Skocz do zawartości
  • 0

Polski bagnet F.B. RADOM?

lulilu

Pytanie

Napisano

Kupiłem taki bagnecik.Ciekaw jestem czy to żadki model,nie widziałem radomiaka z numerem pod napisem RADOM tylko na jelcu.

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chyba pod taką diagnozą podpisałbym się najchętniej. Niby też, jak na ten model typowa nie jest, ale w pochwie bagnetu nieregulaminowego żadna anomalia dziwić nie powinna.
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Chodziło mi o jak najbardziej regulaminowy KS dla strzelców karabinów maszynowych,jeżeli pochwa jest od niego to rzadka rzecz
Napisano

Kupiłem taki bagnecik.Ciekaw jestem czy to żadki model,nie widziałem radomiaka z numerem pod napisem RADOM tylko na jelcu.

Napisano
Pochwa do regulaminowego niemieckiego KS-a bardzo przypomina polską pochwę (ma także śrubę ponad hakiem i stopkę w dławiku zamiast mankietu). Omawiana pochewka bardziej pasuje pod tą paradną w typie KS.

Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
witaj

po pierwsze : wszystkie posty dodawane przez nowe osoby, muszą zostać najpierw zaakceptowane przez dowolnego moderatora i dopiero wtedy pojawią się na Forum.

po drugie : instrukcja dodawania fotek jest na samym dole tej stronki : http://www.odkrywca-online.com/forum.php

proszę nie zakładać kolejnych wątków do każdego zdjęcia

-pozdro-
Napisano
Pochwa do KSa ma dławik z mankietem .Radomiak mieści się w niej bez problemu .do pochwy od paradnego którego mam nie wchodzi.Jedyne co mi się nie zgadza to brak nacięć na zaczepie. Ale głowy nie dam że pochwa jest od KS
Napisano

Numery na dole napisu FB RADOM są dobite przez niemców ,oksyda też jest niemiecka , tak samo i niemcy obcieli oczko jelca . Ogólnie masz polski bagnet tylko że zniemczony . Na fotce obok bagnet po podobnych przeróbkach tylko z oryginalnym polskim numerem seryjnym .

Napisano
Moja teoria -ta pochwa prędziej wygląda na pochewkę do S14 ( chodzi właśnie o te dwie śrubki ) z tym że została ona przycięta na długości , hak wylutowano i następnnie przełożono do przyciętej pochewki .
Napisano
Zdięcie takiej pochwy,jest na stronie 276 w książce T.Królikiewicza.Opisuje ją jako pochwe do bagnetu KS 98,z tym że książka ta opisuje kolekcje i nie może być brana jako wiarygodne żródło przy identyfikacji bagnetów.Przyznaje rację p,Piotrowi ,nie znalazłem w żadnych niemieckich publikacjach takiej pochwy przy bagnecie regulaminowym KS 98,a ta przy serbskim ma szerszy mankiet.Atak na marginesie bagnet jest już wystawiony na sprzedarz,tak że jak ktoś go kupi i obejrzy to może podzieli się swoimi uwagami na jego temat.
Napisano
Kulka na dole pochwy mała i nie jest owalna- niby pasuje do pochwy polskiej. Hak na żabkę wąski- wygląda jak polska, ale albo mi się wydaje, albo jest zbyt nisko przymocowany. Dwie mocujące dławik śruby- powiedzmy, że to niemiecki „tuning”, ale że dodawali kołnierz wlotu przy pochwie … Rzeczywiście dziwoląg i niestety, takiej pochwy nie kojarzę ...
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Lulilu podaj wymiary będzie prościej.Podobne pochwy były w bagnetach wz 1910 produkowanych prawdopodobnie w niemczech dla Serbii
Napisano
Jak już pisałem pochwa do regulaminowego niemieckiego KS-a bardzo przypomina polską pochwę (ma także śrubę ponad hakiem i stopkę w dławiku zamiast mankietu). Zresztą zerknij sam:
http://img255.imageshack.us/img255/9047/pochewki.jpg
To ta z numerem 2

Pozdrawiam,
Piotr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie