Skocz do zawartości

Sowieci w Luftwaffe

feeder

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
We wspomnieniach Aleksandra Szwariewa spisanych przez Artioma Drabkina wyczytałem, że sowiecki as z 30 zestrzeleniami, po wzięciu do niewoli służył w Luftwaffe na froncie zachodnim. Nazywał się Kitajew.
Czy znacie jakieś inne źródła, które mogłyby potwierdzić stosowanie przez Niemców takich praktyk?
Napisano
Tutaj jest parę linków:
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=2&t=124081&p=1393409&hilit=kita%2A#p1393409

Prawde mówiąc jego latanie u Niemców jest - według mnie - trochę naciągane, takie gadanie typu yliśmy tak wspaniali, że nawet Niemcy to doceniali".
Z drugiej strony: w radzieckich morskich opowieściach" (bo tak na razie traktuję historyjkę o Kitajewie) Niemcy byli tak szlachetni, że pozwalali Rosjanom sobie polatać. A co ze szlachetnością ludzi radzieckich - czy na tej samej zasadzie pozwalali(by) latać Niemcom?
Ale nie przesądzam - może były takie wypadki ...
  • 3 months later...
Napisano
Dużo Rosjan przewinęło się przez jednostki naziemne Luftwaffe. Np od 1943 do 1944 w składzie 4 floty powietrznej działał 1.kaukaski batalion polowy Luftwaffe.Większość jednak służyła w batalionach budowlanych.Od końca 1944r kierowano młodocianych ochotników do służby w artylerii przeciwlotniczej.
Napisano
Jak najbardziej byli i walczyli latali na Me-109,pochodzenie mieli na wschód od Przemyśla.
Czy latali niemieccy komuniści w rosyjskim lotnictwie pewnie tak,hiszpańscy na pewno.
Podział narodowościowe nie były sztywne kanadyjscy niemcy w wermachcie,niemcy w US Army.
Napisano
Ach kolego Trooper,dorzućmy Litwinów ,Łotyszów,Estończyków.
Była tego masa.
Bo myślę że najpierw trzeba by się zastanowić kto był sowietem a kto nie.
Na koniec ROA latało w ramach Luftwaffe,więc było jej częścią.
Analogicznie jak nasze jednostki były częscią RAF-u
Napisano
Ja bym proponował oddzielić temat lotnictwa ROA od lotnictwa państw nadbałtyckich.Wiadomo że nawet służąc pod Niemcem" Rosjanie i Kraje nadbałtyckie miały sprzeczne interesy.
Napisano
Mało precyzyjnie się wyraziłem

Chodziło mi o służbę Rosjan w czysto niemieckich" jednostkach Luftwaffe. Do tej pory jakoś nigdzie nie trafiłem na jakąkolwiek wzmiankę o takim procederze
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie