su7791 Napisano 28 Marzec 2010 Share Napisano 28 Marzec 2010 Możliwe,do początku XXw w okolicy wylewała pewna rzeka :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 29 Marzec 2010 Share Napisano 29 Marzec 2010 po pierwsze widać iż to teren podmokły przez środek biegnie droga przez nią przechodzą 3 cieki wodne - oznaczone znakami > < przy drodze. w fórnej części droga wchodzi w wykop - czyli teren się podnosi.Na lewo od drogi kropki zaznaczone są ścieżki - jedna biegnie u podnóża skarpy w górnej części mapy co zaś do samego obiektu - coś wokół czegoś w terenie wyraźnie wyznaczono granice - co to mogło być? duży kamień? kapliczka? na pewno nie żadne zabudowania itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 30 Marzec 2010 Share Napisano 30 Marzec 2010 Powitać :)Udało mi się wyrwać w to miejsce na mapie,zgodnie z obietnicą zapodaję zdjęcia.Jest tom coś w rodzaju podstawy,po rogach znajdują się kontowniki(upalone)Podstawa znajduje się w młodniku(?),który zajmuje powierzchnię około 30x60m.Po środku podstawy są wbetonowane druty o śr.ok 12mm w kształcie litery U",które wystają ok 5cm-nie widwć tego na zdjęciach(robione aparatem z telefonu)Może to była jakaś ambona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 30 Marzec 2010 Share Napisano 30 Marzec 2010 szopa jakas? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
carabus Napisano 30 Marzec 2010 Share Napisano 30 Marzec 2010 poszukaj może jakiegoś starego leśnika - może coś wie. Skłaniałbym się do jakiejś konstrukcji geodezyjnej - jak masz całą mapę przyłóż linijkę i zatocz koło - może gdzieś w linii prostej będzie coś podobnego lub jakiś punkt przeciwpożarowy? obserwacyjny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba_70 Napisano 30 Marzec 2010 Share Napisano 30 Marzec 2010 A nie byla to przypadkiem dostrzegalnia przeciwpozarowa? Troche za solidne te fundamenty jak na szope...pozdrawiam http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:0904_DPP_NT_GPiaskowa_ZPL.JPG&filetimestamp=20090416203015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Carabus nic podobnego nie widzę w okolicy.Może Woytas ma rację,skoro szkółka to może faktycznie szopka na narzędzia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapuchy Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 szopka na takim fundamencie, przy takiej niewielkiej rozpiętości? Jak dla mnie ewidentnie podstawa jakiegoś masztu, konstrukcji wieżowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kusmanek Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Jak na dostrzegalnię p. poż. to teren trochę za płaski. Takie stawia się raczej na wzgórzach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Na wieżę p.poż to chyba za mała ta podstawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERWIN Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 A to nie jest przypadkiem podstawa słupa kratownicowego lini wysokiego napięcia? Ucięte kątowniki na rogach podstawy przemawiają za takim jej przeznaczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 jak jest jeden to powinny byc slady po innych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
su7791 Napisano 31 Marzec 2010 Share Napisano 31 Marzec 2010 Chyba nie dojdziemy :)Proponuję zakończyć temat.Dzięki za wszystko:)Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hipek999 Napisano 4 Kwiecień 2010 Share Napisano 4 Kwiecień 2010 Witajcie nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj.Więc tak, posiadam mapę z 1934r mojej miejscowości na której widnieją kółeczka z liczbą" pokazane na załączonym zdjęciu.interesują mnie ich znaczenia.Jak widać są same kółeczka" i kółeczka" z trójkątem w środku.Pokazałem na przykładzie miejsce oznaczone kółeczkiem z trójkątem oznaczonym liczbą 13 na mapie z 1934 jak i na mapie google. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 4 Kwiecień 2010 Share Napisano 4 Kwiecień 2010 te trójkąciki, to pozioma osnowa geodezyjna, czyli punkty geodezyjne.ktoś kółeczkami je zaznaczył (lub tak zostały wydrukowane) - obok numer punktu geodezyjnego zgodny z katalogiem.jeżeli jest samo kółeczko z numerem, to może być punkt pomocniczy.tego typu mapy służyły głównie geodetom i topografom w opracowaniu map - wiedzieli gdzie są punkty geodezyjne, lub do aktualizacji sieci geodezyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikpok44 Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 ja również korzystając z okazji chciałem zapytac co to może oznaczać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 Burg - warownia,gród,grodowy,grodzki,kasztelWall - grobla,tama,wałjuż rozumiesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikpok44 Napisano 27 Kwiecień 2010 Share Napisano 27 Kwiecień 2010 to w" dziwne, ja odczytałem jako m". Pozdrawiam i dziękuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grze Napisano 28 Kwiecień 2010 Share Napisano 28 Kwiecień 2010 Wie może ktoś jakie faktycznie wymiary ma prostokąt mapy z lazarusa?link:http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/3felmeres.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Widar Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 od bardzo niedawna jestem na tym forum od niedawna odkrywcą ale od dawna biegam na orientacje i na każdej mapie do takich imprez takie kropeczki oznaczają - suchy rów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 Widar - jakie kropeczki ?mapy na orientacje to zupełnie coś innego - inny kaliber i dokładność, przedstawienie szczegółów - nie porównuj map na orientację z normalną mapą :)-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 jeżeli masz na myśli te kropeczki", które zaznaczyłem - to na normalnej mapie topograficznej, oznacza granicę użytku-pozdro- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pikpok44 Napisano 16 Maj 2010 Share Napisano 16 Maj 2010 jest kilka w okolicy moze to coś pomoże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmf1 Napisano 17 Maj 2010 Share Napisano 17 Maj 2010 Oglądałem kilka takich miejsc w moich okolicach. Wszystkie one są w strategicznych lokalizacjach np widła rzek. Są to na pewno grodziska średniowieczne wg mnie o charakterze właśnie strażnic, warowni. W każdym razie do omijania szeroookim łukiem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Graudenz 18 Napisano 18 Maj 2010 Share Napisano 18 Maj 2010 Jest ktoś w stanie powiedzieć na temat skrótu NDR.Bogacz zapewne nazwa własna a ten przedziwny skrót?Wycinek pochodzi z Messtischblatt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.