Skocz do zawartości

Kultura wypowiedzi na forum

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 158
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
To znak naszych czasów Panowie...
Kiedy męcze syna by coś wartościowego przeczytał - słysze : tato , przecież wszystko jest w necie..."
No ja wiem...takim cymbałem to jeszcze nie jestem - ale cóż jak nie książki potrafi rozwinąć wyobraźnie , słownictwo etc. etc.

Może jak w szkole delikatnie zwracać uwagę np y gamoniu jak piszesz" albo coś w podobie... A na poważnie to nie wnerwia mnie tyle pisownia i ort. co brak wiedzy tej nawet szczątkowej... elementarnej. Moja córcia w wieku 9 lat wie więcej niż niektórzy na tym forum. Ale za to jakie nicki! Przykładów można zobaczyć codziennie wiele na ID. Kuchnia może powinni wprowadzić jakieś egzaminy na posiadanie wykrywki. Może krótki egzamin po rejestracji;) Kilka szybkich pytań z podstaw wiedzy, i jak nie ban;)
Zróbcie coś najpierw z tymi nickami, bo to pierwsze co rzuca się w oczy przeglądającemu forum. same Von Dupensztajn jakieś Wonchocken, Pirdziochowitz, osttabunen, schajserjeager i inni równie ciekawi.
Ps Nie wszystkie bo są niektóre śmieszne i przekorne i neutralne. Muszą się cieszyć niemiaszki czytając jak nasi forumowi utrwalacze niemieckich nazw polskich miejscowości robią im dobrze...

martian Twój ostatni wpis rozśmieszył mnie ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu :-) a co racja to racja... dość takich głupawych nicków w stylu klapen zi dupen bitte... jeszcze z von z przodu... widocznie młodym użyszkodnikom brakuje pozytywnych wzorców z historii Polski... zmieńmy to... i piszę to nie tylko do moderatorów ale i do nas wszystkich...

Takie rangi już są:

nicpoń - nic po nim (nic z niego nie będzie)

urwipołeć - zrywacz połci słoniny (okazjonalnie wykorzystujący ID na aukcji)
rzezimieszek - obcinający sakiewki - (notorycznie wykorzystujący ID na aukcji)
gawędziarz - troll
aspirant - (coś wie - może z niego będą ludzie)
wiedźmin - (mający wiedzę)
rozbójnik - (sporadycznie wdający się w utarczki słowne)
harcownik - (notorycznie wdający się w utarczki słowne)
Dyndalski - (kłopoty z pisownią)

Wydaje mi się, że apele o kulturę na forum i ogólnie są na pewno potrzebne ale chyba bezskuteczne.
Ludzie zgromadzeni w jakiejkolwiek zbiorowości reprezentują często skrajne poglądy i stąd nie trudno o iskrzenie" w dyskusjach.
Kultura zachowań i wypowiedzi jest potrzebna ale popatrzcie co dzieje się na ulicach - powszechne chamstwo. A forum to właśnie taka ulica" i to w dodatku taka, w której każdy pozostaje anonimowy.

...a w Ameryce biją murzynów...

nie o ulicy a o Tym Forum - mówimy...

przez ponad 2000 lat - rozwijała się sztuka - kultura - dyskusji... i nie akie" problemy dyskutowano...
są zasady ułatwiające... tylko - trzeba chcieć je stosować...

Cytata z przedwczoraj - wrażenia Wiedźmina:
... strach na cokolwiek kulturalnie zwrócić uwagę, bo od razu można spotkać się z odpowiedzią na takim (negatywnie - mój przypis) poziomie. W ten sposób osoby posiadające większą wiedzę nie chcą się nią dzielić z innymi, bo po co maja być opluwani...

A ja myślę , że w kwestii ID zdecydowanie panowie przesadzacie.
To , że najczęściej cierpliwie są identyfikowane wszelkie '' śmieci '' ( z waszego punktu widzenia ) to jeden z większych plusów naszego forum.
Pamiętajmy , że dla większości początkujących każda pierwsza łuska czy guzik jest ogromnym przeżyciem i odkryciem.
Dopiero po pewnym czasie n-ty groszek czy kulka szrapnelowa będą przez nich kwitowane wyłącznie wzruszeniem ramion , a na razie '' zaśmiecają '' forum.
Myślę , że Wy starzy wyjadacze tej branży powinniście mieć więcej cierpliwości i przede wszystkim pokory...Inna sprawa , że lenistwo i niechęć do jakiegokolwiek wysiłku jest wręcz porażająca ostatnimi czasy...I to dotyczy głównie początkujących użytkowników.
Pierdółki identyfikowane na forum są często początkiem fascynujących wycieczek w necie.Pamiętam jak kiedyś uczestniczyłem w ID fragmentu pewnej butelki.Moją propozycją była butelka od piwa , propozycją kolegi specjalisty ( naprawde moim zdaniem jednego z kilku na tym forum o ogromnej wiedzy ) była butelka po lekarstwach. Spór nie został rozstrzygnięty ale ja spędziłem wiele fascynujących godzin w necie tylko po to by odpowiedzieć sobie na nieistotne dla wielu pytanie , czy stare butelki od piwa były sygnowne na denku....:D
Powiecie , że zajmuję się pierdołami i tracę na to czas ?
Nieprawda--przy okazji dowiedziałem się paru ciekawych rzeczy i znalazłem parę ciekawych stron.
Nigdy nie wiadomo czy młody , początkujący nie pójdzie jakimś tropem i z nieistotnej i głupiej dla Was ID nie stworzy jakiejś ciekawej niszy w której stanie się za czas jakiś wysokiej klasy specjalistą.....

I na koniec ( bo za bardzo się rozpisałem :)) mała refleksja....
Chodzę z wykrywką od ponad 10 lat ( na forum o wiele krócej i mało aktywnie ) , znalazłem sporo ciekawych rzeczy ale ciągle mnie cieszy '' głupia '' carska plomba.I nie moge zasnąć dopóki się nie dowiem co też jest napisane na niej tymi małymi śmiesznymi literkami...A może to ja głupi jakiś jestem , że się nie zajmuję poważnymi karabinami i czołgami tylko jakimiś '' śmieciami '' ? Muszę to przemyśleć....

Pozdrawiam--EMPAI

Sir kopijnik2 ulica" to tylko alegoria, którą się posłużyłem...
a ja - odpisałem, że To Forum - to nie jest aka ulica"...

ba nawet - wątek ten został założony - by taką ulicą Forum nie było...
________
w kontekście Sir - właśnie zjadłem bryndzę...:)

cytat z Kopiego:
przez ponad 2000 lat - rozwijała się sztuka - kultura - dyskusji... i nie akie" problemy dyskutowano...
są zasady ułatwiające... tylko - trzeba chcieć je stosować...

Mysle, da sie wszystko zrobic. Panowie badzmy elita poszukiwaczy. Na forum panuje powszechne potepienie kopania na grobach, stanowiskach archeo, wszelich zabaw z rozrywkami etc.

A jeszcze słówko w kwestii wycen na forum.
Tu jestem zdecydowanym ortodoksem---uważam , że nasze forum winno pozostać wyłącznie hobbistycznym.
Jeżeli ktoś ma ochotę coś komuś wycenić powinien to zrobić na priv.
Żebracze prośby w stylu '' ale ile można za to dostać ? '' powinny być solidarnie ignorowane przez wszystkich...
I tyle...
Inaczej ściągniemy masę handlarzy i cwaniaczków i stworzymy im rynek...

Zastanawiam się,czy sztandarowy wątek na głównym Allegro Great Hits,nie jest przypadkiem zachętą do wyśmiewania się publicznie z potknięć innych.
Jak użytkownicy cafe allegro założą wątek Odkrywca Great Hits,to będzie nam miło ?

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie