ulriś_von_der_śmigło Napisano 20 Marzec 2010 Autor Napisano 20 Marzec 2010 Niektórzy koledzy proponują (w jednym z wątków) porównanie wykrywaczy w terenie 'na żywo', celem sprawdzenia, które sprzęty są lepsze. Pozwoliłem sobie założyć ten temat, byście rozwinęli i zrealizowali pomysł.Ja nie będę polecał żadnego wykrywacza, bo mi za to nie płacą, ale chętnie bym zobaczył jak poszczególne wykrywacze wypadną podczas prawdziwego, sprawiedliwego egzaminu przeprowadzonego na oczach wielu poszukiwaczy. Informacje z takiej Konfrontacji byłyby fajną bazą wiedzy o sprzęcie.Wydaje mi się, że taką Konfrontację powinni zorganizować producenci i przedstawiciele wykrywkowego sprzętu (polskiego i zagranicznego). Chyba, że się obawiają, iż po takiej Konfrontacji sprzedaż ich produktów spadnie. Oni też jako pierwsi powinni obsługiwać swoje 'maszyny' podczas takiego testu, bo najlepiej znają swój sprzęt (chyba, że się mylę?).
wojtek95 Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Swietny pomysl! Zgadzam sie z Toba . Ja takze mysle aby uzykownicy dzielili sie informacjami wykrywaczy. Jezeli ktos bedzie chcial kupic wykrywacz to ten watek mu pomoze. Ja osobiscie poczytam wypowiedzi innych uzytkownikow poniewaz sam chce kupic jakis sprzet. :>
Mazow Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Ciekawe kto pierwszy przełamię ciszę.Pomysł jak najbardziej przedni ale chyba nie do zrealizowania. Wyjdą na jaw prawdy tzw. nie do końca.Czekamy na rozwinięcie.Pozdrawiam,
karpik Napisano 20 Marzec 2010 Napisano 20 Marzec 2010 Zlotów kopaczy parę w roku jest.Pierwszy z brzegu:http://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=25765#25765
Brzęczyszczykiewicz Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 Dlaczego trudny do zrealizowania. Zbierzcie się do kupy i realizujcie, jeśli macie taką potrzebę. A nie: proponuję żeby ktos zrobił to co wymyśliłem" :))) Ulriś jesteś działaczem związkowym w jakimś państwowym zakładzie pracy? Czy może jeszcze młodzieżą ucząca się, która nie wie, że praca sama się nie wykonuje, tylko ktoś ją musi wykonać?Byle z sensem. Do czego są Wam potrzebni producenci? Tylko nie zapomnijcie opisać metod porównawczych.
VanWorden Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 To oczywiście jest do zrealizowania, ale choć będzie to lepszy wyznacznik niż test powietrzny, to jednak również nie będzie niczym więcej jak zabawą. Pierwszym problemem jest mineralizacja gruntu, która w różnych regionach kraju ma różne wartości. Wykrywacz, który świetnie spisuje się na D.Śląsku może polec na Mazurach. Ba, może on polec nawet kilkaset metrów od testowanego miejsca, jeśli drastycznie zmienią się warunki gleby. Inna kwestia to różne techniki poszukiwawcze, ustawienia etc. Żeby wyobrazić sobie trudności w przeprowadzeniu testu, który przedstawiałby realną wartość poznawczą, proszę przeczytać ten tekst: http://www.thesaurus.com.pl/gazeta/numer1/abcPoszukiwacza.htmlPozdrawiamVW
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 od dawna już analizowałem" problem pola testowego...uwagi z thesaurusa - dają jeden złoty wniosek...testy porównawcze - dadzą jakiś" wynik będący sumą możliwości - doświadczenia - nastaw, konkretnego urządzenia...zestawienie różnych pomiarów - da porównanie w/w. na standaryzowanych próbkach... w danej charakterystyce terenu.czyli testowana będzie para - urządzenie-operator...__________________________przy dobrym doborze próbek - wyniki mogą być przydatne, zarówno do sprawdzenia nastaw... jak i do wykreślenia charakterystyk sprzętuinne warunki glebowe będą odkształcały" wykreślone charakterystyki... ale będą pochodne od wykreślonej.
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 jakie elementy winny być testowane:1. wystąpienie sygnału2. wystąpienie wyraźnego sygnału3. interpretacja ciekawy - śmieć"4. ew. interpretacja co daje sygnał" - czyli wstępna i.d.
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 próbki:standaryzowane obiekty na różnych głębokościach - poskok co centymetrobiekty - monety PRL + pull taby + kapsle(?) + polmosy(?)zakres głębokości:dla drobnych obiektów - 10 - 25 cmdla większych 20 - 35 cmideałem by było umieszczenie próbek zarówno równolegle jak i prostopadle do pow. sondy.
Chajbar Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 Taki test to nonsens, chyba że macie na myśli test na inteligencję poszukiwacza". Tego, niestety, wielu brakuje, co widać nawet na tym forum (proszę się nie denerwować, nie mówię o TYM wątku :). A jeśli chodzi o wykrywacz, to najlepszy jest taki, który TOBIE odpowiada. Mam na myśli również cenę. Pozdrav.
