Skocz do zawartości
  • 0

łyŻeczka

sordyl10

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
kolego panzerkris,gwozdzie juz sa w identyfikacji i to juz od dosyc dawna :D
Dobrze,że sa te łyzeczki ;)
Pozdrawiam.
Ps.zamieszczam watek gwozdzia".
Napisano
Początek mojej odpowiedzi też był żartobliwy w formie. Niestety brak ikon uniemożliwia zaakcentowanie.

A poszukiwania to nie tylko chodzenie z wykrywaczem i grzebanie w ziemi. Często odkrycie czegoś w szufladzie wiejskiej gospodyni czy szopie gminnego pijaka może być bardziej ekscytujące (i wolne od różnych mundurów czy KOBIDZ'ów) niż ziemne prace ręczne.

C.
Napisano
Łyżeczka, nie ma znaczenia czy do kawy, herbaty, cukru czy dłubania w piaskownicy. Wyrób ZSRR, od około 1960r. do rozpadu imperium. W tym czasie w ZSRR obowiązywało prawo, że towar, na którym nie ma ceny umieszczonej na stałe, nie może być sprzedany. Ponieważ NRD ślepo zapatrzone było w swojego idola-u nich też takie prawo obowiązywało, tylko bardzo restrykcyjne. Ekspedient(ka) za sprzedanie towaru na którym nie ma ceny mógł/mogła nawet trafić do aresztu.

C.
Napisano
Wiem kto dostal cos podobnego - caly zestaw na 30 rocznice slubu - tylko, ze 2 lata temu (wyciagniete z szafy ze starych zapasow) - sorry za ot :>
Tyfus nie bede sie gniewal :>
Napisano
skoro mowa o gospodyniach wiejskich i o tym co jest w szufladzie.....to ja miałem takie duperele" w szufladzie :

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=662997

szczególnie datowanie pierwszego jest wielce interesujące i nieco mnie zaskoczyło :)
czy z tego powodu mam się zapisać do koła gospodyń ?
Napisano
Nie trzeba byc specjalistą żeby ocenic wartość Twojego szufladowego odkrycia a współczesnej łyżeczki. Kazdą rzecz można sfotografować i wrzucic na forum.
Pytanie tylko po co??
Napisano
po tych biciach na rączce tej ŁYŻECZKI można wywnioskować że jest to raczej wyrób na pewno po 2 wojnie światowej a te bicia to nic innego jak cena za 1 szt takowego wyrobu czyli w tym przypadku 0 rubli 60 kopiejek... reasumując, ja jako laik datuję ją na lata 1945 do czasów prawie że współczesnych (2000r)... jak nie mam racji to mnie poprawcie...
pozdro
Szczurek
Napisano
szczurek - ochłoń proszę :)

jeżeli chcesz coś zasygnalizować - zrób to spokojniejszy sposób.
Fakt, faktem - błąd rażący - moderator działu ID, poprawi tytuł.

a z moich obserwacji wynika, że kolega sordyl popełnia coraz mniej błędów - i chwała mu za to, bo widać że się stara.

-pozdro-
Napisano
tak jak kolega szczurek napisał - wyrób współczesny.
z datowaniem zaryzykowałbym nawet okres PRL-u, gdzie takie wyroby były masowo importowane z dawnego ZSRR, do Polski i innych krajów bloku wschodniego.
dzisiaj byśmy to określili bazarową tandetą.
Napisano
Catadero ironicznie stwierdziłem.
Widac ze fanty z ziemi sie kończą. Nadchodzi era pokazywania i identyfikacji tego co sie ma w szufladzie.
A przeciez to nie forum gospodyń wiejskiech.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie