feeder Napisano 6 Kwiecień 2010 Autor Napisano 6 Kwiecień 2010 We wspomnieniach Aleksandra Szwariewa spisanych przez Artioma Drabkina wyczytałem, że sowiecki as z 30 zestrzeleniami, po wzięciu do niewoli służył w Luftwaffe na froncie zachodnim. Nazywał się Kitajew.Czy znacie jakieś inne źródła, które mogłyby potwierdzić stosowanie przez Niemców takich praktyk?
Marek T Napisano 7 Kwiecień 2010 Napisano 7 Kwiecień 2010 Tutaj jest parę linków: http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=124081&p=1393409&hilit=kita%2A#p1393409Prawde mówiąc jego latanie u Niemców jest - według mnie - trochę naciągane, takie gadanie typu yliśmy tak wspaniali, że nawet Niemcy to doceniali". Z drugiej strony: w radzieckich morskich opowieściach" (bo tak na razie traktuję historyjkę o Kitajewie) Niemcy byli tak szlachetni, że pozwalali Rosjanom sobie polatać. A co ze szlachetnością ludzi radzieckich - czy na tej samej zasadzie pozwalali(by) latać Niemcom? Ale nie przesądzam - może były takie wypadki ...
Nadwojciech Napisano 19 Lipiec 2010 Napisano 19 Lipiec 2010 Dużo Rosjan przewinęło się przez jednostki naziemne Luftwaffe. Np od 1943 do 1944 w składzie 4 floty powietrznej działał 1.kaukaski batalion polowy Luftwaffe.Większość jednak służyła w batalionach budowlanych.Od końca 1944r kierowano młodocianych ochotników do służby w artylerii przeciwlotniczej.
jacek1962 Napisano 19 Lipiec 2010 Napisano 19 Lipiec 2010 Jak najbardziej byli i walczyli latali na Me-109,pochodzenie mieli na wschód od Przemyśla.Czy latali niemieccy komuniści w rosyjskim lotnictwie pewnie tak,hiszpańscy na pewno.Podział narodowościowe nie były sztywne kanadyjscy niemcy w wermachcie,niemcy w US Army.
Trooper85 Napisano 19 Lipiec 2010 Napisano 19 Lipiec 2010 jeśli już jacyś Rosjanie latali po przeciwnej stronie, to raczej w ramach lotnictwa ROA a nie samej Luftwaffe
jacek1962 Napisano 20 Lipiec 2010 Napisano 20 Lipiec 2010 Ach kolego Trooper,dorzućmy Litwinów ,Łotyszów,Estończyków.Była tego masa.Bo myślę że najpierw trzeba by się zastanowić kto był sowietem a kto nie.Na koniec ROA latało w ramach Luftwaffe,więc było jej częścią.Analogicznie jak nasze jednostki były częscią RAF-u
Nadwojciech Napisano 20 Lipiec 2010 Napisano 20 Lipiec 2010 Ja bym proponował oddzielić temat lotnictwa ROA od lotnictwa państw nadbałtyckich.Wiadomo że nawet służąc pod Niemcem" Rosjanie i Kraje nadbałtyckie miały sprzeczne interesy.
Trooper85 Napisano 21 Lipiec 2010 Napisano 21 Lipiec 2010 Mało precyzyjnie się wyraziłemChodziło mi o służbę Rosjan w czysto niemieckich" jednostkach Luftwaffe. Do tej pory jakoś nigdzie nie trafiłem na jakąkolwiek wzmiankę o takim procederze
DaSk Napisano 10 Sierpień 2010 Napisano 10 Sierpień 2010 A możesz doprecyzować o jakie jednostki Luftwaffe chodzi? Lotnicze czy tez naziemne?
Trooper85 Napisano 11 Sierpień 2010 Napisano 11 Sierpień 2010 chodzi mi zdecydowanie o personel latający
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.