carabus Napisano 6 Luty 2010 Autor Napisano 6 Luty 2010 http://www.wiadomosci24.pl/artykul/ue_zadecydowala_slimak_to_ryba_ladowa_124754.htmlNie mięczak, lecz ryba. Pospolity ślimak winniczek został zaliczony do kategorii ryb lądowych. Na wniosek Francuzów zrobiła to Komisja Europejska. Polscy zbieracze ślimaków, naukowcy i nauczyciele są zdziwieni.Ślimak / Fot. Dziennik Bałtycki- To kompletny absurd - komentuje Zbigniew Błaszkowski, dyrektor Szkoły Podstawowej w Niezabyszewie pod Bytowem.Urzędników to nawet bawi. - Nawet bardzo, ale byłem też mocno zaskoczony, gdy dotarła do mnie ta informacja. Pierwsze słyszę, że ślimaki to ryby - mówi Ryszard Klonowski, inspektor Starostwa Powiatowego w Bytowie.Komisja zmieniła w dokumentach klasyfikację gatunkową ślimaka, bo dzięki temu Francuzi mogą dotować hodowle ślimaków, tak jak w pozostałych krajach dotuje się rybołówstwo. W Polsce pozyskiwaniem winniczków zajmuje się ok. 10 tysięcy osób. Wytrawni zbieracze potrafią w ciągu godziny zebrać nawet 15 kilogramów. W województwie pomorskim zezwolenia wydaje Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska w Gdańsku.- Jako ichtiolog nigdy nie spotkałem się z rybami lądowymi - komentuje Tomasz Wandzel z RDOŚ.Zapis Komisji Europejskiej wpisuje się w szereg podobnych absurdów. Na przykład na wniosek Portugalii marchewkę zaliczono do owoców.
kapuchy Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 Wiecie dlaczego terroryści nie podejmą ataków na Europę...?Bo takimi idiotyzmami Europa sama się wykończy o wiele szybciej i skuteczniej... :]
kapuchy Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 No Panowie... teraz każdy poza wykrywka i saperką, idąc do lasu będzie musiał mieć aktualną kartę wędkarską... i wykupione składki PZW....
Szumsk Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 ahaha ciekawe na co ślimaki biorą. Wędkarze będą mieli urodzajniejsze zbiory o jeden gatunek ryby ze skorupa i trochę dziwny ale da się zjeść... :P
Catadero Napisano 6 Luty 2010 Napisano 6 Luty 2010 U mnie taka ryba na codzień w kuchni przesiaduje.C.
Hansdekawka Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 A nasi rodzimi zbieracze ślimaków , ze względu na BHP,będą musieli pracować w płetwach ;)
Catadero Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 A Polski Związek Wędkarski już może zacierać ręce-tylu nowych członków, tyle nowych składek...C.
płetwal Napisano 7 Luty 2010 Napisano 7 Luty 2010 śmiech śmiechem my nie potrafimy dotaci unijnych wykorzystać a oni sobie załatwili kolejną dotacje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.