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 sposób rozmieszczenia próbek:1. teren testowy podzielony siatką pomiarową: jak szachownica...system:x a,b,c...123..2. układ próbek nieliniowy - operator nie powinien się spodziewać jaki typ obiektu w danym punkcie pomiarowym się znajdujew zw. z pow. oprócz przemieszania próbek typ-głębokość" warto zastosować puste pola" - bez obiektu
adam793 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 Szczera prawda,po co jakieś spotkania testy,dla obalenia czegoś czyjeś tezy???Trzeba naprawdę znać wykrywacz dobrze żeby zrobić nim test.Ja to robię tak idę i szukam co znajdę to mam.
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 ...Taki test to nonsens, chyba że macie na myśli test na inteligencję poszukiwacza"...Hm...niejednokrotnie spotykamy się z problemami:- jakie nastawy- spadła czułość wykrywacza- czy stopień rozładowania baterii ma wpływ na osiągi--------------taki test - może pomóc w odpowiedzi na takie pytania
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 ...Trzeba naprawdę znać wykrywacz dobrze żeby zrobić nim test...ale chcesz - go poznać?jeżeli tak - to można będzie sprawdzić te same punkty przy innych ustawieniach...czyli - jak podkręciłem - to mam owy sygnał"...
Chajbar Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 W przypadku wykrywaczy z prockiem, a innych już raczej się nie produkuje, stopień rozładowania baterii nie powinien mieć wpływu na parametry, jak mniemam.
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 powtórzenie testu w innych warunkach pogodowych - wilgotność też daje pewną informację...
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 ...stopień rozładowania baterii nie powinien mieć wpływu na parametry, jak mniemam...wiedza - jest użyteczniejsza - niż mniemanie...
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 czyli pole testowe - byłoby sprawdzianemgdzie czynnikami zmiennymi byłaby wilgotność gleby i efekt starzenia się obiektu" w gruncie...
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 czyli potrzebna jest piaskowa łąka, w dobrym punkcie dojazdowym...
Chajbar Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 Posiadam stabilną i użyteczną wiedzę, że MÓJ wykrywacz pracuje identycznie na pełnych bateriach i na rozładowanych. Wiedzę tę posiadłem, pracując tym wykrywaczem w terenie i niepotrzebny był mi do tego żaden spęd poszukiwaczy. Daj baczenie Kopi, że na na takim zlocie pojawią się jedynie posiadacze drogich, wypasionych wykrywaczy, podczas gdy właściciele kanarków i inszego taniego sprzętu będą się krępowali przyjechać.
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 ale jest klasa kanarkowców" i w obrębie danej klasy mogą być różnice...dalejspęd spędem - mnie interesuje narzędzie do jakiegoś" pomiaru... różnych urządzeń - lub tego samego urządzenia przy różnych parametrach...
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 kiedyś w świeżej ziemi...http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=639889#715265
kopijnik2 Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 kiedyś... byłem świadkiem - minelab - dyskoteka, za 4200 konstrukcja lata 2004/5poległ z statykiem z lat wczesnych 80-tych na głębokim rozległym kolorzezaawansowany whites z 2002 - również...
ulriś_von_der_śmigło Napisano 21 Marzec 2010 Autor Napisano 21 Marzec 2010 @Brzęczy A nie: "proponuję żeby ktos zrobił to co wymyśliłem :)))"- czyżby twórca spurerwykrywki miał jakieś problemy z czytaniem i rozumieniem tego co czyta? nie ja wpadłem na pomysł testowania 'na żywo' (o czym napisałem w pierwszym poście)Ulriś jesteś działaczem związkowym w jakimś państwowym zakładzie pracy?" - no popatrz chłopak jaki Ty bystry i spostrzegawczy jesteś (czasami) ;)Czy może jeszcze młodzieżą ucząca się, która nie wie, że praca sama się nie wykonuje, tylko ktoś ją musi wykonać?"- czytaj powyższe odpowiedziByle z sensem. Do czego są Wam potrzebni producenci? Tylko nie zapomnijcie opisać metod porównawczych."- ja na przykład chciałbym zobaczyć jak taki Brzęczy, który w sieci ma gadane, który uważa się znawcę wykrywek (ich działania, budowy itp), który jest specjalistą marketingu, no i jest twórcą supersprzętu, w rzeczywistości okazuje sie łosiem który nie ma bladego pojęcia jak trzymać w ręku wykrywacz i która jego część to sonda i do czego służy ;)A tak na serio - Brzęczy jak chcesz coś napisać, to napisz to jak człowiek a nie jak błazen. @adam793 po co jakieś spotkania testy,dla obalenia czegoś czyjeś tezy???"- już o tym kiedyś napisałem - choćby po to by 'młody szczawik' zaczynający ten sport miał jak najbardziej rzetelne info o sprzęcie a nie był karmiony bzdurami z sieci; spotkania kopaczy i tak są organizowane, więc tu o celowym 'testowym' zlocie wcale nie musi być mowy;
woytas Napisano 21 Marzec 2010 Napisano 21 Marzec 2010 Panowie!Proponuje wrocic do tematu watku osobiste wycieczki nie beda Tu mile widziane.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.