Jump to content

ciekawe odznaki

Recommended Posts

No to dałem ciała z lekka i się pospieszyłem.
Data rocznicowa dotyczy właściwie 3 pułków piechoty: 27go, 69go i 138go. Wszystkie sformowano 6 grudnia 1703go roku i 200 lat potem obchodziły rocznicę. Sztandaru z rewersu nie znalazłem ale poszedłem za tropem nagród widocznych na żetonie: Krzyż św. Jerzego i wstęga a Otliczije". O ile wstęgę nosiły wszystkie o tyle Krzyżem uhonorowane były tylko 69ty i 138my więc Witebski odpada!
Jeśli to co widzę na tarczy herbowej na awersie to postać wpisana w koronę trzymająca miecz to herb odnosi się do miasta Riazań i chodzi tu o
69ty Riazański Pułk Piechoty stacjonujący w Lublinie.

Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.
Hubert

Zgadza się...tylko nie wiadomo dlaczego jako datę jubileuszową uznano 1908 czyli 205 lat istnienia Pułku a nie 1903 widniejący na awersie.
Poza tym herbem Narwy są dwie ryby, szabla i miecz więc nie wiem co miałby symbolizować herb na żetonie.
H.

Tak a poza tym Narwski w Polsce chyba nie '' gościł '' , a w czasie I W.Ś stacjonował bodaj w Smoleńsku.
Wrzuciłem go po to , żeby o nim nie zapomnieć--data sformowania w końcu się zgadza.
Szkoda , że Tominiew nie doczyścił lepiej herbu lub nie dał dobrego makro--łatwiej byłoby coś dopasować.

pozdro-EMPAI

To z pewnością jest 69 riazański z Lublina.
http://www.history-ryazan.ru/node/1840
Pułk w 1915r. w ramach 12 armii osłaniał odwrót wojsk rosyjskich z rejonu Warszawy.
Na rosyjskiej stronie o sztandarach rosyjskiej armii zapisek,iż na sztandarze uwidoczniony był wizerunek krzyża św.Jerzego.

Недавно рязанский историк и краевед Л.В. Димперан обнаружил жетон 69 пехотного рязанского полка, изготовленный к его юбилею и пока нигде не описанный. Жетон сделан из бронзы и представляет собой рельефное изображение полкового герба образца 1730 г.

На оборотной стороне поверх рельефного изображения двух скрещенных знамен и лавровых ветвей, соединенных лентой, помещены два овальных медальона с вензелями императоров Петра I и Николая II под коронами. Между медальонами помещены юбилейные даты: «1703-1903». На развевающихся концах ленты надписи: «69 пех.» и «Рязань». Размеры жетона 40 мм на 25 мм. (Рис. 5).

69-й Рязанский пехотный полк
Полк имел Георгиевское знамя за Каре 1855.
69-ty Riazański pułk piechoty
Pułk miał sztandar georgijewski za Kare 1855
/zdobycie twierdzy tureckiej Kare/

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information