szelo107 Napisano 5 Luty 2010 Autor Share Napisano 5 Luty 2010 witam wszystkich.koledzy jak i czym czyścicie sreberka żeby nie zniszczyć.pytam o domowe sposoby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 5 Luty 2010 Share Napisano 5 Luty 2010 Zależy ile srebra w srebrze i w jakim stanie.... amoniak, cytryna, ocet, ocet z solą, a nawet czasami E-liza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szelo107 Napisano 6 Luty 2010 Autor Share Napisano 6 Luty 2010 kloego tyfus zapomniałem że jest taki dział konserwacja.sory.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras85 Napisano 6 Luty 2010 Share Napisano 6 Luty 2010 to zalezy czy kolega chce wyczyscic monetki zeby sie swieciły czy moze zeby została na nich patyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szelo107 Napisano 7 Luty 2010 Autor Share Napisano 7 Luty 2010 mam kilka sreberek tak zarośniętych że nie wiem co to jest dokładnie. kwasek cytrynowy nic nie dał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ewald Napisano 7 Luty 2010 Share Napisano 7 Luty 2010 kup u jubilera kwas do czyszczenia sreber tani jak barszcz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sudajew Napisano 10 Luty 2010 Share Napisano 10 Luty 2010 ja polecam amoniak, na 15 sekund, a potem przetrzeć chusteczką higienicznąpzdr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipek Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Cytryna, kwasy, elektroliza? To jakieś forum morderców monet?:)Cytryna nadaje się do herbaty, a nie do konserwacji! Czy zdajecie sobie sprawę, że większość znajdowanych przez nas sreberek ma w sobie dużą domieszkę miedzi (a w przypadku srebra bilonowego jet jej większośc)? Kwasek cytrynowy spowoduje wytrącanie się miedzi z obiektu - powstaną brzydkie, rdzawe purchle. Oczywiscie nie stanie się to od razu, ale po jakimś czasie. Cytrynę jest później bardzo trudno wyprowadzić z obiektu.Do czyszczenia monet srebrnych używamy winianu sodowo-potasowego. Rozrabia się go w 10% rozworze z NaOH. W takiej mieszance moczymy nasze monety - czasami wystarczy kilka godzin, a czasami kilka dni. Zależy od stanu zabrudzenia. Co jakiś czas wyjmujemy obiekty i delikatnie oczyszczamy szczoteczką do zębów pod bieżącą wodą.Po tych zabiegach monety należy wygotować w wodzie destylowanej i pozostawić na kilka dni. Następnie oczyścić w acetonie i zabezpieczyć przed korozją i ewentualnymi zabrudzeniami. W tym celu stosujemy preparat o nazwie benzotriazol (inhibitor korozji). Po pokryciu obiektu benzotriazolem nakładamy paraloid B44 lub B72. Chroni on obiekt przez czynnikami zewnętrznymi. Dla zmatowienia i lepszego zabezpieczenia obiektu możemy go również pokryć cienką warstwą cosmoloidu (wosku mikrokrystalicznego).Po takich zabiegach możemy monety brać w łapska, lizać, całować i co tam kto lubi:) Mamy też pewność, że za kilka lat nam się nie rozpadną. Co jest nieuniknione w przypadku stosowania takich wynalazków jak kwasek cytrynowy czy amoniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jorg Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Kolego Lipek ładnie to napisałeś,proszę tylko o informacje gzie można kupić ten winian sodowo-potasowy no i z czym go się po naszemu rozrabia ,bo powiem szczerze że lepszy troszkę byłem z historii niż z chemii.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Zdjęcia, zdjecia, zdjęcia... Zarośnięte czym? Oblepione ziemią, zarośnięte na zielono, na czarno... ? Dobre srebro, słabe srebro?Brak wystarczających danych do sformułowania odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jorg Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 nie chodzi mi o konkretną monetę tylko o metodę,do tej pory używałem cytrynki ,a teraz jestem pełen obaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 17 Kwiecień 2010 Share Napisano 17 Kwiecień 2010 Moja odpowiedź dotyczyła postu kolegi szelo107. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 Ja ostatnio pomęczyłem jedną monetkę .1.Po znalezieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 2.Płyn do srebra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 3.Kwasek cytrynowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 4.Elektroliza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baxter7619 Napisano 25 Październik 2012 Share Napisano 25 Październik 2012 no i nie jest to obiektywny test.obiektywny by był, gdyby były trzy monety w porównywalnym stanie zasyfienia. Trzy monety, trzy testy.przy jednej, jedna metoda część syfu usunęła, druga poprawiła a trzecia dobiła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczurros Napisano 4 Listopad 2012 Share Napisano 4 Listopad 2012 ee nie wierze ze plyn do srebra ci tak slabo ta monetkie pobral chyba ze jakis kiepski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 5 Listopad 2012 Share Napisano 5 Listopad 2012 a jaki metal dałes do elektrolizy srebra na drugim kablu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiszpan Napisano 5 Listopad 2012 Share Napisano 5 Listopad 2012 Płyn to argentum przeterminowany ponad rok, monetka strasznie się po nim lepiła ,a na drugim biegunie dałem kawałek listwy progowej chyba z mosiądzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bors74 Napisano 19 Listopad 2015 Share Napisano 19 Listopad 2015 Czy ten Wodorotlenek potasowym jest konieczny do mieszanki z winianem?Na koniec można monetę posmarować tylko oliwką, i trzymać w kapslu? Czy za bardzo upraszczam? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
heniek1978 Napisano 22 Listopad 2015 Share Napisano 22 Listopad 2015 ja uzywam zwykłej oliwy z oliwek mocze 2 tyg pużniej pasta polerska i bez żadnej chemi też ładne wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 22 Listopad 2015 Share Napisano 22 Listopad 2015 heniek1978 (400 / 14) 2015-11-22 07:51:49 Może nie wrzucaj takich tekstów na O.Tutaj nie wszystkim zależy, by niszczyć monety pastą polerską, tylko je nieco bardziej profesjonalnie oczyścić i zakonserwować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bors74 Napisano 22 Listopad 2015 Share Napisano 22 Listopad 2015 Spróbuję więc metody kolegi Lipka.Czasem do gorszych stanów stosowałem mleczko do srebra ale ono niszczy monety srebrne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
foni1969 Napisano 22 Listopad 2015 Share Napisano 22 Listopad 2015 Jak tak czytam to myślę,że i szlifierka kątowa by się nadała do czyszczenia monet... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.