Jump to content
  • 0

Polski bagnet F.B. RADOM?

lulilu

Question

19 answers to this question

Recommended Posts

Pochwa do regulaminowego niemieckiego KS-a bardzo przypomina polską pochwę (ma także śrubę ponad hakiem i stopkę w dławiku zamiast mankietu). Omawiana pochewka bardziej pasuje pod tą paradną w typie KS.

Pozdrawiam,
Piotr.

witaj

po pierwsze : wszystkie posty dodawane przez nowe osoby, muszą zostać najpierw zaakceptowane przez dowolnego moderatora i dopiero wtedy pojawią się na Forum.

po drugie : instrukcja dodawania fotek jest na samym dole tej stronki : http://www.odkrywca-online.com/forum.php

proszę nie zakładać kolejnych wątków do każdego zdjęcia

-pozdro-

Pochwa do KSa ma dławik z mankietem .Radomiak mieści się w niej bez problemu .do pochwy od paradnego którego mam nie wchodzi.Jedyne co mi się nie zgadza to brak nacięć na zaczepie. Ale głowy nie dam że pochwa jest od KS

Numery na dole napisu FB RADOM są dobite przez niemców ,oksyda też jest niemiecka , tak samo i niemcy obcieli oczko jelca . Ogólnie masz polski bagnet tylko że zniemczony . Na fotce obok bagnet po podobnych przeróbkach tylko z oryginalnym polskim numerem seryjnym .

Zdięcie takiej pochwy,jest na stronie 276 w książce T.Królikiewicza.Opisuje ją jako pochwe do bagnetu KS 98,z tym że książka ta opisuje kolekcje i nie może być brana jako wiarygodne żródło przy identyfikacji bagnetów.Przyznaje rację p,Piotrowi ,nie znalazłem w żadnych niemieckich publikacjach takiej pochwy przy bagnecie regulaminowym KS 98,a ta przy serbskim ma szerszy mankiet.Atak na marginesie bagnet jest już wystawiony na sprzedarz,tak że jak ktoś go kupi i obejrzy to może podzieli się swoimi uwagami na jego temat.

Kulka na dole pochwy mała i nie jest owalna- niby pasuje do pochwy polskiej. Hak na żabkę wąski- wygląda jak polska, ale albo mi się wydaje, albo jest zbyt nisko przymocowany. Dwie mocujące dławik śruby- powiedzmy, że to niemiecki „tuning”, ale że dodawali kołnierz wlotu przy pochwie … Rzeczywiście dziwoląg i niestety, takiej pochwy nie kojarzę ...
Pozdrawiam,
Piotr.

Jak już pisałem pochwa do regulaminowego niemieckiego KS-a bardzo przypomina polską pochwę (ma także śrubę ponad hakiem i stopkę w dławiku zamiast mankietu). Zresztą zerknij sam:
http://img255.imageshack.us/img255/9047/pochewki.jpg
To ta z numerem 2

Pozdrawiam,
Piotr.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information