Le Chiffre Napisano 18 Maj 2010 Napisano 18 Maj 2010 mam pytanie, co oznacza skrót B.W. na mapach niemieckich? Czyżby chodziło o stróżówke?
seeker Napisano 19 Maj 2010 Napisano 19 Maj 2010 Często spotykany przy przejadach kolejowych. Budka dróżnika.
Le Chiffre Napisano 19 Maj 2010 Napisano 19 Maj 2010 czyli taka budka mogła stac przy bródach na rzekach? Bo akurat, po obu stronach rzeki jest napis B.W.
seeker Napisano 19 Maj 2010 Napisano 19 Maj 2010 A jesteś pewien, że to rzeka? Ewentualnie może równolegle do niej na mapie są tory?
Le Chiffre Napisano 19 Maj 2010 Napisano 19 Maj 2010 nigdy tam nie było, ani nie miało prawa byc. Są to tereny wybitnie podmokłe.
seeker Napisano 20 Maj 2010 Napisano 20 Maj 2010 A może to nie jest BW tylko DW? Wówczas pasowałoby do strażnicy na tamie, grobli itp.
Atterdag Napisano 20 Maj 2010 Napisano 20 Maj 2010 Tyfus: Dobrze określone. Teren wykropkowany to puścizna, najprawdopodobniej rzeczywiście torfowisko. Kwadracik oznacza wyrobisko torfowe = torfiankę. Popularna sprawa w rejonach gdzie kopano torf dla celów nawozowych i opałowych. Po kilkudziesięciu latach takie częściowo wypłycone wyrobiska stanowią zarośniętą, zdradliwą czeluść - nie raz natykałem sie na takowe w robocie.Zarówno Burgwall jak i Schanze i Schweden Schanze to najczęściej grodziska średniowieczne i wcześniejsze.
kubisz99 Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 Mam pytanie trochę z innej beczki, ale nie chcę tworzyć nowego tematu.Czy wie ktoś w jakim układzie współrzędnych są messtischblatty? Chciałbym je wprowadzić do programu GIS.Pozdrawiam
kapuchy Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 A nie chodzi Ci o odwzorowanie przypadkiem....?
otrong Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 układ współrzędnych jest dokładnie taki sam na każdej mapie :-) dla całego świata (niezależnie od mapy)Nigdy nie probowałem programu GIS, ale mogę polecić OziExplorer, współrzędne najlepiej pobrać z geoportal.pl i skalibrować z mapami, najlepsze do tego celu są 1:25000. Na niektórych stronach często znajdują się nawet pliki do kalibrowania tych map co często ogranicza pracę do skopiowania i wklejenia.
otrong Napisano 9 Listopad 2010 Napisano 9 Listopad 2010 może jak już temat odświeżony to i ja zadam pytanie.Co oznacza na mapach Holzabl." - jest tego dość dużo, przeważnie nad jeziorami. Już raz o to pytałem, ale jakoś tak temat odpłynął bez odzewu.
kaczka Napisano 10 Listopad 2010 Napisano 10 Listopad 2010 Kubisz - pod linkiem opis.Map Datum to : Potsdam Rauenberg DHDN ( z podziałem na strefy)http://www.topmap.pl/gps.htm
bujaniec66 Napisano 29 Listopad 2011 Napisano 29 Listopad 2011 witam podepne sie pod temat interesują mnie oznaczenia zmapy niemieckiej pochodzącej z 1899 -einzelhofe (3 kropki)-Gut,Schok (pół gwiazdy Dawida z chorągiewką na szczycie)-Vorw (pół gwiazdy Dawida )- forstfs -wasserm (cała gwiazda Dawida
bujaniec66 Napisano 29 Listopad 2011 Napisano 29 Listopad 2011 i jeszcze -wirtshs pochylona chorągiewka
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.