Rumburak Napisano 9 Kwiecień 2010 Autor Napisano 9 Kwiecień 2010 Od lat nurtuje mnie pytanie, co pozostało po II WŚ na lotnisku Poznań-Krzesiny. Jak wiadomo wojsko tam niechętnie wpuszcza, bo to NATO-wska baza z samolotami F-16. A przecież jest tam ten tajemniczy unkier" i to nie jeden obiekt budzący pytania poszukiwacza tajemnic z przeszłości. Zatem - może ktoś mi powie co to za obiekt budowlany na zdjęciu nr 6 (za żołnierzami)na stronie http://www.radiomerkury.pl/index.php?art=41165 i czy można do niego zajrzeć?Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 23:10 04-05-2011
kapuchy Napisano 9 Kwiecień 2010 Napisano 9 Kwiecień 2010 W krzesinach znajdowały się Flugzeugfabrik Focke-Wulf" Posen Kreising - zakłady Focke-Wulf, robili tam też Gotha.Tak więc najprawdopodobniej jest to jakaś pozostałość. Albo bunkier produkcyjny, albo testowy, bo wygląda na dość solidną halę. Ładnie go widać na zumi.
Unterberg Napisano 2 Maj 2011 Napisano 2 Maj 2011 Bunkier, stojący we wschodniej części byłej hali produkcyjnej fabryki Focke-Wulf w Poznani-Krzesinach był pierwotnie usytuowany wewnątrz tej hali( wystawał jedynie dach tego obiektu). Niestety hali już nie ma, ale zachowała się posadzka. Z lotu ptaka doskonale widac miejsca upadku amerykańskich bomb na tej posadzce!!!Teraz o przeznaczeniu bunkra: wiele lat temu uzyskałem informację od byłego pracownika przymusowego zakładów Focke-Wulf Posen-Kreising, że w bunkrze znadowała się bardzo cenna i ważna dla ciągłości produkcji prasa hydrauliczna!! Jednocześnie ta osoba obaliła tezę jakoby była tam hamownia silników! Bunkier posiada podziemne pomieszczenia-wiele lat temu widziałem je osobiście poprzez niewielki otwór w posadzce bunkra, niestety zalane są wodą w 3/4 wysokości.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.