Skocz do zawartości

Kultura wypowiedzi na forum

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

co do Allegro hits to czasami wystawiający aukcje sami nie mają pojęcia o przedmiotach,opisują je w sposób nieświadomy a dla nas śmieszny,ja podchodzę do tego z dystansem,na jednych rzeczach znam się doskonale a na drugich wcale i nie chodzi mi tu tylko o przedmioty związane z naszym hobby,tylko tak ogólnie,ja znam się na medycynie za to nie znam się np. na filologii załóżmy polskiej i np. na dokładnej fizyce,budowie różnych maszyn.Pewnie gdybym te rzeczy wstawiał też bym je nie profesjonalnie nazwał i opisał.pozdro

• Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jak użytkownicy cafe allegro założą wątek Odkrywca Great Hits,to będzie nam miło ?"

Jesli beda wykazywac ewidentne bzdury i ewidentnych oszustow to czemu mialo by byc niemilo ?
Ja mysle ze to w obie strony jest pozytecznie i tak powinno zostac.

Krecik wiesz dobrze dlaczego rozpoczolem ten temat...
Nie chce w zaden sposob zaostrzac zasad na forum - chcialbym tylko wypracowac wspolnie cos czego bedziemy przestrzegac a ignorowac rzeczy ktorych na forum niechcemy.

Wiem Woytas , wiem... ;)
Tylko to walka z wiatrakami.
Chwała Ci za to że podniosłeś temat - tylko czy któryś z Kolegów ma sensowny plan dający choć minimalne szanse powodzenia ?
Póki co padają same ogólniki. Ja sam nie wiem w którym kierunku powinniśmy iść - by nie zatonąć.
To ,że należy już dziś o tym rozprawiać - nie ulega wątpliwości...

konkret
proponuję, że nie chcemy (Woytas rozłącznie):
- błędnych ortograficznie tytułów wątków...
- małych nieczytelnych fotografii - na ID
- wątków na ID z adnotacją - a fotkę dam jutro", sory ale komórką robiłem"...

Moim zdaniem największym zagrożeniem są osoby które stąd wyleciały... Są naturalnie wyjątki - bana można dostać w kilka minut , i później żałować że daliśmy się wkręcić.
Ale osoby notorycznie i z premedytacją łamiące regulamin powracają pod innym nickiem i wtedy dopiero dają popalić.
Ich urażone ego przekłada się zazwyczaj na nienawiść do Modów , innych użytkowników i całego świata...
Zanim taki delikwent zostanie wyłapany zdąży namieszać...
Może ktoś ma patent jak to zjawisko ograniczyć ?

IP-większość z nas loguje się w domu albo w pracy.
Kawiarenek coraz mniej , logowanie się u kolegów to już pewien kłopot :)
Niestety 90% netu w kablówce pracuje na jednym IP.
No i hot spoty.
A więc rozwiązanie nie jest doskonałe ale zawsze to jakiś początek....

I co? Naprawiamy świat... Przecież tego się nie da zrobić.A gdyby się prawie udało w co i tak wszyscy nie wierzą,to było by nudno,bardzo nudno.Traktujmy to jak jakiś folklor,bardziej na wesoło.Aaa,i proszę zajrzeć na identyfikację i napisać mi coś o tej mojej monetce.Pozdrawiam.

Forum nie jest takie złe, traktuję je z pewna rezerwą i przymrużeniem oka, ale udziela się na nim wiele osób, które w swoich dziedzinach są dla mnie autorytetami. Mają wiedzę, na którą pracowali latami i zdrowy dystans do samych siebie i innych.
Zniosę od biedy prośby o id gwoździa", sam kiedyś zaczynałem, chociaż trzeba przyznać, że młodzi Odkrywcy są od nas dziadków o wiele bardziej leniwi i chytrzy - nie chce im się samodzielnie zdobywać wiedzy i żałują pieniędzy na książki. Sam internet to nie wszystko, moim zdaniem, ale ja nie jestem dzieckiem neostrady", więc może się nie znam...
Nie trawię za to 3 kategorii Forumowiczów:
1) Fanciarzy-handlarzy" - osobników namiętnie używających słowa fant" i frazy ile to jest warte?".
2) Dyplomowanych dysortografów i dyslektyków" - osobników kaleczących w sposób brutalny język polski, zasłaniających się zaświadczeniem od logopedy, psychologa, neurologa, pedagoga z gimnazjumj itp. Za moich czasów w podstawówce była dla takich inwalidów językowych" ośla ławka i zajęcia wyrównawcze - i jakoś wszyscy, prędzej czy później, dorównywali do normy. No, ale wtedy jeszcze bycie kiepskim uczniem było powodem do wstydu, teraz dzieci neostrady" poznają na czatach, naszych-klasach, gadulcach itp. takich samych jak oni elektronicznych przyjaciół, a w grupie gamoni nie wstyd już być gamoniem.
3) Nawiedzonych ideologów politycznych" - osobników, którzy Forum traktują jako tubę do wyrażania swoich politycznych poglądów, w każdym wątku widząc okazję do zamanifestowania poparcia dla określonego nurtu lub wyrażenia krytyki pogladów niezgodnych z jego jedynie słusznym światopoglądem. Osobnicy ci są absolutnie niereformowalni, wszelka dyskusja z nimi jest daremna, ich poglądy są jedynie słuszne i prawdziwe, każdy, kto się z nimi nie zgadza to osoba gorsza od niego intelektualnie, moralnie, klasowo, natomiast każdy atak na politycznego ideologa" jest przez niego interpretowany jako spisek wrogich sił politycznych, których agentura działa na Forum. Generalnie osobnicy na granicy paranoi lub nerwicy maniakalnej, połączonej z manią prześladowczą.

