli - jak piszesz - czytałes ksiażkę p. Komornickiego - to jestes zorientowany,że w Armii Polskiej we Francji stosowano różne rodzaje umundurowania i ekwipunku jednocześnie - często każda dywizja miała inaczej" - w dodatku wszystko zmieniało się z tygodnia na tydzien - ...A to utrudnia kompletowanie.

Dziadkus - a nie masz wrażenia, że o ironio... ułatwia ??? Wybór jest większy, bo więcej kompletów 'przchodzi'. To tak off-top.

Czekam na dobrą grupę rekonstruującą żołnierzy polskich we Francji. Kiedyś ten Narvik trzeba pokazać :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie