matthew Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Byc może ieder" czyli dolny.Dolny Bogacz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Graudenz 18 Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 dzięki :) już wszystko wiem.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Le Chiffre Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 mam pytanie, co oznacza skrót B.W. na mapach niemieckich? Czyżby chodziło o stróżówke? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seeker Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 Często spotykany przy przejadach kolejowych. Budka dróżnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Le Chiffre Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 czyli taka budka mogła stac przy bródach na rzekach? Bo akurat, po obu stronach rzeki jest napis B.W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seeker Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 A jesteś pewien, że to rzeka? Ewentualnie może równolegle do niej na mapie są tory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Le Chiffre Napisano 19 Maj 2010 Share Napisano 19 Maj 2010 nigdy tam nie było, ani nie miało prawa byc. Są to tereny wybitnie podmokłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzeb Napisano 20 Maj 2010 Share Napisano 20 Maj 2010 ftp://mapy.ziomal.org/mapy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seeker Napisano 20 Maj 2010 Share Napisano 20 Maj 2010 A może to nie jest BW tylko DW? Wówczas pasowałoby do strażnicy na tamie, grobli itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Atterdag Napisano 20 Maj 2010 Share Napisano 20 Maj 2010 Tyfus: Dobrze określone. Teren wykropkowany to puścizna, najprawdopodobniej rzeczywiście torfowisko. Kwadracik oznacza wyrobisko torfowe = torfiankę. Popularna sprawa w rejonach gdzie kopano torf dla celów nawozowych i opałowych. Po kilkudziesięciu latach takie częściowo wypłycone wyrobiska stanowią zarośniętą, zdradliwą czeluść - nie raz natykałem sie na takowe w robocie.Zarówno Burgwall jak i Schanze i Schweden Schanze to najczęściej grodziska średniowieczne i wcześniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubisz99 Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 Mam pytanie trochę z innej beczki, ale nie chcę tworzyć nowego tematu.Czy wie ktoś w jakim układzie współrzędnych są messtischblatty? Chciałbym je wprowadzić do programu GIS.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 A nie chodzi Ci o odwzorowanie przypadkiem....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otrong Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 układ współrzędnych jest dokładnie taki sam na każdej mapie :-) dla całego świata (niezależnie od mapy)Nigdy nie probowałem programu GIS, ale mogę polecić OziExplorer, współrzędne najlepiej pobrać z geoportal.pl i skalibrować z mapami, najlepsze do tego celu są 1:25000. Na niektórych stronach często znajdują się nawet pliki do kalibrowania tych map co często ogranicza pracę do skopiowania i wklejenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
otrong Napisano 9 Listopad 2010 Share Napisano 9 Listopad 2010 może jak już temat odświeżony to i ja zadam pytanie.Co oznacza na mapach Holzabl." - jest tego dość dużo, przeważnie nad jeziorami. Już raz o to pytałem, ale jakoś tak temat odpłynął bez odzewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaczka Napisano 10 Listopad 2010 Share Napisano 10 Listopad 2010 Kubisz - pod linkiem opis.Map Datum to : Potsdam Rauenberg DHDN ( z podziałem na strefy)http://www.topmap.pl/gps.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bujaniec66 Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 witam podepne sie pod temat interesują mnie oznaczenia zmapy niemieckiej pochodzącej z 1899 -einzelhofe (3 kropki)-Gut,Schok (pół gwiazdy Dawida z chorągiewką na szczycie)-Vorw (pół gwiazdy Dawida )- forstfs -wasserm (cała gwiazda Dawida Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bujaniec66 Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 i jeszcze -wirtshs pochylona chorągiewka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 najlepiej zrób fotki i je wrzuć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bujaniec66 Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 ok to z legendy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bujaniec66 Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 jeszcze raz bo nie dodało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 3 kropki - kopce (ale jakie?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 gwiazda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 turbina (?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 karczma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bujaniec66 Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 dodaje zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.