lulilu Posted March 9, 2010 Author Share Posted March 9, 2010 Kupiłem taki bagnecik.Ciekaw jestem czy to żadki model,nie widziałem radomiaka z numerem pod napisem RADOM tylko na jelcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Chyba pod taką diagnozą podpisałbym się najchętniej. Niby też, jak na ten model typowa nie jest, ale w pochwie bagnetu nieregulaminowego żadna anomalia dziwić nie powinna.Pozdrawiam, Piotr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bert.F Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Chodziło mi o jak najbardziej regulaminowy KS dla strzelców karabinów maszynowych,jeżeli pochwa jest od niego to rzadka rzecz Link to comment Share on other sites More sharing options...
lulilu Posted March 9, 2010 Author Share Posted March 9, 2010 Kupiłem taki bagnecik.Ciekaw jestem czy to żadki model,nie widziałem radomiaka z numerem pod napisem RADOM tylko na jelcu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Pochwa do regulaminowego niemieckiego KS-a bardzo przypomina polską pochwę (ma także śrubę ponad hakiem i stopkę w dławiku zamiast mankietu). Omawiana pochewka bardziej pasuje pod tą paradną w typie KS.Pozdrawiam, Piotr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 witajpo pierwsze : wszystkie posty dodawane przez nowe osoby, muszą zostać najpierw zaakceptowane przez dowolnego moderatora i dopiero wtedy pojawią się na Forum.po drugie : instrukcja dodawania fotek jest na samym dole tej stronki : http://www.odkrywca-online.com/forum.phpproszę nie zakładać kolejnych wątków do każdego zdjęcia-pozdro- Link to comment Share on other sites More sharing options...
tyfus Posted March 9, 2010 Share Posted March 9, 2010 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bert.F Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Pochwa do KSa ma dławik z mankietem .Radomiak mieści się w niej bez problemu .do pochwy od paradnego którego mam nie wchodzi.Jedyne co mi się nie zgadza to brak nacięć na zaczepie. Ale głowy nie dam że pochwa jest od KS Link to comment Share on other sites More sharing options...
bert.F Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Jeszcze jedno pochwa od regulaminowego KS ma dwa wkręty, po obu stronach pochwy Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Numery na dole napisu FB RADOM są dobite przez niemców ,oksyda też jest niemiecka , tak samo i niemcy obcieli oczko jelca . Ogólnie masz polski bagnet tylko że zniemczony . Na fotce obok bagnet po podobnych przeróbkach tylko z oryginalnym polskim numerem seryjnym . Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 kolego mylisz się z tymi dwoma wkrętami regulaminowymi ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
01dalton Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 Moja teoria -ta pochwa prędziej wygląda na pochewkę do S14 ( chodzi właśnie o te dwie śrubki ) z tym że została ona przycięta na długości , hak wylutowano i następnnie przełożono do przyciętej pochewki . Link to comment Share on other sites More sharing options...
bert.F Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 Z wkrętami być może że masz racje jeśli chodzi o pochwe od S 14 to grubość głowni 5mm a w radomskim blisko 6mm Link to comment Share on other sites More sharing options...
lulilu Posted March 12, 2010 Author Share Posted March 12, 2010 Mogę dodać, że brak widocznych jakichkolwiek oznaczeń na pochwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lulilu Posted March 11, 2010 Author Share Posted March 11, 2010 Dzięki za info 01dalton.Zdjęcie pochwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bert.F Posted March 14, 2010 Share Posted March 14, 2010 Zdięcie takiej pochwy,jest na stronie 276 w książce T.Królikiewicza.Opisuje ją jako pochwe do bagnetu KS 98,z tym że książka ta opisuje kolekcje i nie może być brana jako wiarygodne żródło przy identyfikacji bagnetów.Przyznaje rację p,Piotrowi ,nie znalazłem w żadnych niemieckich publikacjach takiej pochwy przy bagnecie regulaminowym KS 98,a ta przy serbskim ma szerszy mankiet.Atak na marginesie bagnet jest już wystawiony na sprzedarz,tak że jak ktoś go kupi i obejrzy to może podzieli się swoimi uwagami na jego temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted March 11, 2010 Share Posted March 11, 2010 Kulka na dole pochwy mała i nie jest owalna- niby pasuje do pochwy polskiej. Hak na żabkę wąski- wygląda jak polska, ale albo mi się wydaje, albo jest zbyt nisko przymocowany. Dwie mocujące dławik śruby- powiedzmy, że to niemiecki „tuning”, ale że dodawali kołnierz wlotu przy pochwie … Rzeczywiście dziwoląg i niestety, takiej pochwy nie kojarzę ...Pozdrawiam, Piotr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted March 10, 2010 Share Posted March 10, 2010 Lulilu" czy możesz dać fotkę samej pochwy (konkretnie górnej połowy) ?? Dziwoląg jakiś ...Pozdrawiam, Piotr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bert.F Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 Lulilu podaj wymiary będzie prościej.Podobne pochwy były w bagnetach wz 1910 produkowanych prawdopodobnie w niemczech dla Serbii Link to comment Share on other sites More sharing options...
zukuri Posted March 12, 2010 Share Posted March 12, 2010 Jak już pisałem pochwa do regulaminowego niemieckiego KS-a bardzo przypomina polską pochwę (ma także śrubę ponad hakiem i stopkę w dławiku zamiast mankietu). Zresztą zerknij sam: http://img255.imageshack.us/img255/9047/pochewki.jpgTo ta z numerem 2Pozdrawiam, Piotr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
lulilu
Kupiłem taki bagnecik.Ciekaw jestem czy to żadki model,nie widziałem radomiaka z numerem pod napisem RADOM tylko na jelcu.
19 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.