Panowie wiosna już puka do drzwi,a Wam się na niezdrowe żale zebrało.Forum będzie się zmieniać razem z udzielaniem się na forum młodego pokolenia,często ludzi nie wychowanych na książkach,opowieściach dziadków tylko wykształconych na internecie i grach komputerowych,do tego leniwych i rozpieszczonych jak zauważył kol danieloff.
Rozmiękczonych dobrobytem kapitalizmu:)
Macie pretensje o pierdoły na ID,ale trzeba wziąć pod uwagę że to już nie taka prosta sprawa znaleźć coś ciekawego jak za waszych czasów stare dziadki:),za parę lat nawet łuski od szpagina będą pewnie rarytasem i z braku laku będzie się wystawiać byle kawałek złomu.
Pozdro i Idźcie do lasu,choćby na spacer bo jak rzecze Tony-nadchodzi nowa era:)

Doskonale to ująłeś, Danieloff.
Moim zdaniem wobec fanciarzy-handlarzy" oraz awiedzonych ideologów politycznych" trzeba zastosować ostracyzm, po prostu ich ignorować (czasem niełatwe zadanie), bo wszelka dyskusja to woda na ich młyn, a są to w większości samonakręcające się swoimi słowami maszynki.
A co do dyplomowanych dyslektyków i dysortografów" (za czasów mojej młodości zwanych po prostu leniami i nieukami) - wymusić na nich, też pod rygorem zastosowania ostracyzmu,zadanie sobie odrobiny trudu i sprawdzenia poprawności ortograficzno stylistycznej swoich, czasem interesujących,wypowiedzi.
PS. Mnie irytuje jeszcze jeden gatunek: ojownicy", pogrążeni w nieutulonym żalu, że wojna obeszła się z nimi tak okrutnie i zakończyła się zanim zdążyli przyjść na świat, pomiędzy ciepłym posiłkiem i spaniem w wygodnym łóżeczku tkwiący w partyzantce" i oceniający ludzi i realia tamtych czasów.

Ciekawe ,jeśli szala tych trzech niestrawnych forumowych kategorii przechyli się na ich korzyść i zaleją nas ci dziwni ,fanatyczni i inteligentni inaczej .I to oni zaczną przypinać łatki .Co wtedy ? Ale z drugiej strony świat ładu ,porządku i normalności na dłuższą metę musi być strasznie nudny .Jestem cholerykiem a sarkazm wprost wylewa mi się z ust ,czasami w przypływie jakiś chorych swoich wizji pieprzę jak potłuczony .Czy według was jestem normalny ?Pytam bo jak czytam takie oceny to zaczynam się bać (jak wielu ) do której grupy mnie podczepią .Pozdro...

No nie mów, że sie tym przejąłeś?:-)
Odpowiadając na Twoje pytanie: Ciekawe ,jeśli szala tych trzech niestrawnych forumowych kategorii przechyli się na ich korzyść i zaleją nas ci dziwni ,fanatyczni i inteligentni inaczej .I to oni zaczną przypinać łatki .Co wtedy?".
Nic, przecież obecność na Forum nie jest obowiązkowa i jak przestanie mi sie podobać, to zaprzestanę odwiedzin tej strony. Bez Forum Odkrywcy też da się żyć i nadal można być poszukiwaczem:-)
No i zgadzam się z Tobą, że całkowicie normalni osobnicy są nudni. Tylko, że niektórzy iepozytywnie zakręceni" bywają na dłuższy czas męczący dla innych.

Nie przejąłem się, ale mnie to trochę zastanowiło .Fakt można nie odwiedzać tego forum ,jednak życie było by wtedy nudne .Przecież nie ma nic bardziej porywającego i wciągającego , od jakiejś (nawet małej) awanturki na forum . Nieprawdaż ? A do tego potrzebni są specjaliści i to czasami nawet przez dwa S .I nie wywodzą się oni niestety z grota tych poprawnych ideologicznie .Są oni krwią tego forum ,Więc jeśli już musimy ją czasem upuścić to czyńmy to z głową.Tak aby obniżając ciśnienie nie wykrwawić pacjenta .Pozdro...

Każde forum internetowe jest do siebie podobne i pomimo, że jest ich mnóstwo i zajmują się przeróżnymi tematami. Dzieje się tak bo ludzie wszędzie są tacy sami i w jednakowy sposób wyrażają swoje poglądy i emocje.
Tak naprawdę o tym jak dzieje się na forum decydują moderatorzy. Często bywa tak, że tworzą zwartą grupę kumpli i niepostrzeżenie przekształcają forum w towarzystwo wzajemnej adoracji i cenzurują wypowiedzi jego uczestnikom z punku widzenia nie netykiety ale swoich poglądów.
Na takim forum popiera się swoich" a toleruje lub nie innych użytkowników, którzy prezentują inne poglądy te lubiane".
Nie twierdzę, że tak jest tutaj bo piszę o zasadach ogólnych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie