Skocz do zawartości
  • 0

Nakrętka (?)

michal1514

Pytanie

Napisano

Witam ! Wyskoczyło mi to kiedyś w okopie, niestety nie moge zrzucić zdjęcia bo jakiś problem z kompem mam, zrobiłem taki rysunek. Otóż te w malutkie kułeczka to dziurki, rysunek po prawej to profil tej nakrętki, jest na nim gwint tak jak i w środku nakrętki. Moje pierwsze skojarzenie było takie, że jest to nakrętka z granatu trzonkowego ( ta co jest a dole ) ale jest chyba za duża ? ( 3,5 cm ) jak myślicie co to może być ?

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Masz gdzies zdjecie tego hanta gdzie widac ta zakretke ?
Troche by to było dziwne, okopy sa II wojenne, wiec skad I wojenny hant ? pozatym dziwie sie, ze tam cos wyszlo...okopy czesane od 10 lat ;d
Napisano

Witam ! Wyskoczyło mi to kiedyś w okopie, niestety nie moge zrzucić zdjęcia bo jakiś problem z kompem mam, zrobiłem taki rysunek. Otóż te w malutkie kułeczka to dziurki, rysunek po prawej to profil tej nakrętki, jest na nim gwint tak jak i w środku nakrętki. Moje pierwsze skojarzenie było takie, że jest to nakrętka z granatu trzonkowego ( ta co jest a dole ) ale jest chyba za duża ? ( 3,5 cm ) jak myślicie co to może być ?

Napisano

Jakoby iż :) łuska została znaleziona w tym samym okopie obok nakrętki to zamiescze jej zdjęcia w tym wątku coby nowego nie zakładać. Proszę o ID.

Wymiary:
długość : 5,5 cm
szarokość na spodzie : 1,1 cm

Napisano
Po wystrzeleniu naboju brało się pustą łuskę i ponownie umieszczano w niej spłonkę,ładunek prochowy i pocisk,można tak było zrobić około 4 razy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie