sordyl10 Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 Proszę o jakiekolwiek informację na temat tej łyrzeczki i jeżeli to możliwe to proszę ją wydatować.
Zwłoka Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 kolego panzerkris,gwozdzie juz sa w identyfikacji i to juz od dosyc dawna :DDobrze,że sa te łyzeczki ;)Pozdrawiam.Ps.zamieszczam watek gwozdzia".
Catadero Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Początek mojej odpowiedzi też był żartobliwy w formie. Niestety brak ikon uniemożliwia zaakcentowanie.A poszukiwania to nie tylko chodzenie z wykrywaczem i grzebanie w ziemi. Często odkrycie czegoś w szufladzie wiejskiej gospodyni czy szopie gminnego pijaka może być bardziej ekscytujące (i wolne od różnych mundurów czy KOBIDZ'ów) niż ziemne prace ręczne.C.
Catadero Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Łyżeczka, nie ma znaczenia czy do kawy, herbaty, cukru czy dłubania w piaskownicy. Wyrób ZSRR, od około 1960r. do rozpadu imperium. W tym czasie w ZSRR obowiązywało prawo, że towar, na którym nie ma ceny umieszczonej na stałe, nie może być sprzedany. Ponieważ NRD ślepo zapatrzone było w swojego idola-u nich też takie prawo obowiązywało, tylko bardzo restrykcyjne. Ekspedient(ka) za sprzedanie towaru na którym nie ma ceny mógł/mogła nawet trafić do aresztu.C.
woytas Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Wiem kto dostal cos podobnego - caly zestaw na 30 rocznice slubu - tylko, ze 2 lata temu (wyciagniete z szafy ze starych zapasow) - sorry za ot :>Tyfus nie bede sie gniewal :>
tyfus Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 skoro mowa o gospodyniach wiejskich i o tym co jest w szufladzie.....to ja miałem takie duperele" w szufladzie :http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=662997szczególnie datowanie pierwszego jest wielce interesujące i nieco mnie zaskoczyło :)czy z tego powodu mam się zapisać do koła gospodyń ?
panzerkris Napisano 11 Marzec 2010 Napisano 11 Marzec 2010 Nie trzeba byc specjalistą żeby ocenic wartość Twojego szufladowego odkrycia a współczesnej łyżeczki. Kazdą rzecz można sfotografować i wrzucic na forum. Pytanie tylko po co??
sordyl10 Napisano 8 Marzec 2010 Autor Napisano 8 Marzec 2010 Proszę o jakiekolwiek informację na temat tej łyrzeczki i jeżeli to możliwe to proszę ją wydatować.
szczurek_1979 Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 po tych biciach na rączce tej ŁYŻECZKI można wywnioskować że jest to raczej wyrób na pewno po 2 wojnie światowej a te bicia to nic innego jak cena za 1 szt takowego wyrobu czyli w tym przypadku 0 rubli 60 kopiejek... reasumując, ja jako laik datuję ją na lata 1945 do czasów prawie że współczesnych (2000r)... jak nie mam racji to mnie poprawcie...pozdro Szczurek
tyfus Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 szczurek - ochłoń proszę :)jeżeli chcesz coś zasygnalizować - zrób to spokojniejszy sposób.Fakt, faktem - błąd rażący - moderator działu ID, poprawi tytuł.a z moich obserwacji wynika, że kolega sordyl popełnia coraz mniej błędów - i chwała mu za to, bo widać że się stara.-pozdro-
szczurek_1979 Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 a to jak tak to przepraszam najmocniej... mea culpa ;-)
szczurek_1979 Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 stal nierdzewna (nerdz.) a producent nie mam pojęcia na moich domowych sztućcach trochę inne logo producenta ;-)
tyfus Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 tak jak kolega szczurek napisał - wyrób współczesny.z datowaniem zaryzykowałbym nawet okres PRL-u, gdzie takie wyroby były masowo importowane z dawnego ZSRR, do Polski i innych krajów bloku wschodniego.dzisiaj byśmy to określili bazarową tandetą.
panzerkris Napisano 9 Marzec 2010 Napisano 9 Marzec 2010 Catadero ironicznie stwierdziłem. Widac ze fanty z ziemi sie kończą. Nadchodzi era pokazywania i identyfikacji tego co sie ma w szufladzie. A przeciez to nie forum gospodyń wiejskiech.
panzerkris Napisano 8 Marzec 2010 Napisano 8 Marzec 2010 Ja obstawiam na łyzeczke do kawy lub jak kto woli herbaty..Rece opadają. Niedługo gwoździe będą do ID wystawiać.
Pytanie
sordyl10
Proszę o jakiekolwiek informację na temat tej łyrzeczki i jeżeli to możliwe to proszę ją wydatować.
19 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.